用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 英華面試
樓主: GeoffreyMok
go

英華面試   [複製鏈接]

PoohsBaby 發表於 13-8-27 14:58
Yes, very very 失望 about the YW 1st Interview.  Many schools but Even 英華係甘.

識晒的小朋友,就算無出去補,都係屋企有好認真咁教。

吾會話,有個小朋友好smart,無人教過,無端端自己識晒呢d野,咪講笑。

【經濟日報專訊】不少中產父母不想子女輸在起跑綫,自小催谷多項課外活動,甚至安排他們同時讀兩間幼稚園。

有調查發現,有關情況已由中產家庭蔓延至基層,有17%的天水圍受訪家長安排子女讀多過一所幼稚園。前綫社工指,本港父母的比較心態嚴重,以催谷子女來安撫自己的不安;但3至5歲幼童未能應付長時間的學習要求,過度受壓令長大後出現情緒問題,反叛甚至令雙方反目。

低收入家長 憂子女輸在起跑綫

香港基督教女青年會年中以問卷調查1,428名居住天水圍區、育有0至6歲子女的幼兒家長,發現16.9%受訪者的子女,同時就讀多於一所幼稚園。

這批家長有近4成人的教育程度在初中或者以下,而家庭收入則以10,001至2萬元為主,佔整體的39.3%(見表)。

負責調查的女青家庭健康促進中心督導主任李雯珊對有關現象表示驚訝,並分析這些收入及教育程度不高的家長擔心子女輸在起跑綫上,會追不上社會要求,因此寧願節衣縮食以增加更多教育機會。

李續表示,「見到有家長的精神壓力大,會易焦慮,對子女的學習要求又很嚴厲。」

選一中一英幼園 輪流上課

她形容,有父母希望在教學模式上雙管齊下,因而選擇一中一英的幼稚園來輪流上課,又或者一間以活動教學為主,另一間學校則以「谷成績」為本的傳統學校。

香港幼稚園協會會長唐少勳指,自從政府實行學券制後,聽聞有基層家長因不用交學費而安排子女多讀一間幼稚園,「簡單來說就好像補習一樣,他們會認為子女讀上、下午班兩間學校,可以在有保障及合規格的環境學多些東西,其實都是和父母自己的心態有關。」

香港教育專業人員協會幼兒教育發言人羅慧媚則稱,過去較多聽聞中產家庭為子女安排讀兩間幼稚園,若情況出現在基層家庭,估計是與全日制學位的供求問題相關,「基層家庭的父母也要上班,所以有需求讓子女上、下午上課,但全日制幼稚園的學位數量又不多。」

子女受壓恐反叛 與父母反目

青協親子衝突調解中心單位主任韓曄指,父母體會到就業市場競爭大,會擔心子女技不如人,加上人有我有的比較心態在本港又愈趨嚴重,結果父母以催谷子女來安撫其不安的心理。

她指,在過去處理的個案中,曾有小學生反映父母安排密集的學習機會只為完成父母想做的事,卻從來未嘗試理解自己,又認為其父母是不愛自己。她指,不少個案中的子女常以默不作聲、「口黑面黑」或反叛行為來表示不滿,過分抑壓者更可能在升中後與父母反目。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆:PoohsBaby 的帖子

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆:英華面試

最麻煩是全港直資私校都考甘深,令我這樣唔想谷小朋友又想入直資私校的家長感到很大壓力。

me too, 順其自然,一切自有安排……

happyhealthymin 發表於 13-8-27 18:02

totally agree. in saturday parent briefing session 林校長 clearly say she hates the words but when ask kid what question asked Iin the interview they were sooooo academic.

引用:百感交集!!!!英華係我心目中神校,+林校長更

原帖由 小克 於 13-08-27 發表
百感交集!!!!
英華係我心目中神校, 林校長更加係我心目中神級校長!!!
估唔倒又係考背書!!!
可必想得太多呢? 大家都不知老師怎樣計分,又怎能否定老師不是睇反應睇創意呢?

另外,老師可以怎樣問才令大家信服呢? 是否閒談一下就來選25%小孩出來2nd In 大家就覺得好公平呢?

英華絕對不是神級學校, 尤其中學, 近年收熱捧其實全靠林校長的marketing 做得好。 其實佢入錯行, 佢應該入蘋果做, Steve Jobs過身後肯定由佢做CEO。

LuLuKiuKiu    發表於 13-9-11 12:14

happyhealthymin 發表於 13-8-27 18:02
是,講一套,做一套。
其實考得深又唔一定要識答晒先入得到!都未知結果,點解咁快認輸?我大囡當年考小一,間學校要考生玩七巧板,我個囡唔好話玩,見都未見過,所以當然唔識。但結果入到2nd in,最後順利入小一。
考英文串字,我覺得唔一定要識串,但一定要識讀同解。你地之前講果d字其實都好普通,如小朋鍾意睇書的話,就一定識。

剛剛先開始遊戲,大家加油!

