用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 入U邊幾科容易入
樓主: smallfoothk
go

入U邊幾科容易入   [複製鏈接]

回復 bigfoothk 的帖子

不是廣告, 只作參考

http://civilservants.graceyard.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=25

bigfoothk  是4月和10月嗎?  發表於 13-8-30 12:08

jessimm 發表於 13-8-30 11:46

不是廣告, 只作參考
謝謝分享

jessimm 發表於 13-8-30 11:43
源於港英政府比較睇重工務, U Engineering graduate (Civil, Elect, Mech) 入政府做兩年 Graduate Trainee, ...

同意, 今時唔同往日. 唔只Engineers (CE, ME, EE), 仲有測量師, 建築師等. 而家政府多數請合約員工, 出路窄咗. 以前畢業入到政府幾乎可以話包考到牌. 果班已經上晒岸果d "專業人士", 既得利益者, 同多個海外學會斬斷情絲, 唔再互認, 再收緊本地學會合格率, 合格要睇佢地面色, 再加上又要講人面...

我都覺得civil唔難入, 但hku既civil就好難讀好辛苦. 如果讀pm / fm的話, 不如讀surveying, 可考兩邊牌, 著數d, 反正pm/fm/surveying 都唔難入. 個人傾向揀科唔揀u, 最緊要讀可以考到專業資格的degree. 朋友當年有中大哲學&理大會計的offer, 最後選咗理大會計, 畢業後考埋牌而家係註冊會計師. 亦認識唔少從事銀行界朋友, 投行的確搵唔少錢, 但唔係個個適合, 有如sales, 每月要跑好大畢數, 跑到就上到位, 否則被裁, 正所謂汰弱留強, 樓上已有分享.

是否自己開辦會計師樓才要跑數?

Jackieson 發表於 13-8-30 15:37
同意, 今時唔同往日. 唔只Engineers (CE, ME, EE), 仲有測量師, 建築師等. 而家政府多數請合約員工, 出路 ...
今年hku 同 poly surveying 收生分數都升左不少, 唔算易入

jessimm  你仔仔最後入讀邊間大學同咩科?  發表於 13-8-30 16:46

October. 發表於 13-8-25 21:23
此一時,彼一時, 將來邊一個行業會吃香而家都吾知架, 我記得幾年前醫管局話醫生護士過剩, CUT左 醫學院D位, ...
真係唔知將來邊一行會吃香, 醫生護士係一例子, 遲d出生率回升加上過境學童, 教育界可能會再現曙光!?
人口增加及老化, 除咗神科醫之外, 其他相關醫療系如物理治療, 語言治療之類都ok啩!?

vincher  贊成!言語治療真唔錯!一个鈡头收費都唔少!  發表於 13-8-31 17:37

回復 Jackieson 的帖子

直至目前物理治療仍然承認英國大學學位, 在職訓練一年就可註冊, 加上英國只須讀三年, 又不用計中文及通識分數, 是不錯的選擇

回復 Jackieson 的帖子

以前畢業入到政府幾乎可以話包考到牌. 果班已經上晒岸果d "專業人士", 既得利益者, 同多個海外學會斬斷情絲, 唔再互認, 再收緊本地學會合格率, 合格要睇佢地面色, 再加上又要講人面..

我所理解,工程師專業資格應該絕大部份都有互認,約19份 Mutual Recognition Agreement。

其他學會我唔肯定,但HKlE我有少少經驗,看合格率之餘,我們亦要了解現在申請人的水準真是跌了不少,英文Essay writing, interview,已經知道差好遠。從前是不少尖子選工程,現在是少部份,而且大部份是油麻地。

如果不是大公司或政府部門的 Scheme A - Trainee ,一般公司工程師質素及水準真是好參差,俾著你都不敢隨便讓他合格,他的能力不足,但有權審批,後果可以好嚴重。

HKlE 內部亦有 QA 及接受上訴,確保不同 Assessors 的標準一致,每年都比較不同 Discipline 的合格率及肥佬原因。以前我末參與 Professional Assessment, 我都有你的看法,現在參與多咗,更明白箇中細節。

