用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘宣幼 call waiting
go

九龍塘宣幼 call waiting [複製鏈接]

各位心儀宣幼的家長,宣幼正call緊waiting list 的學生入讀九月開學的K1 !!!
我turn down了這遲來的offer.

有心家長不妨致電學校查詢!
   0    0    0    0

今年9月的K1嗎?是下面這家嗎?
宣道幼稚園
THE ALLIANCE KINDERGARTEN
地址
Address
九龍蘭開夏道2號一至二樓
1/F & 2/F, 2 LANCASHIRE ROAD, KOWLOON
電話
Tel.
2337 3271

回復 豬豬仔爸媽 的帖子

請問你揀左邊間唔要宣幼?

回復 co3811 的帖子

c03811

Yes, this one!

回復 BeeBee1129 的帖子

九龍城民幼

豬豬仔爸媽 發表於 13-8-20 15:18
回復 co3811 的帖子

c03811

謝謝!

回覆:豬豬仔爸媽 的帖子

想問吓如果宣幼唔係遲來的offer, 會否放棄民幼?

宣幼好嗎?有無上年讀k1 的媽咪發表一下嗎?程度是否很淺?一班40 人老師可以兼顧嗎?

回覆:herman0114 的帖子

可能會留位,但最後也未必選宣幼。
主要是因為只有約五成宣幼學生會被宣小取錄,亦要通過面試。
反之,民幼有八成多學生可直升民小,不用再面試。

聽聞民幼冇八成咁多了,你可問問其他家長

Hi 建議你睇下民小學位及民幼學位有幾多個,你睇完就知幾多百分比了。
"85% P1 seat of Munsang College Primary School will be reserved for our graduates."

按照2011年教署資料, 民幼有300個學生. 根據之前BK有人提過民小只得160個位.  但我睇過佢資料, 一級有6班, 假設一班35人, 即P1有210個位 (希望有BK媽媽提供確實數字)
210*0.85 = 178.5個位俾民幼.
178.5/300 *100%= 59.5% 只得呢個%既人上民小.

當然, 你target 民小既話就一定要讀民幼, 因為機會有接近60%. 但街外人考民小就吾易了, 如果冇人放位, 對外只得31.5個位

我對兩間小學都冇好深入了解, 但宣小音樂方面好似好注重, 成績又好, 請問民小有邊方面較出色?

啱啱宣道都打電話嚟話有pm位,問我讀唔讀

summato 發表於 13-8-21 08:19
Hi 建議你睇下民小學位及民幼學位有幾多個,你睇完就知幾多百分比了。
"85% P1 seat of Munsang College Pr ...

是嗎?只有60%?我一直以為是85%民幼學生可以升民小呢!不過無論如何,民幼升民小的比例比宣幼升宣小比例高,而且有中學呢!

回覆:九龍塘宣幼 call waiting

我自己就覺得宣小學術會高D,但民小有中學backup就真係好吸引。

請問各jm,我想報民生/宣道/SC,但家住大埔,填報名表時地址咁遠會吾會影響面試結果?

引用:請問各jm,我想報民生/宣道/SC,但家住大

原帖由 eliselin 於 13-08-21 發表
請問各jm,我想報民生/宣道/SC,但家住大埔,填報名表時地址咁遠會吾會影響面試結果? ...
我想面試表現才是重點。不過我反而想知如果呢幾間學校收咗你嘅小朋友,你會唔會怕佢返放學時路途辛苦?

如果收左,我會搬出九龍吖

回復 eliselin 的帖子

Home address would not affect your application la.
Interview performance is more important.

You can visit my blog for some detials of kindergarten interview contents!

Good luck!

引用:回復+eliselin+的帖子 Home+address+would

原帖由 豬豬仔爸媽 於 13-08-22 發表
回復 eliselin 的帖子

Home address would not affect your application la.
Can u share / pm ur blog detail to me? Tks

‹ 上一主題|下一主題