用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 揀荃灣區學校
樓主: SYSYGLKP
go

揀荃灣區學校   [複製鏈接]

回覆:揀荃灣區學校

其實d 分係點樣計!

15分唔知有無機會自行入思源呢?
思源系荃灣唔系大熱學校
但點解都有300人爭10個叩門位?

peggy  思源係荃灣都是熱門之選  發表於 13-9-10 21:15

雖然未有咁快要煩小一,但係對荃灣小學都有好多問題想問,唔知JM可否提供一下意見:
我自己最中意浸聯(有20分)、其次係深天地點近(但只得15分)、仲有跨區我自己母校天主教女校(20分)、其他次選包括荃基(20分)、馬基(20分)。

(1)咁情況下自行應該跨區揀自己母校嗎? (如果自行得左可以搬出去) 如果自行唔得,先至大抽獎62網?
(2)定係應該留守62網?
(3)如果留守62網,應該點排? 雖然最心儀浸聯,但20分完全無把握,係唔係應該排荃基、馬基先? 但計地點,深天最好可惜又只得15分。大家可否俾d意見?
Thanks a lot.

All_is_well  相信20分排馬基同浸聯一樣唔易抽中  發表於 13-9-11 00:45

引用:雖然未有咁快要煩小一,但係對荃灣小學都有

原帖由 lingan 於 13-09-10 發表
雖然未有咁快要煩小一,但係對荃灣小學都有好多問題想問,唔知JM可否提供一下意見:
我自己最中意浸聯(有20 ...
20分而家要間好啲嘅,間間都係搏,我會揀返自己宗教學校先,進取搏浸聯(唔得可再叩),穩陣少少就荃基, 而跨區母校派得差先叩,一來信仰背景唔同,二來有啲跨區唔洗1-1-1都可以叩,到時你寫封感情豐富嘅信,如果小朋友profolio 唔弱嘅都仲有機會。

lingan  Thanks for your comment, man7099  發表於 13-9-27 09:50

+3金熱血 貢獻勳章

引用:深天小自行分配學額今年只有40個是從坊間小

原帖由 fisheman 於 13-09-09 發表
深天小自行分配學額今年只有40個是從坊間小學攻略得知的。
你買邊份小學攻略呀?深天又點會得40個自行位呀

佢似係老點喎

SAGO  2013-2014 可供大抽獎好似得39 個位.....  發表於 13-9-11 14:39

+3金熱血 貢獻勳章

引用:其實同大家一樣,心儀浸聯同兩間官小。不過

原帖由 fisheman 於 13-09-10 發表
其實同大家一樣,心儀浸聯同兩間官小。不過得15分機會不大,而且浪費咗天主教嗰5分(如果自行分配,可以20 ...
20分深天好大機會得。

啱啱呢年小一都有幾個15分在自行抽中。

引用:Quote:subb+發表於+13-9-5+09:25+net是今年

原帖由 miriam 於 13-09-05 發表
我非浸聯家長, 簡單既答到你.

浸聯用 RWI 教英文, 外聘 ABC Pathways 既外藉老師任教.
好似只係有36人入到荃灣英中,以荃灣區小學來講係吾係已經好好?有冇其他小學升英中資料可以比較?

peggy  荃灣區B1英中36個 , 葵青B英中17個 . 他區B1英中2X人, 係荃灣小學來講是很好了  發表於 13-9-10 21:02

醒目開學勳章 王國長老

siukeung37 發表於 13-9-10 20:17
好似只係有36人入到荃灣英中,以荃灣區小學來講係吾係已經好好?有冇其他小學升英中資料可以比較?
  ...
我就咁數起碼 50+ 入英中喎.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:原帖由+miriam+於+13-09-05+發表我非

原帖由 siukeung37 於 13-09-10 發表

...
起碼50%英中。以荃灣區黎講算最勁!!

lingan 發表於 13-9-10 17:58
我自己最中意浸聯(有20 ...
如20分在手,三間以荃基第一round機會最大。

lingan  Thanks GraceLam.  發表於 13-9-27 09:49
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

其實大抽獎統一派位會唔會係根據屋企地址draw?好似麗城聖文嘉幼稚園啲小朋友都幾多入到浸聯。住得近target 學校有著數?

回覆:fisheman 的帖子

我都知我個諗法有啲無稽。但係我細個嗰時真係住得近有優先嘛。啲校長都唔想小朋友舟車勞頓影響學習啦!

請問海官係咪俾新移民攻陷哩? 校風及學生成績如何? 15分或大抽獎係咪好難入呢?

引用:請問海官係咪俾新移民攻陷哩?+校風及學生成

原帖由 All_is_well 於 13-09-11 發表
請問海官係咪俾新移民攻陷哩? 校風及學生成績如何? 15分或大抽獎係咪好難入呢? ...
我女今年係大抽獎第一志願入海官

醒目開學勳章

All_is_well 發表於 13-9-11 00:49
請問海官係咪俾新移民攻陷哩? 校風及學生成績如何? 15分或大抽獎係咪好難入呢? ...
海官這幾年升中派位大約是了3x%(5x人)派到B1英中,其實每間學校都有新移民

回覆:All_is_well 的帖子

海官我都好想放第一志願,但15分好難入,叩門完全無信心。其實新移民間間學校都差唔多,衣加根本就系新移民多過香港人。

可參看以下教育資訊網, 有各區學校以往自行佔學額及統一派位學額數據:
荃灣區: http://www.uncledos.hk/uploads/t ... 53_udc_62_p1reg.pdf
可見上年度世襲情況超收生最高包括有 馬基, 石鐘山, 海官 ...  這些學校餘下統一派位也相對減少.

siukeung37 發表於 13-9-10 20:17
可以參考呢度
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2623345&extra=page%3D1&page=5

其實每年世襲人數都不同,A校今年多收世襲生,可能出年又少番!都係一句,講彩數!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 13-9-11 15:15
其實每年世襲人數都不同,A校今年多收世襲生,可能出年又少番!都係一句,講彩數! ...

都係架, 所以都是當參考好了!
‹ 上一主題|下一主題