用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 有無人進修公大課程, 可以分享吓嗎?
go

有無人進修公大課程, 可以分享吓嗎? [複製鏈接]

一路都想進修, 因為公大可以遙距修讀, 不太影響家庭, 但又怕太難, 請問有無讀緊既分享一吓。

12    0    0    0

引用:一路都想進修,+因為公大可以遙距修讀,+不太

原帖由 小藍莓 於 13-08-19 發表
一路都想進修, 因為公大可以遙距修讀, 不太影響家庭, 但又怕太難, 請問有無讀緊既分享一吓。

...
自我教育程度?想報讀邊科?公大好講自律,自發性強及主動些會較易適應。你肯問,導師必答,不論是導修課堂上或電郵通訊。

Kei Kei is breastfeeding till 2 yrs 6.5 mths and she is weaned naturally.

回覆:Strawberrys 的帖子

通常要是讀幾多年? 我計過每期讀一兩科學, 可能要花十年時間。

回覆:小藍莓 的帖子

push

引用:通常要是讀幾多年?+我計過每期讀一兩科學,+

原帖由 小藍莓 於 13-08-19 發表
通常要是讀幾多年? 我計過每期讀一兩科學, 可能要花十年時間。
並冇通常,只是按自己進度完成課程。例如1)學士課程要120學分,如同時選2個10學分課程,平均6年;若3個10學分的,平均4年。2)碩士課程要60學分,以每學年2個10分修讀,3年即可修畢。

Kei Kei is breastfeeding till 2 yrs 6.5 mths and she is weaned naturally.

引用:Quote:原帖由+小藍莓+於+13-08-19+發表通常

原帖由 Strawberrys 於 13-08-20 發表
並冇通常,只是按自己進度完成課程。例如1)學士課程要120學分,如同時選2個10學分課程,平均6年;若3個10 ...
我想讀番個degree. master 要有degree 先可以讀。

剛完成左公大既學位課程, 老實講肯讀不困難, 但真要放多些時間去溫習及做功課! 有時教孩子做功課同時自己也要溫習, 真有點吃力~ 佢(六歲)會鼓勵我俾心機, 話將來要讀大學, 我也很開心呢~

我都想搵呀

另外值得一提, 份工唔好成日OT! 因未必跟得上個進度~ 因要盡快完成課程, 好讓準備為小朋友明年上小學, 我曾一個SEM報三科, 讀到自己都瘋癲, 幸好出來成績也理想!

引用:+本帖最後由+bckwong+於+13-9-5+10:27+編輯

原帖由 bckwong 於 13-09-05 發表

另外值得一提, 份工唔好成日OT! 因未必跟得上個進度~ 因要盡 ...
超贊同!要上班及湊小孩的,一個semester讀兩科已足夠,除非是鐵人不用休息則另計。

回覆:有無人進修公大課程, 可以分享吓嗎?

上公大課程要好自律先得,因為唔計出席率既,有時攰會有唔想返既衝動,加班又未必返到。好處係可以慢慢讀,無限年期。

好多人以為公大易讀,其實都唔係架,因為要功課同考試都合格先可以pass。有d科目真係幾深,唔上堂未必識。好似statistics我都要上足先跟到。

我本身有兩個小朋友,放工返去仲要睇佢地功課,所以好忙又攰,所以我慢慢讀,差不多三年先讀左一半。不過我唔趕住畢業既....另外都可以有好榜樣比到小朋友,我對仔女都好支持我。

引用:上公大課程要好自律先得,因為唔計出席率既

原帖由 YuYuMother 於 13-09-09 發表
上公大課程要好自律先得,因為唔計出席率既,有時攰會有唔想返既衝動,加班又未必返到。好處係可以慢慢讀, ...
我剛起步, 十月份開始第一科, 大家互相支持吖!

引用:+本帖最後由+bckwong+於+13-9-4+18:59+編輯

原帖由 bckwong 於 13-09-04 發表

剛完成左公大既學位課程, 老實講肯讀不困難, 但真要放多些時 ...
你完成喇,我拖咗一年, 先的起心肝報咋,夜晚無時間架, 係日頭食飯時候讀同做功課囉。

引用:Quote:原帖由+YuYuMother+於+13-09-09+發表

原帖由 小藍莓 於 13-09-19 發表
我剛起步, 十月份開始第一科, 大家互相支持吖!
加油呀!我十月份讀兩科,會辛苦好多,希望搞得掂啦。

引用:Quote:原帖由+小藍莓+於+13-09-19+發表我剛

原帖由 YuYuMother 於 13-09-19 發表
加油呀!我十月份讀兩科,會辛苦好多,希望搞得掂啦。
太好喇, 有人讀無咁寂寞!
想問吓因為第一科, 唔係好知個流程, 我網上報咗名, 比咗錢, 又無咩回覆, 唔知報唔報到。要唔要買書架?

引用:Quote:原帖由+YuYuMother+於+13-09-19+發表

原帖由 小藍莓 於 13-09-19 發表
太好喇, 有人讀無咁寂寞!
想問吓因為第一科, 唔係好知個流程, 我網上報咗名, 比咗錢, 又無咩回覆, 唔知報 ...
報名過左數就成功了。有無收到email叫你去攞教材呢?

無要求買教科書架,因為公大有教材之餘,tutor又會比notes,所以基本上足夠。不過有d深既科目我覺得唔夠都會買書自己再睇。

回復 YuYuMother 的帖子

你好勁!
加油!!

引用:回復+YuYuMother+的帖子 你好勁!+加油!!

原帖由 bckwong 於 13-09-19 發表
回復 YuYuMother 的帖子

你好勁!
唔勁呀,我讀得超慢。我好多同學都一個學期報三科架,我唔想咁辛苦,寧願慢慢讀。

你仲勁啦,已經讀完。

我10月第4個sem 開始喇
每個sem 2科 到而家先得果30分 幾時先畢業 lol

我黎緊呢個sem take左3科 好驚自己搞唔掂
個仔又岩岩上k3 一下子d功課難左好多
要跟佢d功課 又要溫習字咭
好驚自己搞唔掂

引用:我10月第4個sem+開始喇每個sem+2科+到而家

原帖由 elainetam 於 13-10-02 發表
我10月第4個sem 開始喇
每個sem 2科 到而家先得果30分 幾時先畢業 lol
k3 還好, 升小學仲麻煩, 默書讀極都唔識-_-;