用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 報讀國際學校 先劏一頸血
樓主: elbar
go

報讀國際學校 先劏一頸血   [複製鏈接]

回覆:報讀國際學校 先劏一頸血

當年弘立報名費一千,而家五千,講真,五千我5捨得!

M@ggie :-D

回復 金瑪姬 的帖子

唔係呀, 學校WEBSITE 都係1千蚊報名費呀.
http://www.isf.edu.hk/en/admissions/admissions-procedure/

仔女是父母的無價寶,負擔得起自然要確保他們受到良好敎育,我們一群願意付出的家長,不需要別人助我們發言和影響社會和諧。

corgihk  good say LIKE!!!!!!  發表於 13-8-22 15:13

吾關IS定LS事,系家長希望在能力範圍内比最好的教育小朋友。如果男女拔話捐300萬包入,一樣吾少家長願意比。

引用:回復+金瑪姬+的帖子 唔係呀,+學校WEBSITE+

原帖由 cecilau 於 13-08-22 發表
回復 金瑪姬 的帖子

唔係呀, 學校WEBSITE 都係1千蚊報名費呀.
係喎!?可能我記錯。

M@ggie :-D

回復 ngwy 的帖子

看新闻的当年今日, 昨日镜头下的普通市民的形神语态, 充满包容和谅解, 温和说理, 相对上今天读书人多了, 自由度更大, 却总是凶巴巴的. 抚今追昔, 究竟我们的香港是在进步, 或是倒退?

引用:吾關IS定LS事,系家長希望在能力範圍内比最

原帖由 Jane1983 於 13-08-22 發表
吾關IS定LS事,系家長希望在能力範圍内比最好的教育小朋友。如果男女拔話捐300萬包入,一樣吾少家長願意比 ...
如果 300萬包入,我反而有錢都唔想入。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回復 shadeslayer 的帖子

打個比喻而已,無謂話國際學校劏人,根本再貴都係求過於供。

引用:仔女是父母的無價寶,負擔得起自然要確保他

原帖由 ngwy 於 13-08-22 發表
仔女是父母的無價寶,負擔得起自然要確保他們受到良好敎育,我們一群願意付出的家長,不需要別人助我們發言 ...
Yes, you are right.
Now a day many people just 唯恐天下不亂.

都係果句:願者上釣。最緊要學校有教學質素,好看學生求學態度,全港免費傳统學校學費比國際,約是o:250萬,如果免費傳统肯收生250,給佢地先,因佢地師兄師姐在商政己一定成就,俗語講出外靠朋友

小之爸認同你的見解,講出了中產父母的心聲😊

回復 小之爸 的帖子

講得好,但大家經過大風浪的人,地球末日倒數,97回歸,金融風暴,又豈可怕強國來臨,俗語說有危又有機,香港雖然冇之前一枝獨秀地位,雖然身處彈丸之地,外國公司想香港是一個好發展中心,另到處楊梅一樣花,外國掃地都是大學生,很難找工作....講多少少,香港的大學在世界排名很高,很多大國國民來香港讀大學的.傳統名校的優勢只在香港這個市場....太狹窄了???剛剛相反...是優勢,就取數學一談,math公開賽,香港學生是大豐收,少數能直入著名國際大學,英文程度都不弱,因香港傳統名校教學方法比外國好好多.是時候居安思危,用250在國際學校/出國/投資好,因很多朋友孩子讀完書,找不到工作,多年閒在家中,如用在投資如買2手摟,250可達,真要好好考慮考慮方向?????

回復 小之爸 的帖子

今時今日, 為人父母, 真不容易. Demand and Supply, 大部分IS都over price, 信唔過local system, 貴都要讀

其實香港之前嘅 local system 吾錯,問題只是信吾過今時今日班朝令夕改嘅官員。

引用:+本帖最後由+smallfoothk+於+13-8-23+22:12

原帖由 smallfoothk 於 13-08-23 發表

回復 小之爸 的帖子
因香港傳統名校教學方法比外國好好多.

///

我對這結論有保留。我認為兩種制度訓練出兩種不同的人,難言「好」。其實何謂「好」?只看成績?香港學生成績好是正確,但一般人的創意思維呢?多角度思考呢?如果中小學成績好等如事業好,做人成功,香港人會多拿諾貝矣獎,發明 Facebook, iPhone 都應該有我地份。為何我唔覺得香港學生大學畢業後比外國大學生競爭力強?看誇國企業,尤其投資銀行,在香港請的分析員,大部份是非本地大學畢業的。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

傳統名校谷出好國際性嘅好成績唔係奇事,但我個人認為有國際視野&懂得予人溝通更緊要。
讀書叻唔代表工作叻,好多讀書叻嘅,唔識同人溝通,interview自以為是,往往因為咁見唔成工,真係大有人在!
而學費方便,睇自己能力吧!

回覆:shadeslayer 的帖子

你幾耐無係ibank做,入去望下咩人最多先講啦
香港唔係無創意,年青人afford唔起唔打工去take risk啫

引用:你幾耐無係ibank做,入去望下咩人最多先講

原帖由 luingan 於 13-08-24 發表
你幾耐無係ibank做,入去望下咩人最多先講啦
香港唔係無創意,年青人afford唔起唔打工去take risk啫

...
信不信由你。

NKpa  這句很瀟灑  發表於 13-8-24 08:36
‹ 上一主題|下一主題