用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教學珠心算和劍橋英語問題?
go

請教學珠心算和劍橋英語問題? [複製鏈接]

囡囡今年小一,之前學咗一年珠心算,我覺得幾好,基礎課程有2年,本來我諗住9月再學一年,但剛剛見到小學有劍橋英語學,應該會同珠心算撞時間,心大心小唔知選邊樣
請問有冇媽咪2樣都學過,給D建議,應該繼續珠算,劍橋英語下年先開始,定係放棄珠算
PS:我要返工,所以課外活動都會選學校的,方便D

0    0    0    0

引用:囡囡今年小一,之前學咗一年珠心算,我覺得

原帖由 Ling0426 於 13-08-25 發表
囡囡今年小一,之前學咗一年珠心算,我覺得幾好,基礎課程有2年,本來我諗住9月再學一年,但剛剛見到小學有 ...
if not contine abacus all previous efforts are wasted,pick up eng later on should still be ok.

Both are good..there are other schools providing CMA and cambridge starters as well...

如果珠算已完成乘除,基本上可以停。至於什麼劍橋,印象中阿女小一時有1x個同學仔在升小一前已持有mover/starter 滿分,但只有3~4個英文考試成績在全級頭30名內,而頭5名sure無考過咩劍橋。

多謝各位意見
我同女女商量過, 佢想讀埋珠心算, 之前係幼稚園學, 每星期一堂, 所以未學到乘除, 今年先會學, 所以會讀埋一年珠心算, 始終要佢有興趣先得,
其實我最想佢學的英文係phonics, 但係學校冇, 因為我自己英文唔係咁好, 怕教唔到佢,

‹ 上一主題|下一主題