用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 靈糧堂 VS 玫瑰崗
樓主: yubaba
go

靈糧堂 VS 玫瑰崗 [複製鏈接]

LLC是一間好學校,用心辦學,老師caring

回覆:luckyveronique 的帖子

你好,你小朋友喺靈糧讀嗎?請問而家冇學券,語文科會唔會加強?本人想了解此學校的教學特點?小班嘛?

引用:你好,你小朋友喺靈糧讀嗎?請問而家冇學券

原帖由 Markean 於 13-09-15 發表
你好,你小朋友喺靈糧讀嗎?請問而家冇學券,語文科會唔會加強?本人想了解此學校的教學特點?小班嘛?

...
一班27人3個老師,無左學卷所有野同以前一樣,多左一班反而少左一堂英文。一星期2課。英文一定唔夠。不過佢地有平既課外活動比小朋平參加,有英文及PTH,維番一百蚊堂,課外活動下午班放學後開始,所以上午班要參加就要先回家,再番多次去,我本身住附近,所以ok.
我是ftm 所以語文自己教,老師很用心,有好多活動比小朋友及家長參加,仲有D家長course 收得好平200蚊8堂。其實有心教好小朋友加有時間,呢間學校100分。一班3個老師,有時有D活動仲有helper幫手,校長經常突擊入班房探小朋友,同佢地一齊玩,朋友一定唔會比人

回覆:小兔咕 的帖子

多謝你!答得好詳細,我個係超細12月龍B,係咪唔會收?

引用:多謝你!答得好詳細,我個係超細12月龍B,係

多謝你!答得好詳細,我個係超細12月龍B,係咪唔會收?
果度係細B天堂

係?但我見佢學前班收到10月31號?
你可唔可以分享下除左老師校長好有愛心,教學上有咩特點?
萬分感激

好詳細,雖然佢英文唔係主力,但我都係我target 之一

回覆:靈糧堂 VS 玫瑰崗

靈糧堂真是一間真正為小孩子出發真心辦教育的教育機構心

回覆:yk2 的帖子

見佢冇左學券仲有咁多人爭就估到係好野!
可能我係新手媽媽,所以未摸索到好同唔好學校嘅分別。。。
其他學校好似衞理堂、合一堂都好似係陸趙鈞鴻做校監,大家知唔知有咩分別?
十分感謝

引用:係?但我見佢學前班收到10月31號? 你可唔

係?但我見佢學前班收到10月31號?
你可唔可以分享下除左老師校長好有愛心,教學上有咩特點?
萬分感激
學前班同K不同,學前班上課地點都有小小不同,1-5在天后周末先番正校,我見K有不小細仔。學校重創意,好多手工,畫畫同音樂堂。另外有閱讀計劃,叫D小朋友讀比不同人聽練大膽。上堂前有半小時自由活動,學校準備左不同區比小朋友探索,自由活動小朋友不分年紀一同玩,可以訓練大小朋友照顧細,同時增強佢地同陌生人相處既能力。

Markean 發表於 13-9-15 22:37

...

雖然我地一班28人,3個老師,但上堂都是分兩個小組進行活動,很有秩序。A組進行小組教學時,B組就去各個學習區域進行分區學習。當天上堂的相會在當天更新至互聯網,比家長知道今日玩D咩、教D咩、食D咩。

照我看,雖然英文和PTH堂一周僅2節,但小朋友接觸英文同PTH時間唔少,因我在相中總見到英文和PTH老師在很多環節都有出現!其他課程還包括音樂、科學、識數、聖經、圖書、PE等等。

我都會比100分這間學校,發自內心關心孩子的成長

仲有,雖然學校會讓小朋友K2下學期先學習正式的寫字,但之前訓練小肌肉非常到位,粘土、美勞、畫畫很多內容比他們玩。
是一所具有啓發性的學校,“變”是學校永遠不變的主題

回覆:luckyveronique 的帖子

非常感謝你詳盡的回覆!頭先打去學校問少少資料,陳主任非常有禮耐心回答!

回覆:靈糧堂 VS 玫瑰崗

我個小朋友都是在铜鑼灣正校讀k1,每天返學都好開心。每位老師同埋校長都很有爱心和耐性去教導小朋友。雖然語言並不是學校主力,我覺得啓發小朋友去思考,主動學習更是一生受用。所以我真的慶興我既小朋友可以入讀這所學校。

‹ 上一主題|下一主題