用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 Hurray English好唔好?
go

Hurray English好唔好? [複製鏈接]

Hurray English 好唔好?

0    0    0    0

引用:Hurray+English+好唔好? +

原帖由 Carman0405 於 13-08-26 發表
Hurray English 好唔好?
wanna know too.

回覆:Hurray English好唔好?

呢套教材我係阿b 12個月既時候二手買返黎,嗰時阿b咁細一舊飯,同佢玩sticker同flash card佢都唔知做乜,剩係攞貼紙搓黎搓去,所以後尾都好少玩。冇幾耐我地又買左套noddy俾阿b, 每日播cd同講故事佢聽,如是者兩個月後開始加插啲abc flash card教佢,發覺只係教過佢幾次已經認得晒成套卡,嗰時阿b應該係15個月,好似開左竅咁,到而家18個月再攞返啲hurray english出黎玩,佢就識得將sticker match返落flash card度,而step1既字卡佢已經識左九成,佢裡面仲有啲圖型呀,磁石貼嗰類阿女都鍾意玩。我buy呢套既理念係用遊戲中學習,不過自問阿女就應該唔係靠睇呢套學識英文或字,反而係佢鍾意noddy, 所以好快學識啲卡通物件,然後再俾he啲真實圖像佢帶返去認返個現實環境。

其實講左咁耐我係想講每套教材都有佢既價值,平貴都分別唔大,最緊要個小朋友喜歡願意睇同受落,同埋家長願意花時間教,或者日頭叫工人幫手教。用左呢啲教材半年,我覺得甚至乎圖書館借書同小朋友一齊睇佢地都可以學得好好,未必要專登買幾千甚至幾萬既教材。

另對he有少少補充,遊戲concept好好,不過某啲英文句子真係怪怪,始終可能係韓國人寫,家長要留意唔可以一味照跟,唔係會教壞細路

引用:呢套教材我係阿b+12個月既時候二手買返黎,

原帖由 TabbyDong 於 13-10-01 發表
呢套教材我係阿b 12個月既時候二手買返黎,嗰時阿b咁細一舊飯,同佢玩sticker同flash card佢都唔知做乜,剩 ...
多謝你詳細既分享!

‹ 上一主題|下一主題