用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 six form 選科一問
go

six form 選科一問

小女準備楝maths, phy, chem & bio.

請問有無家長的子女都是這樣的組合呢?  會讀得吃力嗎?

因小女的老師過phy, chem,bio 一齊讀會比較難handle, 另外local同學媽咪話GESE同A-LEVEL既phy, chem,bio 係兩樣嘢喎

但小女無讀文科, 可以選擇的實在不多. 希望各位家長可以分享有關經驗.謝謝!

回覆:bp123 的帖子

It seems like a good choice. For university choices, she can choose any science subjects, medicine, dental etc. However, if she is good at maths and/or physics, better choose further maths over biology.

睇佢能力喇, 我仔讀AL 時都選了三科maths, 再加phy, chem & bio.共6科

回復 Rowena 的帖子

非常多謝你的意見.

其實小女係想讀藥劑同物理治療之類的科目.

回復 shmilu_kio 的帖子

咁貴子弟讀A-LEVEL 時會否感到吃力呢?

及成績如何? 可否分享一吓? THX!

bp123 發表於 13-8-25 00:26

非常多謝你的意見.
其實佢可以先讀住4科,佢F.6時會考AS LEVEL試,到時會有成績出,到F.7時先再按情況決定減唔減少一科,不過英國讀書唔會好辛苦,我覺得可以先試一試。

bp123 發表於 13-8-25 00:30

咁貴子弟讀A-LEVEL 時會否感到吃力呢?
我囝都讀得好輕鬆下, 唔計中文佢AL overall 有760分。 如果你阿囡gcse 係maths, phy, chem & bio都攞到A以上的話,上到AS 應該都唔會好辛苦, 雖然AL 比GCSE 真係難好多,只要佢肯比心機係可以嘅~

多謝你的分方享.  

咁小女4科係GCSE都攞到A*/A. 聽你咁講都放心D.

不過佢問點解AS可以讀6科咁多既?
同堆是否到AL就會CUT剩3科架?

引用:回復+Rowena+的帖子 非常多謝你的意見.其

原帖由 bp123 於 13-08-25 發表

非常多謝你的意見.
Absolutely no problem!

bp123 發表於 13-8-25 11:05
英國AS讀幾科係睇你能力而決定的, 基本上只會比你讀4科,我仔6科其中三科都係數學,學校認為佢能力有所及...咪比佢讀囉,咁讀完AS佢成保持到,冇CUT過科。

回復 bp123 的帖子

漏左回呢個問題....

升大學基本有三科成績就夠,讀4科的話,如果你AS考得唔好,佢會cut你一科,等你多d時間讀其他比較好的三科...攞好d成績,但三科攞A*加埋都係420分...入top大學就機會少d喇。

嘩! 你個仔好叻呀

咁佢E+讀邊間大學同讀咩科呀??

bp123 發表於 13-8-25 21:12

嘩! 你個仔好叻呀

佢 讀Chemical Engineering呀!
你阿囡都好叻叻,女仔讀理科讀得咁好,都係猛人一個。