用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York、學之園及根德園,那間好?
go

York、學之園及根德園,那間好? [複製鏈接]

York及學之園已收我小兒入讀K1,今年申請入讀根德園。
   1    0    0    0

回覆:IICHENG 的帖子

Push

回覆:York、學之園及根德園,那間好?

每間都有可取之處,睇下邊間適合小朋友又啱自己要求。

回覆:IICHENG 的帖子

那些方面?

當然LH

I love to teach piano!!!

引用:當然LH +

原帖由 tofee 於 13-08-24 發表
當然LH
why?

為何是LH?小兒現在在LH上N班,但我也打算考根德和ST.C,我現最心儀的是KV.

引用:為何是LH?小兒現在在LH上N班,但我也打算

原帖由 IICHENG 於 13-08-26 發表
為何是LH?小兒現在在LH上N班,但我也打算考根德和ST.C,我現最心儀的是KV.
可否講解下點解揀KV? LH 近依兩年平價都唔錯,可惜我個仔入唔到

回復 IICHENG 的帖子

I vote for LH too..as I heard lots of comments that LH syllabus is more balanced ..no issues on connecting to Local primary school.  St Catherine is more a happy school focusing on presentation skills.. just afraid that the kids can't easily switch to the Local primary school mode.. KV focus more on Maths/Chinese..

我B都係 LH 讀 N, 如報 K, 只報龍校, st cat 又係要再面對考小一問題,但課程語境其實同 LH 係唔係差唔多?至於 KV, 好似無 net 教英文,朋友女當年又係要另外比佢補英文!你認為 LH 唔好嗎?

仔仔讀LH,我覺得真的很好,課程全面,老師很有愛心,重學術亦重品格

YORK NEWS IN THIS WEEK

1) http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130826/18394945

2) http://hk.news.yahoo.com/%E7%B4% ... E%85-225019671.html

回覆:loveDD 的帖子

嘩!好過份!

引用:仔仔讀LH,我覺得真的很好,課程全面,老師

原帖由 paulgoby 於 13-08-27 發表
仔仔讀LH,我覺得真的很好,課程全面,老師很有愛心,重學術亦重品格
我想問你小朋友係上年讀 pn ma?

LH真係一間全面幼稚園 所以我都好有興趣 學術和品德都注重

引用:YORK+NEWS+IN+THIS+WEEK+1)++http://hk.app

原帖由 loveDD 於 13-08-27 發表
YORK NEWS IN THIS WEEK

1) http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130826/18394945
呢個學「校?」成日都喺度試家長底線

mable0901 發表於 13-8-27 16:22
LH真係一間全面幼稚園 所以我都好有興趣 學術和品德都注重
LH是一間組織力及管理非常好的幼稚園, 不過因為要分四間分校, 所以若不是住在學校附近, 要搭校車未必有校車接送! 因為學生住所分散及上學地點分差太大, 不似九龍塘的幼稚園比較容易組成校車線~ 也因為有四間分校, 所以會有四位校長及主任去管理學校! 做事比較有效率!!!

始終好學校也要有校車支援學生返學!!!

如果讀開LH又冇乜特別問題冇謂轉,龍校都話考慮下。

一定係KV

York 年年有新聞
‹ 上一主題|下一主題