用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港澳信義會明道小學 小一適應後, 你們小朋友覺得怎樣?
go

小一適應後, 你們小朋友覺得怎樣? [複製鏈接]

我個仔3天都很開心! 好喜歡返明道!  但本人上完家長工作坊, 不太明白"普教中"的意思? 有沒有人理解? 但感覺明道全活動教學, 但考試及默書頗多....都是屬於谷的學校, 只是不會考得太深, 不停叫家校合作, 即是要多些同子女溫習等.....有少少壓力!

有沒有人同我意見不一?
   0    0    0    0

回覆:claytonhoho 的帖子

我未識驚住。。。我諗比起其他學校已經好好!我知道好多學校係d書要家長在家中教,老師上課問咋。。。

回復 maggiemmk 的帖子

你講果種家長教係神級學校!但明道星期六全程起碼說了5次要同小朋友溫書!感觉成绩都係緊要!不过校长好nice!請問普教中是什么單元教?

claytonhoho 發表於 13-8-26 13:45
我個仔3天都很開心! 好喜歡返明道!  但本人上完家長工作坊, 不太明白"普教中"的意思? 有沒有人理解? 但感覺 ...
女女都返得好開心!
你講得啱, 我都覺得明道几注重家校合作, 我都覺得有少少壓力, 因為要返工, 怕無法同佢溫書, 不過依家應該多數學校都係咁了, 唯有希望女女可以自覺。明道應該唔會淺, 女女幼稚園老師話明道呢几年越來越深

如果我冇聽錯普教中應該係上學期未開始, 下學期先開始, 單元應該未知, 老師自己選瓜, 可能到時先知

回復 Ling0426 的帖子

同你想法一樣!我每晚都嘗試同他溫習,我之前讀國際K,完全不緊張應付英文默書! 而壓力是他不喜歡看書及中文閲讀較差,功課他就完全願意做!自己要返工、又想參加興趣班多幾樣,但無太多時間!明道成日去家長坊更有些壓力!但感覺成間學校老師叫幾好有愛心!都算幸運!

回復 claytonhoho 的帖子

女女只係讀普通幼稚園, 雖然老師話佢中文字識得比同級小朋友多, 但我又覺得佢理解能力普通啫, 所以都再睇下先知佢能力

我報咗學校的託管班, 希望可以做晒功課先返屋企, 因為返麻麻度有堂細佬及妹妹, 好吵, 做唔到功課, 不過未知批唔批, 我諗住試一兩個月睇下, 如果效果唔好, 到時先返屋企做

興趣班我都想報小提琴, 之前佢有學芭蕾舞, 不過上咗小學如果時間唔允許, 應該唔會再報, 因為我都係當一個運動。 其他要再睇下時間同女女的興趣

中文難過英文, 那麼你女兒都好smart, 但託管講明不教功課! 而功課輔導班先教功課呀! (少人一些), 我課外想報幾樣未決定, 網球, 拔英drama.  不過抽不中3:30-4:30的時間, 又點學4:30-5:30的課程, 因我住得不太近學校.....

回復 claytonhoho 的帖子

唔係, 我覺得囡囡只係認字OK, 理解真係普通, 佢有時講野都調轉來講
我知託管冇教做功課, 但係明道好似無功課班, 所以只好申請託管班, 如果有功課班就好了

有功课班要因選呀!6-7人、請外出的大專生教呀!1小时到

Hi, 恭喜大家嘅小朋友入嚟明道呀~
我個仔現在二年級,有返託管班嘅。
係街坊姨姨或啲中學生幫手睇住小朋友唔好離開課室。
唔教功課,但小朋友問到應該都會答吓嘅。
我個仔試過問字,結果教咗同音錯字,所以都係叫個仔留返問我啦……

功課班唔係俾能力弱少少嘅同學報咩?
我印象中唔係個個都報得,唔係太記得。

claytonhoho  thanks  發表於 13-9-3 13:34

吾好意思,我都是今年小一生家長,我想譿問幾時開可以報興趣班呀?因為仲未有通告排。

回復 birkenstock 的帖子

今日(6/9)會派課外活動通告, 你留意下
‹ 上一主題|下一主題