引用:完全同意,小學面試內容迫家長谷小朋友,英

原帖由 happyhealthymin 於 13-08-27 發表
完全同意,小學面試內容迫家長谷小朋友,英華都係甘,有點失望。

我都有同感

(表情公仔已由版主移除, 請尊重別人, 謝謝)

引用:英華絕對不是神級學校,+尤其中學,+近年收熱

原帖由 556699 於 13-08-27 發表
英華絕對不是神級學校, 尤其中學, 近年收熱捧其實全靠林校長的marketing 做得好。 其實佢入錯行, 佢應該入 ...
YWPS有今日的成績,只靠marketing就i做得到嗎?啲同學仔不靠自發地用心努力去比賽就可以獲獎嗎?   希望這位家長不要侮辱英華一眾師生的血汗。

我小朋友哩個星期六in,從來都冇學過興趣班,除咗游水,暑假都係由佢完,一開始好buy哩間學校理念,但睇完今年面試情況,似乎有d出入。照睇返哩d題目,都係學術性多,如果唔谷,根本答唔到,英文串字,唔會叫咁細嘅小朋友背囉,除非train開。

myuniqueboy 發表於 13-8-26 09:44
可能应考的学生實在太多了。学校便把門檻提高,考一些根本不是正常k3的小朋友应该識的。但我相信題目即使難 ...
我大囡有個由細玩大嘅朋友/同學,我覺得佢十分乖巧同叻,自問我囡囡同佢有好大距離。可能佢父母關係,佢冇係出面讀英文但英文好叻,K2下學期就去考Cambridge starter 同movers(相隔一星期),各有15盾。半年後flyers都考埋,都有14盾。最近聚會多口問佢mami,你囝囝英文係唔係全級考第一呀?  佢mami答: 當然唔係啦,只考全級4X!
所以你講得啱,真係有好多叻人!

回復 mttmtt 的帖子

佢讀邊間咁大競爭?

引用:英華絕對不是神級學校,+尤其中學,+近年收熱

原帖由 556699 於 13-08-27 發表
英華絕對不是神級學校, 尤其中學, 近年收熱捧其實全靠林校長的marketing 做得好。 其實佢入錯行, 佢應該入 ...
又唔好咁講,英華是有實力的。就講最近先在一個國際性的音樂比賽獲勝,獲咁多家長熱捧,一定有原因,至少去聽林校長講一場分享,已是賺了。去結論一間學校的定位,不是單靠它的面試和收生模式。為什麼林校長不可以marketing和教學兩面都做得好呢?如果下下用你心中的神級,我想香港無幾間被數得出。

我都有想過,如果不用這些比“較實”在的面試題去“西”選學生,那是很難的,因為只用創意類似的題目去選學生,一定每個學生都不同,一個畫車,一個畫太空,一個畫海底,。。。那個是最好?!還有,真的有學生學術,創意,品行兼備,所以學位將會留給這些少數學生。我上年就無緣了,但我仍然覺得,那次面試,和林校長的演講,令我獲益良多。

英華課程一點也不淺,當然要考學術吧。不要太天真。英華是有設計很多活動給學生,某程度上也有提供愉快和活動教學的環境,但不代表不谷學術的。

maxtimma  同意  發表於 13-9-2 00:40

小克 發表於 13-8-26 12:03
大家覺得呢的題目深唔深(對於K2):

英文: 串 beautiful, aeroplane, pencil, telephone, school
小克,
你不應那麼早講左d問題出來.對已經考完的小朋友很不公平

家長們稍安無燥吧,遊戲先啱啱開始!

我以過來人的身份可以說,其實果兩條中英文題,我對於要小朋友要串出呢個講法有保留。但如果要佢哋去讀出及理解,鐘意睇書嘅小朋友真係一啲都唔難。

數學題,如應付interview,你哋都會教佢哋一啲推埋題,所以亦不太難。

其他果啲,我諗學校想知道家長同小朋友溝通足唔足夠,有冇教小朋友一些新聞知識及處理問題嘅方法,其實都無標準嘅答案吧。

我相信一個interview,學術只是一部份嘅分數。老師會睇小朋友有冇禮貌,合唔合群,唔識答時嘅反應,聽唔聽指令等,全都計分。

我可以講,係另一些學校會有仲深嘅學術題,那又如何呢?
‹ 上一主題|下一主題