用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 贏獎項 當義工 為升小鋪路
樓主: carriebaby111
go

贏獎項 當義工 為升小鋪路 [複製鏈接]

回覆:20072010 的帖子

引用:我欣賞吳太,至少她用對了方法。人地赢在起

原帖由 20072010 於 13-08-22 發表
我欣賞吳太,至少她用對了方法。人地赢在起跑線有乜唔好,或者同樣有後勁呢!

...
你說得也是,不用惡言去攻擊別人 這只是一單新聞,跟大家分享,是因為它有討論的價值和大家都有共嗚。有時可能大家因興致到了,有點用詞不當或譏諷,但暫時未至於惡言,多謝提醒

至於你認為她用對了方法,請問對在那裡?

little_yolky  讓小朋友從興趣中, 及日常生活中一點一滴學習。  發表於 13-8-27 13:55

20072010 發表於 13-8-22 10:41
個個細路都不同,吳太用對了方法教自己的细路。值得讚。

如果自己個細路唔係呢類人咪唔好咁做,唔好用惡言話 ...
Well. 媽媽選擇了見報,佢應該預到有critic.

20072010 發表於 13-8-22 10:43
我欣賞吳太,至少她用對了方法。人地赢在起跑線有乜唔好,或者同樣有後勁呢!

...
真的嗎,這樣就叫贏在起跑線?會不會活在井底很久。世界有太多勁人。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我覺得的確要為上小學做好準備
但做義工、培養小朋友興趣、搵佢嘅亮點、提升佢地自信同抗逆能力唔係為報考小學,係為咗將來做個有用嘅人!

如果真係做得到以上嘅嘢,相信一定搵到學校欣賞!

四隻貓  同意. 每人睇法唔同, 但唔認同都唔駛惡言相向既.  發表於 13-8-22 12:19
恐龍家

引用:我覺得的確要為上小學做好準備但做義工、培

原帖由 小曳人 於 13-08-22 發表
我覺得的確要為上小學做好準備
但做義工、培養小朋友興趣、搵佢嘅亮點、提升佢地自信同抗逆能力唔係為報考 ...

所以出發點真是很重要!同一件事上,你可將它變得更有價值

回覆:贏獎項 當義工 為升小鋪路

也許媽媽要比人走前,小孩亦enjoy, 真的是見仁見智!

醒目開學勳章 貢獻勳章

carriebaby111 發表於 13-8-22 11:34
所以出發點真是很重要!同一件事上,你可將它變得更有價值

...

講出嚟都覺得慚愧,我到升K3暑假先搵到阿仔亮點,佢到3月開始次次比賽都攞獎,所有直資私小收生都完哂,就算到叩門,都只係足以令面試老師對佢嘅獎項眼前一亮,但連2nd in都無緣,但睇住佢由輸唔起 (怕輸,自己喊~),到輸得起 (局同局之間轉眼就肯玩) ,見到佢長大,已經好開心!

恐龍家

carriebaby111 發表於 13-8-22 10:19
mr.Beast 是要“優異”呀,若果連優異都無,點見人先?個女就要打pat pat啦。

...
係Ar, 可能佢在家好變態都未定

好想知道這位吳太,小朋友升小後還會不會或減少做義工,一或稍事休息5年,到個女升6年級時再出動。因為又要為升中準備了

引用:好想知道這位吳太,小朋友升小後還會不會或

原帖由 hadwinboy 於 13-08-22 發表
好想知道這位吳太,小朋友升小後還會不會或減少做義工,一或稍事休息5年,到個女升6年級時再出動。因為又要 ...
到時換轉係叫個女做義工或什麼服務大使... 有分加架

唔洗慚愧,我都係升小一後先去比賽,考小一前咩都無參與,一樣有直資私小官津欣賞。

講開比賽,上星期6玩左2個。早上打壁球入左8強,幾個對手輸了都,下午爭4強,可惜時間撞野外定外比賽。 由於仔like 跑跑跑,我地以興趣行先,獎項在後,放棄了競逐壁球比賽,最後野外定向拿了不錯的成績,亦打敗了不少比他大2年的小朋友,我當贏了。 不過話時話,現在d 小一生體能真係麻麻,好多開賽後10分鐘就放棄

小曳人    發表於 13-8-22 14:38

佢中間有幾點我好贊同, 只係我會提自己, 做義工係教小朋友要有同理心, 識得關心別人, 而唔係為左申請學校

引用:+本帖最後由+hkspiderman+於+13-8-22+13:54

原帖由 hkspiderman 於 13-08-22 發表

唔洗慚愧,我都係升小一後先去比賽,考小一前咩都無參與 ...
我個仔又係“百無”去interview,後來幼稚園老師發現佢的長處,推薦佢去比賽,都有得獎,可惜已過晒interview的旺季了,不過唔緊要啦,最緊要孩子可以有所發揮,在過程中有得著便是賺了。另外,邊度有得玩野外定向?仔仔又係鍾意跳跳紥紥

每次見到呢D怪獸家長, 第一反應係, '個小朋友好慘'.

我反而想知道佢以前在那幼稚園教書,咁怪獸…  好彩已經無教!

醒目開學勳章

香港教育不是比人讀, 我拒絕同個女咁樣玩法.

引用:香港教育不是比人讀,+我拒絕同個女咁樣玩法

原帖由 mpyleung 於 13-08-22 發表
香港教育不是比人讀, 我拒絕同個女咁樣玩法.
不緊要的,各人想法不同,做法不同,最緊要唔好後悔!

反而想知佢女甘勁去咗邊間小學

通常幼稚園老師都會唔鼓勵家長咁做,點解尼個ex teacher 會咁另類。
‹ 上一主題|下一主題