用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 在陳守仁幾年後的感受
樓主: FFML
go

在陳守仁幾年後的感受 [複製鏈接]

您誤會了!我指是中英數GS等科目,特別是數學,拿滿分機會大過中英兩科,有時第一名都有四位.

全級全年總名次including all subjects,就肯定只有第一,第二,第三,各一名,所以才免這麼多的學費

引用:您誤會了!我指是中英數GS等科目,特別是數

原帖由 FFML 於 13-08-24 發表
您誤會了!我指是中英數GS等科目,特別是數學,拿滿分機會大過中英兩科,有時第一名都有四位.

全級全年總 ...
你小朋友好叻呀!

回復 silvia_ng 的帖子

多謝跨獎, 我小孩沒有特別之處,只是TSL的老師叻,在這幾年把佢教導成一個鬥心強的小孩,功勞應歸老師. 有時老師的說話,也可成為小孩和家長一世的推動力.所以,我叫佢上堂一定要專心聽書,每晩十點前要訓覺,七點十分起身,養成有九小時充足睡眠. 這樣才會精神奕奕上堂. 每日放學到家有1.5小時俾佢看電視和嘆下午茶後才做功課,而電子產品到星期六日才能玩.

引用:+本帖最後由+FFML+於+13-8-25+22:17+編輯+\

原帖由 FFML 於 13-08-25 發表

我兩個手脚慢,又成日同書,冇咩時間玩了。希望佢地快手啲啦!哈哈!

This is why students love TSL so mush
Feeling so honored

最近暑假TSL辦了個日本大板京都之旅 (聽說是24位學生 + 12位老師和校長 + 3位Egltour的領隊),好多四,五年班的學生是首次離開家長自己顧自己去坐飛機旅行,家長肯定擔心到暈,但時刻看到個校網的blog不斷經常更新,讓家長好怏知道孩子在外的實況,不用過份擔心,另一個抵讚!

呢位家長真係有心, 咁好心機寫咁多野, 其實我都好耐冇上嚟, 見初初開學就嚟八吓咁啫.

或者我以過來人同各位剛剛做了或想不久將來做陳守仁家長的朋友們分享一下.

我非常同意 FFML 所講嘅野, TSL 嘅小朋友真係好有禮貌, 而就算家庭真係好有錢嘅小朋友都係好好, 一啲都冇話睇人地唔起.

至於老師和校長都真係好好 (不過之前嗰位校長仲好啲, 唔好意思呀楊生, 純粹個人感覺, 你已經超正), 對小朋友好有愛心, 而學校嘅教學方法真係有佢地一套, 起碼功課真係唔算多, 但成績有目共睹. 當然, 點都唔會話個個都係狀元 (起碼小女唔係), 成績嘅野, 各自修行, 但相信要入理想中學真係唔難 (我嘅理想可能同你地嘅理想唔同喎, 我要求低啲........嘻嘻)

小女雖然離開 TSL 已經幾年, 但每年開學日 (即昨日) 都會約定班同學下午一齊返 TSL 見下啲老師們, 咁你地就知佢地對學校幾有歸屬感同對老師們有幾愛戴.

如果你小朋友已經入咗 TSL, 恭喜哂, 如果未入, 預祝成功!

Thanks for your comment and agreed with you also!

DaddyCool 發表於 13-9-3 22:50
呢位家長真係有心, 咁好心機寫咁多野, 其實我都好耐冇上嚟, 見初初開學就嚟八吓咁啫.

或者我以過來人同各 ...
三哥,好耐冇見你蒲頭啦! 真係懷念想當年吹水站"口水花"四濺既情景呢!

你家靚女近來好嗎? 話咁快, 我仔都開始準備今年呈分了! 希望法蘭西女婿多d蒲頭, 又攪返個bbq小聚啦!

silvia_ng 發表於 13-9-4 13:48
三哥,好耐冇見你蒲頭啦! 真係懷念想當年吹水站"口水花"四濺既情景呢!

