用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 點先發現小朋友係讀寫障礙??
go

[讀障] 點先發現小朋友係讀寫障礙?? [複製鏈接]

王國會長

各位家長, 問點先知個小朋友係寫障礙而唔係大頭蝦或者無記性?
   1    0    0    0

Search 一下一部印度電影叫:地球上的星星

請問小朋友幾多歲呢? 太細個可能要多觀察一段時間先可確實一啲.

你可試試參考以下非牟利機構嘅網上讀寫障礙資料.

http://childrehab.heephong.org/

http://counselling.bgca.org.hk/publish03.html

如果真係懷疑, 為咗有個安心, 都係做個正式評估. 坊間有唔少機構提供這樣嘅評估, 可以搵有經驗嘅專業人員做.

王國會長

alexcmlam 發表於 13-8-21 11:42
請問小朋友幾多歲呢? 太細個可能要多觀察一段時間先可確實一啲.

你可試試參考以下非牟利機構嘅網上讀寫障 ...

個小朋友9歲, 唔係我個仔, 係我親戚, 我懷疑佢係, 但佢學校嘅老師話唔係, 佢會將啲中文字左右調轉寫英文字就字母啱但啲位錯嘅, 我都唔知佢算唔算

之前兒童心理e生同我說7歲有鏡影字可算是正常的,9歲我建議都係chk 下好d,老師未必有這方面的培訓。

vickymok717 發表於 13-8-22 11:49
個小朋友9歲, 唔係我個仔, 係我親戚, 我懷疑佢係, 但佢學校嘅老師話唔係, 佢會將啲中文字左右調轉寫英文字 ...

既然懷疑,如果想有個安心,可能真係要做個評估先至知。

小朋友9歲,應該讀緊小學。可以問一問學校(假設係讀緊官津學校,非私立、非直資學校)有冇向政府教育局申請 「校本教育心理服務」。 教育局資助符合條件嘅學校聘請教育心理學家。如果有,可以開學就向老師講要求轉介小朋友相關嘅教育心理學家做個讀寫障礙評估,學生係不用付錢。

當然,想立即做個評估,有些資助機構會有自負盈虧嘅服務(雖然佢哋係資助機構,但有些會提供自負盈虧嘅服務,即係話同私營收費差唔多)都有提供讀寫障礙嘅評估。另一考慮就直接搵私營服務。這兩者都唔會平,間間唔同,平均大約$5xxx評估。

‹ 上一主題|下一主題