用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果N班讀LH, K1好吾好再報龍校呢?
樓主: loverbear
go

如果N班讀LH, K1好吾好再報龍校呢? [複製鏈接]

回覆:如果N班讀LH, K1好吾好再報龍校呢?

我都有 lee 個問題,學校 organise 真係唔錯,好注重家校溝通,我好重視同學校溝通,怕轉左其他學校,無左 lee 個優點,升有學卷龍校,又怕課程太淺,就算好彩入到龍校,太部份龍小升上去都係私校,12 年私校學費,真係好貴哦

引用:我都有+lee+個問題,學校+organise+真係唔

原帖由 DevilPig 於 13-08-24 發表
我都有 lee 個問題,學校 organise 真係唔錯,好注重家校溝通,我好重視同學校溝通,怕轉左其他學校,無左  ...
你有冇睇崇真出咗個校車list?校車去好多地方,如果崇真收阿囡,佢要早一個鐘頭出門口(比學之園)對一個3歲小朋友同對家長嚟講,好似好殘忍!我應該會放棄!

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+13-08-24+發表我

原帖由 alhkwok 於 13-08-26 發表
你有冇睇崇真出咗個校車list?校車去好多地方,如果崇真收阿囡,佢要早一個鐘頭出門口(比學之園) ...
Lee 個都係其中一個原因,依家我搭校車來回 LH, 只需要 15 mins, 對小朋友同家長都好方便 如果為左半龍/龍校, 而要 成個鐘,又好似好浪費時間,我都認為自己庸人自擾 但眼見大家講到升小一 lee 場硬杖,我又好怕如果無一間比 LH 好既幼稚園,而我只為左半龍 / 全龍,放棄一間好學校,我又怕我會後悔

回復 DevilPig 的帖子

我女都係LH N班, 行路返到學,好方便
so far好欣賞學校的行政, 透明度高, 教材精美, 著重老師家長溝通
再加上睇到其他人對LH 學術上的comment都好positive
所以真係好驚轉去龍校會後悔(我知人地都未必收我女)
其實我心儀cky/陳守仁, 龍校唔係我杯茶(都係o個句我知人地都未必收我女)
似乎唔應該諗轉校
但眼見升小o個邊真係好大壓力... 真係無人收等大抽獎抽唔好又確係唔知點算好
唉... 好似真係好自己攞黎煩咁, 但我地呢代, 個個都想俾最好的仔女
如果可以做得到, 真係想為佢舖條好行d的路... 奈何真係好多野自己控制唔到

我跟大家的想法同worry一樣!

囡可能易諗D,女龍校多D好D,但我個係囝,男龍多指PS, MS (correct me if i am wrong),(1)唔知佢中學小學係咪好,龍到是好是壞;(2)萬一收唔哂,龍唔到,但幼稚園程度又低咗,考小冇優勢,得個“桔”就兩頭唔到岸 。。。

另外,有問題請教: 中學派位睇小學區(而非住址),咁入了民生/PC/SJC 的幼稚園繼而上埋小學,如不上中學,咁派位派邊區?

P.S. 個人看法: 崇真小學還ok, 中學一般,答案太明顯,所以不打算報。

dolphin.wedding 發表於 13-9-1 09:46
我跟大家的想法同worry一樣!

囡可能易諗D,女龍校多D好D,但我個係囝,男龍多指PS, MS (correct me if i  ...
如你所說,中學派位係睇小學區(而非住址),民生/PC/SJC 小學都係九龍城/九龍塘校網,呢2區好多勁HIT又好既學校,只係擔心有無咁好彩大抽獎抽中!!

今年都同仔仔報左龍校,不過返左2個月LH PN, 真心覺得幾好,雙班主任都經常主動打電話來傾仔仔返學情況學習進度,每週主題通告又清晰,真係可以知道仔仔學緊乜, 玩緊乜,讚!

引用:今年都同仔仔報左龍校,不過返左2個月LH+PN

原帖由 loverbear 於 13-10-20 發表
今年都同仔仔報左龍校,不過返左2個月LH PN, 真心覺得幾好,雙班主任都經常主動打電話來傾仔仔返學情況學習 ...
我間校舍,老師大約 2 -3 星期打比我地,唔算成日打比我,但我都好清楚小朋友學校情況,因為隔幾日就有新相,又有高年級學生錄製 music video,家長完全知道小朋友係學校學乜,我仲可以學埋學校D歌,同小朋友一齊唱,高透明度,唔係間間學校做到!lee 間學校好岩我 lee 種

回覆:loverbear 的帖子

Lee 間學校好岩我 lee 種緊張媽咪。如果轉左龍校一定無 lee 種貼心感受,因為有小朋友讀緊龍校既朋友,一見我 upload 學校既相,就以為我放假返學校探阿囡

‹ 上一主題|下一主題