用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 日常言語訓練活動 - 食飯篇 :)
go

[聽/語障] 日常言語訓練活動 - 食飯篇 :) [複製鏈接]

喺度見到好多BK媽媽做言語訓練或排服務等到無晒心機,等我幫大家打吓氣先 ^^

其實我日常見好多家長對言語訓練嘅概念都係「教發音」、「陪佢玩」、「迫佢講」,不過由於方法唔正確,往往成效不彰,有啲理解能力幾好,家長講咩佢都明,但係就點都唔肯出聲、淨係肯用身體語言或用手指指點點、有啲就組織能力差、有啲就諗嘢唔識轉彎....等等。爸媽於是疲於奔命揾專家,當然專家可以診斷及處理言語障礙,但係講到要將孩子所學的溝通技巧還有賴你哋嘅配合,先能夠將訓練所學發揮得最好! 食飯篇呢個例子,其實即使一般孩子都可以做,多學幾個詞語總有用處啦 ;)

食飯時:

言語表達

a. 可以叫孩子幫手擺碗碟,一路擺一路講餐具名稱,例如:碗、碟、筷子、叉、刀 (名詞) 畢、切、吉、倒 (動詞)
    b. 將他喜愛的食物刻意擺遠啲,問佢想食咩,鼓勵他說出食物名稱,又或者刻意只係夾好少份量俾佢,鼓勵佢
        講出「要/俾多啲XX」等 (形容詞)  
    c. 鼓勵他夾餸俾其他人,問下其他人想要咩,學習發問,例如:你要唔要X呀? 你要X定Y呀?
    d. 鼓勵佢講吓食物嘅味道,例:甜、鹹、苦、酸、辣、熱、凍;質地:好林、好韌、好硬 (形容詞)  
    e. 食完之後,幫手收嘢又可以講一大餐 ;) : 好飽、好味、食完啦

言語理解

a. 一路食飯一路俾指令,例:畢一舊蕃茄媽媽度、幫手拎隻細匙羹爸爸 (可按孩子能力增減長度)
    b. 時態詞理解: 問孩子關於時間的問題,引導他觀察及回答「未食」、「食緊」、「食晒」等

就係咁啦,唔洗玩具、唔洗晒時間要小朋友坐定定,小朋友學到嘢又可以類化喺日常生活之中,爸媽創造大量豐富語境,隨機同小朋友互動,學講嘢就係咁簡單!

有機會再同大家分享更多例子,各位加油! :)

12    0    0    0

多謝分享

回覆:hazelnuttty 的帖子

多謝分享,很好的事例

回覆:hazelnuttty 的帖子

很切合生活,謝謝分享!

最緊要大家啱用,有咩問題,歡迎發問!

thanks for sharing

回覆:日常言語訓練活動 - 食飯篇 :)

最buy 既教學法

很好的分享

Hi

如果小朋友說話組織力弱,時時說話長篇大論都唔到point , 可以如何訓練去改善呢?

謝謝

baubaulee 發表於 14-5-8 01:26
Hi

如果小朋友說話組織力弱,時時說話長篇大論都唔到point , 可以如何訓練去改善呢?

視乎小朋友幾多歲,小學生同細仔教法同學習重點有些不同...

不過基本上簡單來說有兩個方向:

第一: 小朋友有這個問題,反映了問題根源在於他不懂得找重點,媽媽可以留意下平時小朋友是否做師都係橫衝直撞,做完先算,無咩計劃,做功課的時候唔多思考,尤其一些思考性轉彎抹角的題目就唔識理解,如果這樣,就要在呢一方面下多些功夫幫佢打好個底先啦

第二:從語言訓練方向入手。引導小朋友學習故事文法,敘事時一定要有人物地方、前因後果,其他枝節可以加,但這些重點不可以漏,這樣表達就會清楚好多了!

謝謝分享

謝謝分享

‹ 上一主題|下一主題