用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: tammymommy
go

DEL [複製鏈接]

回覆:nasu 的帖子

點樣再申請?

引用:你以為校長傻瓜,佢甘多年經驗,你鍾意嘅學

原帖由 lin051051 於 13-08-25 發表
你以為校長傻瓜,佢甘多年經驗,你鍾意嘅學生,人哋都會鍾意……佢做咁多年校長,年年都會見到人考到更好嘅 ...
份Portfolio 內容豐富不會嚇怕GT 校長,也不會特別吸引,這是本人經驗所得。

有位讀港島一條龍女校的朋友也有either cond offer or first wait.
另一位只讀學卷kg但勁超班朋友仔在另一間dss in 時同老師講d題目太易got rejected,但最好有仲好的offer

所以每間的收生標準也不同,但大部份都要academically meet certain level, 大家無謂咁多陰謀論,分析一下小孩欠了什麼,作10月衝刺仲好la

最後陳校長有方法screen out d 無聊hold 位人的:80%出席率。

回復 lin051051 的帖子

請問 CCKG 即係邊間?!

karen55407  基督堂幼稚園  發表於 13-8-25 23:19

醒目開學勳章

小克 發表於 13-8-25 09:23
試諗…如果 CCKG學生去考優才…你會覺得考得到咩?
當然考唔到啦!……係人都知 CCKG學生想去DGS,DBS 啦!
...

我今年識十幾個小朋友考GT, 就咁啱只得一個CCKG的小朋友考到,這個小朋友絕對是超班馬,千真萬確。

引用:有位讀港島一條龍女校的朋友也有either+con

原帖由 MrBeast 於 13-08-25 發表
有位讀港島一條龍女校的朋友也有either cond offer or first wait.
另一位只讀學卷kg但勁超班朋友仔在另一 ...
我都覺陳校長呢做法幾好!作為學校立場都浪費多些資源去攪講座!但真可以好快西走無聊hold位人

SumSumBB 發表於 13-8-26 00:42
我今年識十幾個小朋友考GT, 就咁啱只得一個CCKG的小朋友考到,這個小朋友絕對是超班馬,千真萬確。 ...

Honestly speaking, GT is only a 二線 school.   CCKG kids will not take their offer cause they will be looking for 神級學校.

MrBeast  你咁講好容易引發世紀大戰  發表於 13-8-26 11:00

anlywan 發表於 13-8-26 09:49
我都覺陳校長呢做法幾好!作為學校立場都浪費多些資源去攪講座!但真可以好快西走無聊hold位人

...
I think the school is 無聊 and inconsiderated to Parents with only a 'First Waiting Offer'.   

我明白 if 'Conditional Offer' have to attend 10 Briefing Sessions.    BUT 2-300 kids get 'First Waiting Offer' and still have to go to 2nd Interview in June 2014!!!!!   Why require go to 10 Briefing Session too.
NO garauntee of Offer.   What a waste of time and effort (20 hours and maybe no offer)?

無唔無聊好睇嗰個人點諗!  正所謂"有強姦,冇焗賭"!  小小付出都唔願,無人會揸住支鎗叫班家長去!

rogerlam123  "有強姦,冇焗賭"  發表於 13-8-26 10:58

回覆:PoohsBaby 的帖子

我覺得學校係想家長了解學校教學方式!如果大家唔啱key 既就唔會hold 住個位!
Be fair , 大家都有選擇權利!
有1st waiting 既如果決心想入學校,從中了解是否真的適合,唔會到時收左又覺得唔啱!講真那些講座是有得益的!

PoohsBaby 發表於 13-8-26 10:09
I think the school is 無聊 and inconsiderated to Parents with only a 'First Waiting Offer'.   

我明 ...

聽你咁講,我唸要求上呢十堂嘅目的已經達到。

回覆:中天英 的帖子

其實我幾欣賞學校攪這十堂,你估唔洗本架。就是這十堂,我對學校了解多左,由心大心細到最後全然放心。大家因了解而結合不是最好嗎?

醒目開學勳章

PoohsBaby 發表於 13-8-26 10:03
Honestly speaking, GT is only a 二線 school.   CCKG kids will not take their offer cause they will  ...

各人可以有自己的睇法,我只是想講出我知道的事實。

對於認同優才教學理念,全心想比仔女入讀嘅first waiting家長,咁十堂一方面可以增加對優才嘅認識,又可以提高入讀機會,會好受歡迎。
對於一d大包圍,想hold住個位做保險嘅家長,咁十堂又真係幾無聊嘅。

我諗直資小學既收生唔可以做到統一係一個問題,好多能力比較高一線既小朋友就會hold住唔少位,好似優才咁,佢係其中最早一間直資,係學校立場,佢一定要出好多first conditional offers,因變數太大,作為父母,有conditional offers 都一定會hold住,因仲有好多直資連in都未in,個小一申請時間太長,令到我地呢D父母好大壓力,好多野無得去預計,有心都無力,如果可以將大家既收生時間拍埋D,咁可能會好D

dabbycheung  如果將D收生時間迫埋一齊, 到時D面試時間又撞埋一齊, 咪一樣又比人鬧!  發表於 13-8-26 14:21

原本諗住我自己去聽講座的,不過第一場講座嗰日我唔得閒,於是叫老公去,佢居然聽得好高興,覺得好有得著。

回覆:優才失敗區

需然我自己無機會聽,但聽呢兩年啲家長講番,話都幾OK有啲用,

醒目開學勳章

引用:原本諗住我自己去聽講座的,不過第一場講座

原帖由 rachncurtsmom 於 13-09-24 發表
原本諗住我自己去聽講座的,不過第一場講座嗰日我唔得閒,於是叫老公去,佢居然聽得好高興,覺得好有得著。 ...
可否分享一下第一堂的講座內容?

‹ 上一主題|下一主題