用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為何啟晴邨和德朗邨會歸入校網34 ?
go

為何啟晴邨和德朗邨會歸入校網34 ? [複製鏈接]

如果覺得離題請delete.

明明啟德發展區這堆樓係近彩虹麗晶,偏偏佢地揀行路都到的九龍灣基樂就叫跨區,去到陳瑞祺(喇沙)就叫同區。
即係迫這區的學生個個要「跨區」揀間較近的學校o者!!

情形有d似當年華麗邨/荔欣苑的case.

大家如果有權決定,你覺得兩邨應劃去哪個校網?
A. 34(何文田/土瓜灣)
B. 41(九龍塘/九龍城)
C. 43(黃大仙/新蒲崗)
D. 45(慈雲山/牛池灣)
E. 46(九龍灣)
   1    0    0    0
愛收集舊書包、背囊的傻人

回覆:jessc 的帖子

34校網靚過46校網好多喎!

華荔邨一直都係屬於南葵涌區而編入葵青區內的校網,而啟晴邨和德朗邨
則位於觀塘區而編入九龍城區內的校網,兩者不能相題並論。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:jessc 的帖子

住maryknoll 對面界限街都係34而非41我唸係以劃線用區分,即啟德成個發展區係屬九龍城,所以放入34網。黃大仙區至慘,無左間保記。

回覆:為何啟晴邨和德朗邨會歸入校網34

以樓主嘅邏輯校網邊界果啲學校咪應該個個跨區去"近啲"嘅網囉?歸邊個網應該用學童人數嘅project 出黎卦…??

(我只係解釋個原因, 唔代表我認為咁分係合理)

校網一向係跟十八個行政區劃分, 九龍城區入面有34/35/41三個小學校網, 而啟德屬於九龍城區, 又相連34校網, 故劃入34網乃根據既定做法而作的決定.

mrbeancartoon 發表於 13-8-17 19:00
(我只係解釋個原因, 唔代表我認為咁分係合理)

校網一向係跟十八個行政區劃分, 九龍城區入面有34/35/41三個 ...

要啟德屬九龍城的確不算合理. 因為這部份地皮一向屬於黃大仙. 不過, CY一於要做靚啟德區, 佢咁樣分左啟德畀九龍城管真係無計.

引用:住maryknoll+對面界限街都係34而非41我唸係

剛果公主 發表於 13-8-18 01:32
真心想問,住天主教堂明愛賓館個邊係咪都唔算41?
界限街火車橋向九龍城方向起左邊(由創價學會開始)係41,右邊(由聖羅撒開始)係34

http://www.edb.gov.hk/tc/edu-sys ... ol-lists/index.html

去上面網址內按各校網位置圖就一目了然...唔洗估估下

786 發表於 13-8-17 23:08
要啟德屬九龍城的確不算合理. 因為這部份地皮一向屬於黃大仙. 不過, CY一於要做靚啟德區, 佢咁樣分左啟德 ...

Correct me if I'm wrong, 我諗啟晴邨和德朗邨地皮以前係機場一部分, 所以應該一向係歸九龍城區.

Anyway, 區會上係有聲音指啟德應該一分為三, 所以啟晴邨和德朗邨呢一邊將來有可能會歸入九龍灣, 不過成個啟德發展起碼仲有十年八年搞, 係其他樓起好之前, 暫且將整個啟德歸九龍城, 可說是權宜之計.

回覆:為何啟晴邨和德朗邨會歸入校網34 ?

唉~一句講哂。2014-15的34區競爭又大了。昨晚新聞說有5000伙?唉~我2013-14已經在34區抽了尾三志願,我14-15仲有個妺妺,我想抽女校吖!

E. 46(九龍灣)
46大把位呀

點解會講這件事,就因為有朋友搬到哪裏,唔知應該去邊個區搵幼稚園讀K3,點知得知原來小學校網係34,即刻唔知點算.
愛收集舊書包、背囊的傻人

引用:點解會講這件事,就因為有朋友搬到哪裏,唔

原帖由 jessc 於 13-08-19 發表
點解會講這件事,就因為有朋友搬到哪裏,唔知應該去邊個區搵幼稚園讀K3,點知得知原來小學校網係34,即刻唔 ...
但幼稚園邊區唔關小學事架喎

vianalau 發表於 13-8-17 12:39
住maryknoll 對面界限街都係34而非41我唸係以劃線用區分,即啟德成個發展區係屬九龍城,所以放入 ...
咪係law, 明明隔離街就係41, 間硬要我地去34, 明明唔使搭校車, 變左一定要搭校車返學, 激鬼c

各位好:你們对地區好熟悉...
我想问德朗邨附近有咩小學呢?有几间可以选择呢?Thanks

各位好:你們对地區好熟悉...
我想请问德朗邨附近有沒小學,小學叫咩名呢?Thanks
‹ 上一主題|下一主題