你提到講人面,我相信你指申請 Professional Assessment, 的Nominator & Seconder,申請人除了在工作上的上司或同事,可以參加多些學會活動,識多些人,而且大學教授亦可以幫手簽名題名。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

jessimm 發表於 13-8-30 11:46

不是廣告, 只作參考
利害,不只中、小學生要補習,原來想做公務員都要補習,大學最後一年大學會資助大學生考ilets ,有些學生為了攞高D分,又走去上補習班,原來開辦補習班,才是最容易賺錢!

HKU comparative research on "shadow education"
http://www.hku.hk/research/video/9888/

醒目開學勳章 王國長老

dailam 發表於 13-8-30 15:46
是否自己開辦會計師樓才要跑數?

唔知佢講既"跑數"係咪指呢樣: professional firm好多時係行"拆數", 即公司出糧俾個professional staff, staff每次出job, 公司就charge個客, say $2000/一小時, 而每個job完左, 公司收錢, 公司就按幾多staff每人charge幾多時間, 左扣右扣成本overhead後, profit就由有份出job的professional staff分, 是為"拆數"
如果去到年尾, 公司計到個staff為公司賺既錢, 都襟唔過份糧, 即係話個員工做好少野(可能表現唔好, 無老闆想book佢出job), 公司仲要貼錢, 咁個員工就大鑊喇

回復 Charlotte_mom 的帖子

謝謝妳的指教!我現在才知道會計界的工作原來是這樣。真係唔易做!

Charlotte_mom 發表於 13-8-31 13:48
唔知佢講既"跑數"係咪指呢樣: professional firm好多時係行"拆數", 即公司出糧俾個professional staff, st ...
可否講講會計行業的前景如何

回復 小彬彬 的帖子

我都想知,有朋友說,除了要時常往返內地,又話前景暗淡。究竟是怎樣?

dailam 發表於 13-8-31 16:18
回復 小彬彬 的帖子

我都想知,有朋友說,除了要時常往返內地,又話前景暗淡。究竟是怎樣? ...
我聽聞又未至於前景暗淡, 但會面对大陸人材的競爭是事實, 早前為小兒申請大陸的大學, 留意到大陸有好多香港會計師公會認可的會計postgraduate conversion course, 數量比香港還多, 大陸學生想入會唔難, 但實際情況不是很了解

我朋友所指的是得過「做」字,類似Charlotte_ mom 所指的要「跑數」,競爭大。佢話Big 4 都時常炒人(當然,可能是個人表現問題),但如果是行業本身的問題,小規模那些行咪重危?

dailam 發表於 13-8-31 17:00
我朋友所指的是得過「做」字,類似Charlotte_ mom 所指的要「跑數」,競爭大。佢話Big 4 都時常炒人(當然 ...
上市公司每5年要換auditor, 例如HK Bank係你既客,但到期要換去另三大,但你又搵唔翻另一個大容,所以要炒人。但其實Big 4其中一間搶咗你個大客,那一面也要請人。 (跑數)就應該是合夥人與大行之間的拆賬。

item 發表於 13-8-31 17:23
上市公司每5年要換auditor, 例如HK Bank係你既客,但到期要換去另三大,但你又搵唔翻另一個大容,所以要炒 ...
請問做big 4前途如何, 是否很辛苦, 人工又低?

小彬彬 發表於 13-8-31 18:07
請問做big 4前途如何, 是否很辛苦, 人工又低?
Big 4 請新鮮人俾12k, 第二年好似係18k, 考到專業試加3k,人工不是大問題,最大問題是長時間OT,甚至通宵工作。會計師是個行業應該沒問題,始終有需求,巿好要請人算帳,巿不好也要找人清盤。如果有本事的話,30+歲或可升做partner, 到時真是自己的一盤生活,要留到客同埋搵到客,即是要跑數。
‹ 上一主題|下一主題