你家靚女近來好嗎? 話咁快, 我仔都開 ...
Sil Ah E 您好,

日子過得好快, 咁就幾年, 你話唔認老都唔得........我講我自己咋 ^ ^

我家呀女點夠你家仔女咁好呀, 你兩個又精乖, 又聽話, 又聰明, 又機智, 又醒目, 又上鏡, 又.........唉算喇, 總之好過我家呀女啦, 依家佢覺得自己大個, 周不時頂我幾野, 有時俾佢激到想咬脷自殺.........

法蘭西女婿係未都好少上嚟? 呢度呢幾年都要你主持大局, 辛苦哂喇!!!

DaddyCool 發表於 13-9-4 22:36
Sil Ah E 您好,

日子過得好快, 咁就幾年, 你話唔認老都唔得........我講我自己咋 ^ ^
唔只你老, 我都老! 不過我地肯定人老心不老! 哈哈!
至於你上面所講果炸讚美詞語,肯定認錯人了....想當年你見我家小妹果陣, 佢都未入黎tsl讀, 我只可以講句, 「今時唔同往日」了。

我發覺d女係好鐘意蝦老豆,我家肥妹係咁, 莫非你家美女都係咁? 佢會唔會對嫂夫人好d呢? (佢地分分鐘扮姊妹出街都仲得麻...你honey咁後生!)

法蘭西女婿成日走左去法蘭西,應該係香港都少。佢既二少上年入左黎讀次後,恐怕要到呀三女出年黎考(maybe...出年?!)先再蒲頭上bk了....

呢幾年老朋友越來越少出現....就快悶死了

佢呢期愛亮相we chat

FFML 發表於 13-8-24 10:33
回復 wwsugar 的帖子

分享我小孩當年2nd Interview的情況, 當年我們一家人在2樓Hall等小孩入課室時, 我前 ...
謝謝你﹗我家小孩也是很乖,有少少蛇gwe,普通幼稚園,沒有催谷。只是珍惜機會一試tsl,不成功也不怕的。

Bonjour tout le monde, comment ça va?! 真的好久不見了⋯ 開枝散葉真係一件忙事呀!
好耐好耐冇上黎…估唔到重有人記得我……哈!
我都好懷念想當年一起吹水的日子!
快快安排聚會!

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

flostangraphy 發表於 13-9-13 07:53

Bonjour tout le monde, comment ça va?! 真的好久不見了⋯ 開枝散葉真係一件忙事 ...
嘩....咩又開枝散葉呀....第四個呀?!
你咁多口水花, 點會唔記得你呀! 安排聚會呢家野, 不嬲都係你做架喎! 等你得閒先啦! 我11月中打後就得閒出黎架啦!

開三支...夠哂囉!
家下要散業飬佢哋.... 哈哈哈!!!!

phoebe_ming5    發表於 13-9-26 10:52
silvia_ng  辛苦哂....  發表於 13-9-13 09:49
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

Thanks for your sharing.  My daughter is willing to enter this school.

回復 doraau 的帖子

My daughter is now studying at P4 in TSL. Agree with parents' comments regarding the school, my daughter is having wonderful time in school with lots of opportunities to involve in different activities such as student tour guide, campus TV, librarian, choir, musical, etc. I am amazed by the abilities of the teachers in discovering the talents inside my child, although she is not a top student academically, but her involvement in the activities make her feel that she is talented and exceptional. The message is, we should not judge a child only by their academic results, a child should be nurtured and encouraged by what it is inside them. TSL is a school that can make this happen.  We are truly blessed to be a part of TSL!  
My younger son will be going for the school interview on Sunday, wish he can be as lucky as his sister!

MyAshley    發表於 13-10-20 23:57
phoebe_ming5    發表於 13-9-26 10:52

lovingparent 發表於 13-9-25 09:42
回復 doraau 的帖子

My daughter is now studying at P4 in TSL. Agree with parents' comments regarding ...

據我知,TSL在讀的學生的弟妹會極大機會(+>80%)獲校方錄取. 這周末奧運站近奧海城3期將會又大塞車了. Good luck!

MyAshley    發表於 13-10-20 23:58

回復 FFML 的帖子

希望係真!Thanks!
‹ 上一主題|下一主題