用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港真光幼稚園(堅道)是否百份百升上大坑小學部的問題 ...
go

香港真光幼稚園(堅道)是否百份百升上大坑小學部的問題 [複製鏈接]

我女女剛畢業於真光幼稚園(堅道), 所以較清楚真實情況,
其實堅道真光之學生, 肯定唔係百份百升上大坑小學部.
K1班主任大多好好照顧各學生, 冇嘜特別野需要注意.
K2-K3班主任開始留意各學生進度. 只要佢地留意到學生出現三種情況便會向家長多次發出警告.
1. 學生追不上學習程度.
2. 學生操行有問題如太活躍.
3. 學生性格太過文靜, 因校方話唔知學生個腦諗緊嘜.
校方講如學生未能改善上述問題, 將來就唔會獲派小一入學回條(即相等於小一入學證).

但統一派位後之真實情況係, 操行被評有問題者小學部就真係點都唔收, 因真光係好注重操行. 而另外兩個問題之小朋友, 只要學生之家長同學校關係良好, 肯不斷多次求學校比機會, 基本上校方都會肯最終發出小一入學回條. (有啲家長得知校方發出上述警告, 唔肯接受事實, 反而鬧返班主任者例外)

雖然大坑同堅道幼稚園同上小學部, 表面上看似學位唔夠分配, 但事實上獲派小一入學回條之幼稚園學生, 真光係仍然准許佢地參加大抽獎. 所以兩間幼稚園之學生, 如大抽奬時抽到其他更理想學校, 必定會放棄真光小學學位. 而又有一批學生會扣門考其他學校, 如成功扣門者又係會走人, 最主要係真光要交學費囉. 所以只要操行冇問題, 又冇鬧學校的話, 只要你想上小學部就一定比你上. 以我所知我女女果班最終上小學部人數不足三份一人, 相信堅道同大坑幼稚園其他班, 同樣情況都係差唔多, 所以絶對係有足夠學位比學生入讀小學. 而大坑真光幼稚園只收大B, 堅道真光就唔係, 我女果班大半班都係細B, 所以有興趣入真光之細B家長可考慮堅道.

好文章推介
關於真光幼稚園(堅道) 作者Obiepapa
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2572422
資料詳盡, 值得一看

23    0    0    0

Thank you for your info.  I trust 曾幼 and 曾小 are both very good schools.

大坑真光有收細B , 我囡9月細囡畢業於大坑真光, 升小一只需簽回條及交$400留位費就直入真小,唔洗填表

回覆:香港真光幼稚園(堅道)是否百份百升上大坑小學部的問題

請問10月至12月細B多嗎?

其實大坑真應該唔收細b的, 由其它途徑打探過, 9月開學個陣, 如果個b未夠3嵗半...其實都唔使諗會收....除非你個b very very very.....smart...否則...唔使諗啦....

cherriehahaha 發表於 13-8-21 11:10
其實大坑真應該唔收細b的, 由其它途徑打探過, 9月開學個陣, 如果個b未夠3嵗半...其實都唔使諗會收....除非 ...
有D咁既事 , 我囡好多同學都係8, 9月出世細B... 班房內有生日月份相片...

引用:Quote:cherriehahaha+發表於+13-8-21+11:10

原帖由 hugub 於 13-08-21 發表
有D咁既事 , 我囡好多同學都係8, 9月出世細B... 班房內有生日月份相片...
...
但有沒有10月至12月細B?

10-12生日果批係早一年出生既...超大B

hugub 發表於 13-8-21 10:51
大坑真光有收細B , 我囡9月細囡畢業於大坑真光, 升小一只需簽回條及交$400留位費就直入真小,唔洗填表 ...
http://116.48.129.129/index3.html

出生年齡只限: 201091日至20111031

你囡囡9月出世好好彩, 我女11月尾出世連考試機會都冇.

另, 你啱, 我寫錯咗"表格", 應係派升小一回條及交$400留位費

tam_bb 發表於 13-8-21 11:01
請問10月至12月細B多嗎?
我女果班10至12月出世佔半班以上

hugub 發表於 13-8-21 11:32
...
其實8,9月出世都唔算真係好細B啫, 11同12月出世先至最慘, 好多學校都唔願意收.

回復 hugub 的帖子

咁個d 8月9月個d 細b係米有家姐阿哥係入面讀緊架???

CMMM 發表於 13-8-21 09:41
Thank you for your info.  I trust 曾幼 and 曾小 are both very good schools.
同意, 真光絶對係好學校, 校園好大, 設施充足, 校風出哂名優良, 學術上亦好好, 中學部學生大多為BAND 1B級數.

引用:Quote:tam_bb+發表於+13-8-21+11:01+請問10

原帖由 edu_father 於 13-08-21 發表
我女果班10至12月出世佔半班以上
即她們是10、11、12月超大B咯?

tam_bb 發表於 13-8-21 13:21
即她們是10、11、12月超大B咯?

唔係, 我所指10-12月份果班係超細B先啱(真光堅道ONLY)

hugub 發表於 13-8-21 10:51
大坑真光有收細B , 我囡9月細囡畢業於大坑真光, 升小一只需簽回條及交$400留位費就直入真小,唔洗填表 ...

請問大坑真光,K2 尾 or K3 頭派升小一留位表?

另外,在學校拿獎的小朋友系唔系通常都會有得升小學?

thanks.

edu_father 發表於 13-8-21 13:24
唔係, 我所指10-12月份果班係超細B先啱(真光堅道ONLY)

即是大坑真光唔收10月細b嗎?

回覆:香港真光幼稚園(堅道)是否百份百升上大坑小學部的問題

thx sharing

回復 Sumyeema1 的帖子

堅道就係K3學期尾先至派小一入學回條, 相信大坑都差唔多 (如有錯請各位指點)

以我所知堅道其中三個K3之品學優異學生
一個直上[香港真光中學小學部]
一個經公開考試入咗[聖公會聖彼德小學]而放棄真光學位
一個經公開考試入咗[天神嘉諾撒學校]而放棄真光學位

babycute2009 發表於 13-8-21 18:18
即是大坑真光唔收10月細b嗎?
http://116.48.129.129/index3.html

大坑真光收生資格為

出生年齡只限: 201091日至20111031

‹ 上一主題|下一主題