用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 上門私人補習點出糧
go

上門私人補習點出糧

朋友剛剛揾到個讀緊大學嘅姐姐幫佢個女補習,三年級,一星期補四日,因為係經agent 介紹,所以頭十堂會入数比間agent,之後果個月剩低會直接出比補習老師,咁之後通常係上完一個月到月尾出糧比補習老師,還是十堂計,或是每補完兩星期出一次,會吾會有什麼行规,因為出面啲補習社係先交學費後補習,但私人補習比咗成個月錢到时失踪吾嚟點算?

醒目開學勳章 王國長老

回覆:上門私人補習點出糧

通常Agent係收老師,第一次聽收家長佣。至於點同老師出,可以問老師,有人鐘意出上期有人鐘意下期

回覆:Amanda媽 的帖子

我係每堂比補習費。

引用:通常Agent係收老師,第一次聽收家長佣。至

原帖由 Charlotte_mom 於 13-08-21 發表
通常Agent係收老師,第一次聽收家長佣。至於點同老師出,可以問老師,有人鐘意出上期有人鐘意下期

...
家長係吾使比佣㗎,係我朋友會全数比agent ,再由agent 出比糧老師

請問如一個讀緊大學嘅姐姐上門補習, 如每堂/1鐘, 幾錢?  補習時是教做當日的家課還是備課?

引用:請問如一個讀緊大學嘅姐姐上門補習,+如每堂

原帖由 Joyceyim 於 13-08-22 發表
請問如一個讀緊大學嘅姐姐上門補習, 如每堂/1鐘, 幾錢?  補習時是教做當日的家課還是備課? ...
等我問下我朋友補習時做啲乜再答你,我剩係知100元一小時

我由AGENT完結後就直接和老師講唔想記咁多嘢, 用月曆表MARK住上堂日子, 每個月尾結算, 補咗幾多就比幾多

我每堂俾!费时忘記!逐D流血,冇咁伤!!!
而且吾知是否盡責,逐次俾!吾啱口味,叮走都易D!

每堂比, 唔駛記低比左未

回覆:vincher 的帖子

咁樣做應係最穏陣

我四堂俾一次上期。

每堂俾..我覺得補習姐姐會隨時請假.  我每半個月出一糧.
~easybring~

每堂比,方便D

gram 發表於 13-8-23 22:02
我是每堂收家長錢的,避免有時請假﹑或多學生而出錯,方便D
如果港大英文系補小三英文,每堂幾多$?

回覆:上門私人補習點出糧

我女的補習老師話每個星期出糧就得。

回覆:gram 的帖子

我一個月收一次,每個月補習時間多少總有出入,每個月月頭(有時月中)會比番上個月學生補左習的時數list家長睇,咁佢地先開cheque比我,通常家長會追我話要交學費,反而我會唔得閒寫list,so far家長唔會唔比補習費,同時間我的學生也補了多年…多年來,我信如果家長選擇一個月的補習費都唔想比,係佢地仔女的損失…其實家長有心搵補習的,也不想煩於成日換補習老師…但我覺得呢個方法並不適用於大學生做兼職補習用,因為佢地教學經驗暫時不足,家長可能會比較易換人