用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 陳守仁中文
go

陳守仁中文 [複製鏈接]

小兒今年K3,9月開始為升小奔波。知道陳守仁是一所國際化的本地學校,主要用英文教授課堂。請問中文程度如何?傳統學校重抄寫,陳守仁是如何教授中文呢?

另外,選修外語方面,要否考有認受性的能力試,如日文N5、N4⋯ 以西班牙文來說,到小六應達到什麼程度?

希望有人可回答。

1    0    0    0

回復 月下青蜓 的帖子

陳守仁中文書本與其他本地小學用的也是一樣出版社,P1 用廣東話教,另外有普通話堂上,升上P2 開始全面用普通話教中文,至於中文程度,佢地學生普遍會覺得考中文是最難掌握的一科,可能佢地其他科目是英文教授,所以接觸英文比中文多,他們會覚得英文比較易掌握D。不過,當中亦有部份學生科科都好叻的(包括中文)。至於本地學生學的外語,每個term 會有學校自己出的試卷和考口試,不是出面的公開試。其實外語內容是很基本的認識程度,教數目,食物,問候語,動物,交通工具,方向,顔色等等。除非你小孩是non Chinese  stream, 教的法文會深好多。

回覆:陳守仁中文

目前由小一開始已經用普通話教中文,另外西班牙文今年新增,唔知有冇考公開試。我小朋友選日文,我就冇咩要求,學到幾多就幾多啦,冇為考試而谷佢的。

引用:目前由小一開始已經用普通話教中文,另外西

原帖由 silvia_ng 於 13-08-18 發表
目前由小一開始已經用普通話教中文,另外西班牙文今年新增,唔知有冇考公開試。我小朋友選日文,我就冇咩要 ...
學外語是否由小一開始揀一科讀?自己/老師揀?只需考校內試?學校有否要求考校外試?謝謝。

多謝大家詳細的回覆,-8-

其實,我家住34網,有大仔細女。如果等大抽獎入到官小或津小,對幾年後升小學的小龍女有利。不過,世事難料,可能好夢成空。大仔歡喜結識朋友、歡喜發問、能自主學習、近日又喜歡上西班牙文。覺得陳守仁比官小更適合他。之前沒有特別準備,平日訓練希望仍可在面試當日有所表現吧。

請問以往面試大約問什麼?會否做排咭講故事?或造句等?

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+13-08-18+發表

原帖由 LITTLESPICY 於 13-08-18 發表
學外語是否由小一開始揀一科讀?自己/老師揀?只需考校內試?學校有否要求考校外試?謝謝。

...
自己填返去的,通常都分到自己想要果樣。學校冇要求學生去考公開試的。

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+13-08-18+發表

原帖由 LITTLESPICY 於 13-08-18 發表

...
再補充,小一入學前已選定,一學六年不可轉。

引用:多謝大家詳細的回覆,-8- 其實,我家住34

原帖由 月下青蜓 於 13-08-19 發表
多謝大家詳細的回覆,-8-

其實,我家住34網,有大仔細女。如果等大抽獎入到官小或津小,對幾年後升小學的 ...
有冇去簡介會?如冇,睇校網upload 上去的video 吧,多少有講面試要求。報左名未?下星期截止了。So far 已經4千幾人,要考到都唔係咁易(其實好多學校都好難考呢!), 我係你,到真係收左先考慮細果個了。不過,真係有幾多呀哥家姐讀緊而唔收細果個的,要有心理準備。Good luck!

回復 月下青蜓 的帖子

年年面試形式都會改變,但離不開從遊戲中展現小孩性格和想象力,老師會從遊戲中問問題,會測試到小孩子的英文理解能力,說話能力和創意空間。我覺得陳守仁喜歡選一些有自信、有創意和活潑開心的小孩,所以不用太公式化操練,多D同小孩傾計,聽下小孩說故事,多D問下小孩子點解,等小孩子自己思考,玩下砌圖、砌積木、多啲出外遊覽,比D實質體驗,小孩便會於面試中自然流露和發揮,最後,教小孩子要有禮貌和有秩序便可以。祝你成功!

引用:Quote:原帖由+LITTLESPICY+於+13-08-18+發

原帖由 silvia_ng 於 13-08-19 發表
自己填返去的,通常都分到自己想要果樣。學校冇要求學生去考公開試的。

...
Thanks!

引用:Quote:原帖由+LITTLESPICY+於+13-08-18+發

原帖由 silvia_ng 於 13-08-19 發表
再補充,小一入學前已選定,一學六年不可轉。
Noted!

昨天交表了。想不到交表要排隊,原以為放下文件便完成了。不過,學校安排很好。先在大門取輪侯籌,在禮堂等。這時,還有一百人在我前面,有A至G七個櫃台。像銀行一樣,當螢幕出現自己的號碼,便走到櫃台交表。侍文件及所有資料核實無誤,便可離開。一百人,等了半小時。

試一試吧~

‹ 上一主題|下一主題