用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 你地覺唔覺得ADHD/自閉係關打咗疫苗事? ...
樓主: smalltomato123
go

你地覺唔覺得ADHD/自閉係關打咗疫苗事? [複製鏈接]

引用:關於1歲果針,有件事可以幾大wok但被忽視左

原帖由 eko 於 13-09-11 發表
關於1歲果針,有件事可以幾大wok但被忽視左。就系如果BB對鷄蛋有敏感反應,就不要打住,要同醫生商量先再决 ...
唔好介意,你可能有啲誤會,對蛋敏感確實唔打得部份疫苗,因為制造過程有蛋既成份,後果係會好嚴重,輕則起疹,嚴重影響呼吸血壓,甚至死亡。但同自閉或ADHD 冇𨶹!蛋同蛋白敏感亦不是完全一樣,視乎對邊種蛋白質,而好多時測試只做皮膚,同食落去亦有分別,希望你別介意我既解釋,只希望各jm有更多了解才作決定

Food intolerance/allergy同ADHD/autism 未證實有直接關係,但很多SEN家長都關注食物對這類小明友的影響, 所以我提醒對有關注的家長要小心留意針藥系用蛋做,要自己做多D資料搜集和跟醫生商量以作决定。

坊間有好多好多種疫苗打,但政府就冇咁多,因要用庫房嘅錢,即大家嘅錢來做這件事,所以政府必定會篩選那些值得如高風險、致命等疫苗供小朋友打!絕不浪費納稅人錢!
但當中的混合針,大家就要小心留意了,因醫學界對混合針確是有些爭議,因在同一時間注入多種疫苗,身體同時意識到多種病原,從而要身體同時產生多種抗體,是否會令大腦神經不知所措,產生混亂呢?
所以,混合針可試下問私家診所,有冇拆開嚟打!
他有天賦的智慧,卻因一些障礙,而阻礙了發揮,我深信他如果得到適切的訓練和處理,把障礙清除或減少,他會更光更芒。
面對困境時沒有怨懟、自憐,只以「平常心」面對現實。樂觀是積極愉快生活的主要元素。

回復 smalltomato123 的帖子

我都覺!不過係豬流感針, 未打針前,囝囝識講'好野', 那時都好驚訝,咁細個就識講野,打完針後,囝囝把聲沙左,之後就吾講嘢,直到宜家4歲半,理解無問題,但只講少數單字和BB 話

回復 singsing2010 的帖子

我個都係

回復 eko 的帖子

怪唔知!!!不過有好多人都唔知子女有冇敏感架, 因為有d 敏感唔係即時睇到亦可以話係睇唔刑佢有反應...
我個仔2yr先知有自閉, 後來去blood test 先知佢對egg & milk 有好嚴重敏敏感, 不過一直都冇紅腫, 冇出疹冇表面症狀.....之前仲一日3-4 支milk, 有時早餐成隻egg.......

仲要之前唔知打哂d 針...... 後悔都冇用 !!!!

雖然我囡囡唔係ADHD,但我有聽過TALK講過話係有關連~
‹ 上一主題|下一主題