用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 愉快唔谷小學 - 直資/私立
樓主: yanyan0218
go

愉快唔谷小學 - 直資/私立 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

引用:其實有好多本地人入咗國際學校再去補中英數

原帖由 momama 於 13-08-17 發表
其實有好多本地人入咗國際學校再去補中英數!谷唔谷,睇學校更睇家長。

...
咁呢句岩!我老闆娘都話老師好震驚佢仔無補習(CIS)

回復 Charlotte_mom 的帖子

我比較怕D學校,80幾分都打比家長,話小朋友呢樣果樣。
或者D老師係只睇小朋友成績,成績好既得寵,成績唔好既就PAK埋一邊。

phoebe_ming5    發表於 13-8-21 10:43

綜合大家意見,愉快學習,學費又唔係太貴既,港九區大致上係以下幾間。

港同
漢華小學
嶺大同學會直資
真道
播道
優才
陳守仁
ST MARGARET
啟基
救恩

引用:綜合大家意見,愉快學習,學費又唔係太貴既

原帖由 yanyan0218 於 13-08-17 發表
綜合大家意見,愉快學習,學費又唔係太貴既,港九區大致上係以下幾間。

港同
學費貴唔貴見仁見智。我覺得學費多過3千是貴的。

引用:綜合大家意見,愉快學習,學費又唔係太貴既

原帖由 yanyan0218 於 13-08-17 發表

港同
還有,陳守仁初小唔谷,但去到四年班開始會谷,始終要升中派位。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+yanyan0218+於+13-08-17+發表

原帖由 hadwinboy 於 13-08-17 發表
學費貴唔貴見仁見智。我覺得學費多過3千是貴的。
我都係筆直有限。阿女而家中學$3500,out筆了,要慳d駛

Logos 我覺得都幾深但聽一位讀初小的朋友的口敏又好似唔谷

最近得閒同一D其它地區名校朋友的小一生比較下教材功課測驗考試內容等了解下阿仔的學校真實程度,  發現TSL 的中文原來老師執得幾嚴, 好多唔美觀疑錯的字都要扣分, 同傳統學校都不差得遠,  同埋一級內各同學的相差的分數好少, 雖然學校功課少, 但如果要成績維持在前列, 都要預不可以hea住, 只是學校冇人會逼的, 家長有功夫的就自我努力. 小朋友都幾愉快.

回復 Charlotte_mom 的帖子

真係好!  請問你囡囡讀邊間呀?

回覆:愉快唔谷小學 - 直資/私立

但即使嗰啲傳統一條龍直上既學校,都一樣谷,根本同個模式冇關,你唔達標,都一樣會被勸退,呢個世界邊有免費午餐,唔讀又邊有好成績,冇好成績又如何可保證收生?如果真係要愉快唔谷,就預咗日後會被人比下去,到時才醒覺的大有人在

yanyan0218 發表於 13-8-17 11:59

港同
禮賢算唔算?

補習都唔代表谷,只係想有人幫手溫書吧。谷的意思我覺得係多默書測驗要計分,而且份卷出得深,又唔夠時間做,教書又教得急,要補堂果d就算谷。

仲有間林文燦,愉快既但吾知谷吾谷

醒目開學勳章 王國長老

引用:但即使嗰啲傳統一條龍直上既學校,都一樣谷

原帖由 jollyma 於 13-08-17 發表
但即使嗰啲傳統一條龍直上既學校,都一樣谷,根本同個模式冇關,你唔達標,都一樣會被勸退,呢個世界邊有免 ...
我仔女讀港同。真係無勸退,除非真係長期中英數都吾得勉強俾你上都無幸福果種(我女果年有一個,一早傾晒計,另一個mount車邊的我見到日日放學留低1:1補到得)。多年前(多謝有心人前排搵返份報紙出黎都2008了)港同升中真係要達標,有學障生升吾上,開晒記招話歧視,升到了,結果咪好快走左(家長傳言),英文吾練上英中其實真係搵黎攪。不過應該多謝佢,而家直升中學無難度。吾怕羞講句我女數學長期補底的(徘徊合格邊緣),我從無擔心要留班或升吾到中學

培僑和王錦輝算係唔谷的學校

momama發表於 13-8-17 10:18
事實上,好多家長都想要愉快學習+少功課+少測驗考試+升中b1率高+升本地大學率高+最好保證出路好,在我嚟講 ...
agree 爸媽心態

我見啓基較着重全人發展、啓思行IB, 但兩間學費都可能超出樓主budget.

Charlotte_mom 發表於 13-8-17 09:26
所以一條龍學校就可以避免左呢d。預左合格就可以直升,呈分吾呈分都無影響。例如我女,連升中派位都無join ...

我囡囡9月升小一, 幼稚園好好, 幫佢哋小一模擬, 有定心理準備咁話。連測驗都模擬埋, 教佢哋唔可以出猫。囡囡測驗結果:數學(6X), 中文(7X), 英文(8X)。派卷後, 阿囡好開心同我講:媽咪, 好開心呀, 我數學合格喎。
合格同一百分一樣, 都係叻, 係咪?
見到心理質素「咁好」0既囡囡, 真係好想谷吓佢。

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+13-8-17+09:26

原帖由 little_yolky 於 13-08-19 發表
我囡囡9月升小一, 幼稚園好好, 幫佢哋小一模擬, 有定心理準備咁話。連測驗都模擬埋, 教佢哋唔可以出猫。囡 ...
早排在報章上看見一篇論文,說外國有項研究,意思是說盡量唔好"叻"去讚小朋友,因為好易會使小朋友失去再向上的動力!

其實去討論區的家長都係想得到正確的資訊,有好多好心家長會好真心分享自己小朋友學校的好壞,所以我地可以從中得知學校的另一面,不過有些家長就好似邪教上身咁,不停吹捧自己仔女的學校,如果係自己專屬討論區講,咁都算,話晒都係同校家長心中明白真偽,但不停係其他post講,咁就真係有些令人生厭!

講番正題,如果真係要搵一間學習愉快的學校,可能真係要留意下書單,我知有些直資是小一讀小二英文,如果小朋友本身未有小一英文程度,但升小一就要讀小二英文,咁我真係唔知個學生點可以愉快學習,但又可以係一年內讀到人地兩年的英文!
面對現實,讀書就係要刻苦,刻苦係學做人的一個過程,除非家長真係對小朋友讀書一丁點要求都沒有,否則跟本就逃不過要努力讀書的事實,總之不要到最後變成怪獸家長就可以!

‹ 上一主題|下一主題