用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 香港兒童音樂劇團
go

香港兒童音樂劇團 [複製鏈接]

請問有沒有家長報過香港兒童音樂劇團, 對小朋友的發展有沒有幫助?
   5    0    0    0

回復 LongQmama 的帖子

CMT? quite good

回覆:香港兒童音樂劇團

老師有好有唔好,可能都要睇彩數

tonymeg 發表於 13-8-19 14:25
回復 LongQmama 的帖子

CMT? quite good

可否詳細一點? 謝謝!

我地玩左一個 quarter , 好似沒什麼.  只是一個地方比小朋友群體跑下.... 同CMT的宗旨, 沒有對上!

醒目開學勳章

LongQmama 發表於 13-8-19 14:29
可否詳細一點? 謝謝!

我地玩左一個 quarter , 好似沒什麼.  只是一個地方比小朋友群體跑下.... 同CMT的 ...
你地上左STAR KIDS未?  我小朋友返左3年,由親子到STAR KIDS,開心,有得著,劇團學過D歌佢都好喜歡唱,一年會有一次對家長表演,如果表現好的團員,更有機會參與每年大型音樂劇的公開演出,對小朋友服從,記憶,自信都有唔錯的提升!

回覆:LongQmama 的帖子

應該會有班房表演及舞台演出

lyhv 發表於 13-8-19 15:11
你地上左STAR KIDS未?  我小朋友返左3年,由親子到STAR KIDS,開心,有得著,劇團學過D歌佢都好喜歡唱,一 ...

Thank You!  

未, 我地仍在親子班, 在想放棄同續會中爭札

醒目開學勳章

LongQmama 發表於 13-8-19 16:17
Thank You!  

未, 我地仍在親子班, 在想放棄同續會中爭札

是否需要放棄,那要看看到底你和你小朋友喜不喜歡和到底想從劇團中得到些什麼!  作為親子活動,我和我小朋友在這裡都有過開心時刻。

lyhv 發表於 13-8-19 16:56
是否需要放棄,那要看看到底你和你小朋友喜不喜歡和到底想從劇團中得到些什麼!  作為親子活動,我和我小朋 ...

謝謝! ~~

我的小朋友, 暫時很喜歡.
我沒有拿他和別的比較,他每堂都好快樂的走來走去! 

回到現實,切餅問題, 金錢,時間同回報找一個平衡點而已。 

請問導師係咪講廣東話?
表演既話劇係英文or中文?

請問Pre-starkids係咪中文上堂?

醒目開學勳章

LongQmama 發表於 13-8-19 17:14
謝謝! ~~我的小朋友, 暫時很喜歡.
我沒有拿他和別的比較,他每堂都好快樂的走來走去! 回到現實,切餅問 ...
我完全明白你的感受!  在我的經驗,CMT未必可以増加小朋友在小一portfolio的亮點,因為它雖然可以讓小朋友有機會表演,但一年才一次,而且小朋友咁細,證書最多只是展示有份參與,這和讓小朋友學鋼琴,小提琴等有級數展示的證書不同!

醒目開學勳章

BS927 發表於 13-8-19 17:34
請問導師係咪講廣東話?
表演既話劇係英文or中文?
導師用廣東話教,話劇通常每季只有一個主題內容及一種台詞語言,今次可能只會用廣東話,但下一季有可能轉返用英文,季季唔用!

方向清晰, 完全明白!

回覆:lyhv 的帖子

有冇大啲的小朋友有學過?如何?

**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

其實太細玩,你都不能期望學到太多嘢。但卻是一個好機會比佢地接觸和享受音樂劇及羣體生活。我的女兒八歲才開始玩,她十分喜歡。學得最多嘢係週年大型演出,真的獲益良多。

請問呢間主要是歌舞劇嗎?有冇說話對白的?因為我主要想小朋友敢於表達自己,反而唱歌唔係我的目標,所以仲稔緊好唔好報名...

回復 twllc 的帖子

綜合了大家的意見,我的解碼如下: 

1. 我的小朋友比較小,下個月才3歲。

2. 我的目標是希望小朋友多一個平台接觸不同東西,想有群體生活。(因家裡只一個小朋友,只有2個少見的表姊。)

3. 但,就現階段CMT上堂情況,我上的班是親子課程,小朋友總是依偎著我。與我參加CMT的期望有出入。 

4. 但,作為一個恆常課程和長遠發展,是一個平台給小朋友有機會公開表演。 

5. 如果小朋友大一點,金錢上又沒大問題,是可以考慮的。 

6. 如果你的目標是為將來申請學校,亮化履歷表,可能用不著。在我所見,這個团體是幫助小朋友提升自信心,不是在學術上的放展。 

7. 另,CMT聲稱註冊非牟利慈善團體,但學費亦不平(對我來說)

以上只是我個人意見,不喜勿插 

回覆:LongQmama 的帖子

小兒三歲已經上CMT,e家6歳,佢好鍾意返又有機會演出,堂上又要在家長及同學面前表演,有得著,佢5歲時就用了劇團學過的一首歌考香港兒童合唱團,最後收左,e家已成為香兒的一份子,相信cmt令小兒對音樂有一定的節奏感。

我見佢收費係以每一季收,請問即係幾多堂架

‹ 上一主題|下一主題