用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有沒有小朋友有讀寫障礙及ADHD
go

[讀障] 有沒有小朋友有讀寫障礙及ADHD [複製鏈接]

小兒將要升小二, 小一開始有ADHD要食藥, 但吃了藥情緒及行為明顯有改善, 但成績就很差, 尤其是中文和英文默書次次都不合格, 寫字大小不一, 寫字畫畫多數出界, 和很怕寫字。

學校已排隊等做評估, 問過學校最快都要出年2-3月後先做評估, 而家學校只能夠做既就係, 每次默書或寫字錯了, 只改寫一个字, 之前錯了是要寫5次的, 和默書錯1字原先扣5分, 現扣3分。

請問如真的評估是讀障, 學校是否一定會有調適, 例如考試讀卷及考試時間長一些等等。

1    0    0    0

回覆:衰豬仔 的帖子

兒子係ADHD, 睇緊政府精神科, 有同醫生講兒子疑似讀障的問題, 醫生安排兒子見職業治療帥, 治療師會用小组形式或一對一, 我仔可能成日多咀攪人, 所以安排左一對一, 共有10堂。

呢10堂既訓練都係教仔玩下泥膠, 穿下珠仔, 寫下字, 只係訓練小手机。

請問有没有JM知道除了職業治療, 還有甚麼可幫助兒子呢?

那些小肌訓練很重要的,別外可多些帶他去park 玩,有助大肌和空間感。

小二溝通能力應ok的,試下溫柔地問下佢係咪覺得很難(跟著你一定要repeat 佢的答案,eg, 哦,原來你覺得好難ar),點解覺得難, 知道大概問題係邊再找合適的訓練(eg, 認有問題還是默)。

這類小孩家長support 很重要的,上完訓練後每天在家中要練習才會有效,但只要有恆心,看看以下的分享。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2590305&pid=36919580

坊間有charity set up 左些請障的小組課程,可自行報讀,它們除了價錢平,最主要係唔會因為$而叫你去上些無謂課程,試下爬下這裡舊文應找到資料旳

我個仔都有讀寫+專注力不足同過渡活躍症, 佢大半年前都開始食藥, 成績某d科有進步,但都係唔合格. 我地係威記睇緊精神科同埋排緊大埔上 training 不過 training 要排到2015年

hktwun  我比你好彩,亞仔食藥後全科及格。  發表於 13-9-7 02:22

回覆:eeyore_fy 的帖子

請問政府會有甚麼Traning給讀障小朋友做?

回復 衰豬仔 的帖子

會有治療師 train 佢地, 詳情因為未上堂就唔知!
‹ 上一主題|下一主題