用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 最差的馬也可在適當的班次中勝出?
樓主: ms.bead
go

最差的馬也可在適當的班次中勝出? [複製鏈接]

引用:唉,老實說, 如果阿仔可以到曼聯阿仙奴踢

原帖由 behappydad 於 13-11-12 發表
唉,老實說,
如果阿仔可以到曼聯阿仙奴踢波,就算做後備,都應好過在三四綫球隊發展。
可能我係節錄其中一段,所以好多人都唔係好明。筆者喺名校中得發展唔到,亦失去學習興趣。但去到適合學校,又遇到好老師,於是就重拾信心,找回學習興趣。而不是叫人一世留在低級發展,所以同你講既野係冇抵觸!有一些球員寧願落班次一級既球隊增加落場機會,磨練球技,都唔願做大球會後備。人各有志!

唉,老實說,
如果阿仔可以到曼聯阿仙奴踢波,就算做後備,都應好過在三四綫球隊發展。
當然,如果曼聯同乙組球隊都要你,係人都會去曼聯搏一搏,人之常情。但係而家唔係講梗呢個case…

唉,老實說,
當然,如果曼聯同乙組球隊都要你,係人都會去曼聯搏一搏,人之常情。但係而家唔係講梗呢個case…

唉,老實說,

回復 little_yolky 的帖子

good sharing....thanks

回覆:最差的馬也可在適當的班次中勝出?

有机會到曼聯踼波,点都要試。
唔掂先轉會,無悔。

引用:Quote:原帖由+behappydad+於+13-11-12+發表

原帖由 ms.bead 於 13-11-12 發表
可能我係節錄其中一段,所以好多人都唔係好明。筆者喺名校中得發展唔到,亦失去學習興趣。但去到適合學校, ...
筆者讀過名校,練好基本功。
如直入二三綫学校,可能無今日成就。

引用:Quote:原帖由+ms.bead+於+13-11-12+發表可

原帖由 behappydad 於 13-11-15 發表
筆者讀過名校,練好基本功。
如直入二三綫学校,可能無今日成就。
如筆者在書中所講屬實,他在最初的名校中絕對沒有練到甚麽基本功,反而在弱校中才開始培養到學習興趣。當然,筆者的遭遇並不可代表一切!

引用:周先生的比喻,不敢苟同。 例如因為無論第

原帖由 gret 於 13-08-16 發表
周先生的比喻,不敢苟同。
例如因為無論第一班或第八班都係考同一份DSE卷,任你在第八班跑第一,都很難和第 ...
聰明,心水清。

周先生一向邏輯及誠信都...........。信他一成,雙目失明。

之前區錦棠踢爆他誹謗李小龍,李小龍找他誨氣,他不敢認自己是周融,正式古惑仔本色。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 13-11-16 00:26

周先生一向邏輯及誠信都...........。信他一成,雙目失明。
周先生一向邏輯及誠信都...........。信他一成,雙目失明。  >>>  Bingo ! 剛好說出我正想說的話呢 !

回復 Christi 的帖子

你有聽千禧年代?
有一說他為吳志森陪葬,我認為吳志森為他陪葬,因為梁家永要退休,冇乜人㩒得住他的歪理。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ANChan59 的帖子

千禧因為佢所以好耐冇聽了,最佩服係佢話幫港出聲只係號召十萬人反佔中、但唔論政,撇除佔中呢件事,佢咁講實在令人O 咀。難怪林行止都忍唔住公開話佢。

回復 Christi 的帖子

閱讀是好習慣,但都要看作者及論點,信錯觀念,好弊。

怎麼又會拉到這麽遠,這些都是他的個人經歷,沒有好壞之分。而且,莫非他某行為做得不好,就代表他一切都是錯?事情不是非白即黑罷?最重要的是,這個分享旨在說“在適合的環境才能發揮所長”,可以唔認同而各舒己見去討論。而不是說“呢個人有問題,他的一切也是錯的罷!”

如果寫“某人”有呢個經歷,最後在能說得一口好英語,會否舒服d,才可集中討論要點呢?

回復 ms.bead 的帖子

唔好意思,的確是扯遠了...

但睇文章真的要睇埋作者,好多冠冕堂皇的話,鼓勵人心的話,誰都識講. 但我會睇埋作者,如果佢份人係有integrity的,佢寫的文章我會花時間去睇,或者會信納,或者會受感動.例如如果有位作家叫人叫人唔好做怪獸家長,要快樂童年,但佢自己又怪獸得不得了,即使佢寫到天花龍鳳,但又點可信?

引用:+本帖最後由+Christi+於+13-11-16+12:47+編

原帖由 Christi 於 13-11-16 發表

回復 ms.bead 的帖子
你好,其實我亦沒有其他意思。正如第一個post一開始,這個分享因為當時好多人成日討論被名校勸退。這裏是小學討論區,所以我唔想拉埋其他政治話題一齊講。我明白你的意思,但這個分享可以是討論他的見解,我只是覺得他對這個問題的見解與我接近,不代表我係認同他所有見解!亦唔代表我贊成他所有行為!這本書名是《懶人英文也會好》,可能自己是一個懶人,而且英文亦唔好,所以被他書名吸引了,我只係想知他的經歷,就算睇完亦唔代表我認同他所有睇法。例如我未必認同特首既所有行為,但我會想知他如何由基層慢慢向上爬,我唔會因為唔鍾意佢而否定他所有既野。發生這個誤解,可以話我政治觸覺不足罷,哈哈!

ms.bead 發表於 13-11-16 13:27
你好,其實我亦沒有其他意思。正如第一個post一開始,這個分享因為當時好多人成日討論被名校勸退。這裏是小 ...
Wiki 都拿了 CY 本書上立法會 資訊科技委員會 解話 ........

一班馬始終是一班馬,六班馬始終是六班馬,即使勝出仍是六班馬。

ANChan59    發表於 13-11-17 16:48

回覆:ANChan59 的帖子

哈哈,我本來就是想舉例說CY  寫的那本書,想來想去,都是改用怪獸家長做例子算了。想不到比你講咗出來!

‹ 上一主題|下一主題