用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 呢個資料, 是在開玩笑嗎???
go

呢個資料, 是在開玩笑嗎??? [複製鏈接]

醒目開學勳章 冬日勳章 王國長老

在眾多校網中較特別的可算是中西區(11)校網,這區內的小學可能由於質素較平均的緣故,過往幾年的覆蓋率都足以應付頭三志願甚至更後,這代表在這校網中普遍有較多小學受家長接受之餘,家長在統一派位填表時的出錯機會亦會較低,只要盡量填上網內所有選擇,被派到沒有選過的小學機會很微。

http://www.bkmilk.com.hk/?p=58976
   5    0    0    0

回復 小倩 的帖子

今年阿仔啲同學派位都不知爭得幾激烈

醒目開學勳章 王國長老

睇數據, 每年都有人報料, 我bookmark晒
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2584960&highlight=11%E7%B6%B2

引用:+本帖最後由+Charlotte_mom+於+13-8-27+00:

原帖由 Charlotte_mom 於 13-08-27 發表

睇數據, 每年都有人報料, 我bookmark晒
如果信段新聞真係“死得人多”

信者得救!  ~~~

引用:在眾多校網中較特別的可算是中西區(11)校

原帖由 小倩 於 13-08-26 發表
在眾多校網中較特別的可算是中西區(11)校網,這區內的小學可能由於質素較平均的緣故,過往幾年的覆蓋率都 ...
我個仔今年11綱派位,亞仔間學校啲同學唔係首輪收,就係派第一志願,當然我喺ek呢到都見到有人派到第6第7志願,不過可以咁講11綱嘅家長喺揀學校嘅時候都好理智,唔會只係揀出名嘅學校囉,所以大家都可以派到心儀小學(因為心儀都唔一定係名校)

今年我阿女o個班派得好好, 大部份派第一志願, 有少部係直上冇派位, 有d派得唔好都叩到門, e.g. 派潮商叩到聖彼得, 派太古叩到香港嘉諾撒...

小一自行/派位/叩門/直升分佈: (按數目多少排列)
1. 聖士提反女子
2. 大坑真光 (升)
3. 聖心
4. 般官小 (1)
5. 中西區聖安多尼 (1)
6. 聖彼得 (叩) (1)
7. 基恩 (自) (1)
8. 滬江 (1)
9. 香港嘉諾撒 (叩) (1)
‹ 上一主題|下一主題