用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 讀障是怎樣發現,要留意甚麼?
go

[讀障] 讀障是怎樣發現,要留意甚麼? [複製鏈接]

醒目開學勳章

仔仔被懷疑ADHD.......醫生話要觀察耐d先,但叫我留意佢有冇讀寫障礙,我想知我應該留意d乜?Thank you everyone!!!!
   0    0    0    0

熱血勳章

叫家庭醫生寫轉介信去衛生署智力測驗中心好D。自己唔係專家。

http://www.dhcas.gov.hk/tc_chi/information_nr/information_nr.html

In essence, 認丿記唔到字。你小孩幾大?

醒目開學勳章

回覆:讀障是怎樣發現,要留意甚麼

仔仔快6歲,政府心理醫生懷疑ADHD...話排兒童精神科,不過起碼要兩年。我唔想等咁耐,所以去C+,E生話係,可以食藥,又叫我留意有冇讀障,佢話6,7歲會明顯,所以我想問吓大家我應留意乜?

mrshoho 發表於 13-8-16 22:28
仔仔快6歲,政府心理醫生懷疑ADHD...話排兒童精神科,不過起碼要兩年。我唔想等咁耐,所以去C+,E生話係,可 ...
你可留意下有冇鏡影字,(confuse b d, t j), 記唔記到(背,不是默)a-z, 1-30, 等等,協康會有個學前行為量表,填後會比一個分數,好過自己估估下,免費的,part of 個聽說讀寫小奇兵計劃。
最好盡早做,如有疑似讀障問題盡早打去cac要求排期做評估,上小一他們就可能會叫你搵學校的資源處理。

醒目開學勳章

回覆:MrBeast 的帖子

多謝你啊!

熱血勳章

亞仔小二開始排兒童精神科,排左20個月有得見醫生,依家有食藥。$10藥費,食足半年。

最重要係食藥後精神集中左,成績好左,科科都合格,自信心提升左。呈分試仲升左呢。

一方面睇C+,另一方面排政府。

醒目開學勳章

回覆:讀障是怎樣發現,要留意甚麼

係唔係ADHD好多都有埋讀障?

http://counselling.bgca.org.hk/publish03.html
see this link

我有位朋友也是adhd, 學習上亦有困難,但不知是注專不到導致還是兩者有關係。

王國會長

如果個小朋友無過度活躍, 但我懷疑佢有讀寫障礙呢? 係咪呢2樣通常一齊有?
‹ 上一主題|下一主題