用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅男女中學附屬小學 聖保羅男女小學(黃竹坑)
go

聖保羅男女小學(黃竹坑)  

請問有冇知佢哋偏向收邊間幼稚園學生?

回覆:聖保羅男女小學(黃竹坑)

寶 X

Not SKH?

寶山原本已經很難入。寶山收的已經是不平凡。

寶山,skh, Victoria

回復 小克 的帖子

Relax, no need to get so angry.
Everybody know 寶山 & SKH gets favorite treatment every year.

SPCC’s interview is very biased. It say in the website, 70% of places for “Related” kids.

其實個有關係definition 好open 和transparent, 為何說biased?

我自己推斷:skh 是因為skh,ie 個會rather than 個kg, 不過如有jm有路邊社料,我都想8下。

印象中(i could be wrong) Vic 好似有一分校是特別多(compared to other 分校)入spcc的,有興趣的可入vic website 睇各branch的p1 allocation

引用:回復+小克+的帖子 Relax,+no+need+to+get+

原帖由 PoohsBaby 於 13-08-21 發表
回復 小克 的帖子

Relax, no need to get so angry.
我覺得好多家長對呢70%有誤解。
"最多70%related,最少30%non-related。" 其實是對non-related嘅applicants是有利的。

30% meaning 42 seats for all non related kids in Hong Kong wor.

Related 有cap, non-related 冇cap的。即主要是limit 有關係者的入學率。

當然,如果你認為學校一定會收盡70% 有關係者,那就是another story了。要check返historical data。但我沒資料。

cccbaby 發表於 13-8-21 15:26
30% meaning 42 seats for all non related kids in Hong Kong wor.
有朋友有幸去一間比較平民yet v popular的直G 2nd in, 校長解釋學校policy 要優先考慮就讀的弟妹先所以其實位好少,(仲有校懂介紹的唔會公開講出來),跟本就冇人知有幾多公開位,咁spcc 講明個rule 都ok la.  
其實傳統名校轉直資變貴族化巳野起很多爭議,spcc 的收生比率只是冰山一角

引用:回復+小克+的帖子 Relax,+no+need+to+get+

原帖由 PoohsBaby 於 13-08-21 發表
回復 小克 的帖子

你有冇諗過冇寫出來的學校其實係100%收related?

冇錯,有d學校根本冇寫。

我有朋友嗰女就考唔到,連2nd in都冇,嗰女嘅阿哥讀緊小二,阿爸仲係舊生,仲有宗教分,但咁樣嘅關係都入唔到。
佢話間學校都就來百年歷史了,所謂有關係人士大把la,就是真係收足70%自己友,都收唔晒所有報名嘅有關係人士。

小克 發表於 13-8-21 08:31
好似話舊年寶山入左3份1學生

舊年寶山70個學生好以有40個入左SPCCPS, so 超過一半

小克 發表於 13-8-26 12:05
寶山上SPCo-Ed已經等如CCKG上DB/DG
TO BE FAIR,寶山一樣可以係DB & DG...

Website今日大塞車, 入唔到

醒目開學勳章 王國長老

556699 發表於 13-8-21 19:48
你有冇諗過冇寫出來的學校其實係100%收related?

之前有家長講過, 政府俾直資學校指引, 係留俾有關係人士既位不能多於70% (我無VERIFY)
所以, 唔係SPCC特別透明, 亦唔係其他學校特別唔透明, 反正寫與唔寫, 又唔等於真正收生結果
FYI, 幾年前當我女申請小一時, SPCC份申請表係寫明70%(NOT UP TO 70%)會留俾有關係申請人