用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 公文英文or劍橋?
go

公文英文or劍橋? [複製鏈接]

女現升小一, 想問上公文好定劍橋?
我對公文任無認識, 只知每日都要做功課練習紙!
劍橋算多元化嗎? 著重聽說讀寫嗎?

本身我女有個私人上門補英文phonics, 所以我想知公文定劍橋識合些?
Thanks!

11    0    0    0

回復 燁燁媽 的帖子

小一功課忙, 未必有時間做公文喎......

引用:女現升小一,+想問上公文好定劍橋? 我對公

原帖由 燁燁媽 於 13-08-26 發表
女現升小一, 想問上公文好定劍橋?
我對公文任無認識, 只知每日都要做功課練習紙!
劍橋算多元化嗎? 著 ...
.既然有私補,那用劍橋,坊間有很多有關的習作,可自己教或私補老師教.個人喜歡公文,特別是Eng(ERP),教材不俗,對小朋友英文底打得好,特別是vocab.

Feimum 發表於 13-8-26 16:26
.既然有私補,那用劍橋,坊間有很多有關的習作,可自己教或私補老師教.個人喜歡公文,特別是Eng(ERP),教 ...

hi,請問你的小朋友是否讀緊ERP呢???
我想問吓,你的小朋友本身是否讀國際學校或者屋企有工人姐姐要成日講英文呢?

同埋,你覺得ERP相比EFL有什麼好處呢?THANKS!!!

引用:Quote:Feimum+發表於+13-8-26+16:26+.既然

原帖由 Auathena 於 13-08-28 發表
hi,請問你的小朋友是否讀緊ERP呢???
我想問吓,你的小朋友本身是否讀國際學校或者屋企有工人姐姐要成日講英 ...
我仔只是讀普通小學,家中沒有特別說英語,以我所知現在很多公文教室不大鼓勵新學公文英文讀ERP,的確較難,但個人認為語文有賴閱讀,ERP=English Reading Program,呢套教材非常好一步一步引入看很多名著及英國文學.但不是太多人有恆心,公文咁多科,呢科最少completer,反之,2008左右才開始在港推出的EFL,現已有不少completer,這批completer很多是初中或小學生。

Feimum 發表於 13-8-28 23:34
我仔只是讀普通小學,家中沒有特別說英語,以我所知現在很多公文教室不大鼓勵新學公文英文讀ERP,的確較難 ...

請問你囝囝係一開始公文教室就俾他讀ERP,定係讀過EFL一段日子之後才轉到ERP呢?

唔好意思,咁多野問你!

引用:Quote:Feimum+發表於+13-8-28+23:34+我仔只

原帖由 Auathena 於 13-08-29 發表
請問你囝囝係一開始公文教室就俾他讀ERP,定係讀過EFL一段日子之後才轉到ERP呢?

唔好意思,咁多野問你!
一開始便 ERP,初期的很簡單,他四歲開始讀到現在,你的多大?

Feimum 發表於 13-8-29 11:50
一開始便 ERP,初期的很簡單,他四歲開始讀到現在,你的多大?

我囡囡就今年7月尾(將會升K3)開始學EFL,由7A開始(因為我曾向教室老師講過想遲D轉去ERP)老師話等我囡囡讀完EFL 5A之後,
俾她再做一個ERP的test, test完之後就可以轉去ERP(應該要由ERP的7A再開始讀)囉!

所以我想問下你對ERP的看法啊!

請問你囝囝現在幾大呢?

回覆:公文英文or劍橋?

我個囡升K3,4月開始學,現在剛上
level A,進度幾快。她聽丶理解丶同讀都唔錯,只系寫比較肉酸。好唔好同她轉ERP呢?

靚靚C9 發表於 13-8-29 14:00
我個囡升K3,4月開始學,現在剛上
level A,進度幾快。她聽丶理解丶同讀都唔錯,只系寫比較肉酸。好唔好同 ...

你囡囡好快手喎,咁快升到Level A啊!叻叻

請問EFL 那一個Level 會教Phonics呢?
不過,ERP的程度相比之下會深咗!
所以,我都想問下大家小朋友學習公文英的情況!

我二個小朋友:-

哥哥 小五讀EFL(一年到)吾需要我跟,暫時都好淺下

妹妹 小四讀ERP(一年到)有時要我幫手,不過一開始學明顯寸生寫讀默書快好多,而且佢吾需要再借英文故事書看了

linushui  why not 再借英文故事書看? reading is a good way for learning eng.  發表於 13-11-9 21:14

引用:Quote:Feimum+發表於+13-8-29+11:50+一開始

我囡囡就今年7月尾(將會升K3)開始學EFL,由7A開始(因為我曾向教室老師講過想遲D轉去ERP)老師話等我囡囡讀完 ...
我囝囝K2由7A開始讀,現在佢P.2,我幾鐘意ERP,選文好,小朋友vocab一定會好強,我大女已中三,佢ERP最後一level,的確好難,教室內只有一個老師識教,但由細到大佢英文keep得不俗,特別 vocabulary,上星期到公文總教室,亦發現這兩三年能完成ERP買少見少,

Feimum 發表於 13-8-29 14:45
我囝囝K2由7A開始讀,現在佢P.2,我幾鐘意ERP,選文好,小朋友vocab一定會好強,我大女已中三,佢ERP最後一l ...
嘩,你大囡好勁啊!已經讀到ERP最後一個LEVEL啦!
只得1個教室的老師識教ERP咋,咁ERP應該幾深吓!

以你的經驗,小朋友讀ERP的話,家長需唔需要幫他們查下字典,解釋內容呢?
因為我自己英文唔係好叻咋,我怕會教錯囡囡!

sze_mark 發表於 13-8-29 14:29
我二個小朋友:-

哥哥 小五讀EFL(一年到)吾需要我跟,暫時都好淺下

我想問吓,點解二個小朋友唔讀一齊讀EFL 或者一齊讀ERP呢?
是否有特別原因要他們分開讀兩個課程呢?

引用:+本帖最後由+Auathena+於+13-8-29+14:23+編

她好像由5A學起,我也不太記得,升了3個level到,好似一開始就有D phonics,其實除了睇下有無做哂功課,我都無乜理架!

引用:Quote:原帖由+Auathena+於+13-08-29+發表我

原帖由 Feimum 於 13-08-29 發表
我囝囝K2由7A開始讀,現在佢P.2,我幾鐘意ERP,選文好,小朋友vocab一定會好強,我大女已中三,佢ERP最後一l ...
請問ERP多唔多要家長跟架? 我仲有個大囡讀小學,無乜時間跟個細。下個想俾細囡讀埋公文中添

我覺得公文幾好,循序漸進,阿仔由K2開始就學中、英、數(佢主動要學,因為堂姐、表哥、同學仔都有學),至今一年,由未好識寫字到現在進步左好多

回覆:靚靚C9 的帖子

亞女初時我有跟的,make sure她有聽CD同跟住朗讀,升升下,她可做到自學自習.效果不俗,但算是叻,有些人用七年可完成,她差不多九年,只可說有恆心,細佬因我較懶,間中才跟,所以他不是每天聽cD和朗讀,明顯地他說英文口音較差,但細佬vocab很好,reading能力好,

‹ 上一主題|下一主題