用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港嘉諾撒 vs 嘉諾撒聖心(下午)
go

香港嘉諾撒 vs 嘉諾撒聖心(下午) [複製鏈接]

如題, 應該點揀?

小女現於嘉諾撒聖心幼稚園就讀, 但自行只得15分, 怕入嘉諾撒聖心(下午)機會微, 但又聽說幼稚園生會有優先.

但如果揀香港嘉諾撒, 會有20分(因是舊生).

如果比較兩間學習氣氛, 功課量, 壓力同埋升中情況, 應該點揀?

老公較喜歡香港嘉諾撒, 因為是全日同埋男女校.
但輪名氣, 一定是嘉諾撒聖心較高, 真係好頭痛, 唔知應該點揀?

希望大家俾d意見和策略. 謝謝.

0    0    0    0

回覆:cindy1529 的帖子

我會保守啲,自行攞咗嘉諾撒offer先,再叩返聖心,咁樣就無壓力

回覆:香港嘉諾撒 vs 嘉諾撒聖心(下午)

上午班吾係多數收返咩?

醒目開學勳章

karen55407 發表於 13-8-26 15:00
我會保守啲,自行攞咗嘉諾撒offer先,再叩返聖心,咁樣就無壓力
If so, then for sure cannot 叩返聖心.

iantsang 發表於 13-8-26 16:12
If so, then for sure cannot 叩返聖心.

Ian, 請問你可給一點意見嗎?

叩聖心要一條心,自行無揀仲要嘉諾撒收了一定無機會。

回覆:香港嘉諾撒 vs 嘉諾撒聖心(下午)

嘉諾撒會既學校唔會爭學生。自行嘉諾撒收左,聖心唔會接受你既叩門的。

回覆:iantsang 的帖子

咁就揸嘉諾撒叩聖保祿、瑪利曼等其他非嘉諾撒會學校吧!我始終不贊成為咗一間無把握成功叩到嘅學校,去放棄一間穩陣嘅學校。正如今年有啲個案係有家長1-1-1揀某小學,結果連面試機會也欠奉,偏偏收咗0-0-0嘅學生。

回復 cindy1529 的帖子

如果囡囡已經讀聖心幼稚園, 應該可以上埋聖心私小喎, (我朋友囡囡今年全部聖心幼稚園都收曬, 當然有好些另尋找更好出路), 咁我會選擇上聖心私小先. 等到放了大抽獎結果後再叩聖心下午.

joannechow1031 發表於 13-8-27 12:55

如果囡囡已經讀聖心幼稚園, 應該可以上埋聖心私小喎, (我朋友囡囡今年全部聖心幼稚 ...

joannechow1031, 我都知上私小機會較大, 但又怕如果已有私小offer, 下午班唔知會唔會唔俾位你.
而且, 個人比較prefer下午班.

但係如以上mami所謂, 如果已有香港嘉諾撒offer, 又唔可以再去叩其他嘉諾撒會的學校.

真係唔知點揀好!

cindy1529 發表於 13-8-27 14:56
joannechow1031, 我都知上私小機會較大, 但又怕如果已有私小offer, 下午班唔知會唔會唔俾位你.
而且, 個人 ...

有了聖心私小offer,再叩津小,津小方面真的會考慮嗎?還是應該經大抽獎去博津小?有這樣的成功例子嗎?

上面 HauMiranda 答咗la......,何況同一校舍!

回覆:cindy1529 的帖子

Are you sure 20 point will accept your daughter at the first round coz some school only have limited space if you got 20 points,  too many kids with 25 points

回復 jerry117 的帖子

你意思即使20分,入Canossa 機會都不大?那麼15分入聖心下午機會更微(即使是聖心幼稚園生)?

引用:回復+jerry117+的帖子 你意思即使20分,入

原帖由 cindy1529 於 13-08-29 發表
回復 jerry117 的帖子

你意思即使20分,入Canossa 機會都不大?那麼15分入聖心下午機會更微(即使是聖心幼 ...
但你讀聖心幼,15分選聖心下,如失敗後扣聖心下,機乎肯定有優先扣入。問下老師,咁嘅個案應該唔少。

男女校,全日也不是重要的學校質素指標,比著我唔會理。

聖心上入聖心書院的比率應該大於聖心下。上午班的下午很好用,做功課,運動等。早睡早起身體好。聖心上的學費又不貴。如果可以負擔,照道理應拿著聖心上學位100%在手,再抽及扣 Canossa 或其他,大不了讀聖心上,也是很好的結果。

拿聖心上學位只要二千多,這保險買得過。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

聖心的小學課程應比嘉諾撒深一點,如果囡囡係讀得之人可一試。我有朋友的囡囡聖心小學畢業沒有上聖心書院,一樣上到嘉諾撒書院,而且讀得幾好。

之前我女女讀聖心幼稚園,亦系15分派不到聖心(下),當時我親身拿敲門信(about6封) ,收到電話约見本人(家長),佢話校長(當時係黃修女),話唔明點解仲有聖心幼稚園小朋友仲要敲門 (未入到)又話睇到我好有誠意,見完後叫我等消息,2曰後收到電話收咗(對我說因是聖心幼稚園出來so佢地信得過(程度),不用考試直入,以我所知其他幼稚園是要考試入的,但而家轉了周校長,唔知有否改變, 今年女女上了聖心書院,希望幫到你

ps.聖心小學上聖心書院比率非常高有8成幾

根據去年資料, 有家長話15分都入到香港嘉諾撒.

回覆:七點半 的帖子

得兩,三個好好彩,今年應該唔得

‹ 上一主題|下一主題