用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果N班讀LH, K1好吾好再報龍校呢?
go

如果N班讀LH, K1好吾好再報龍校呢? [複製鏈接]

希望有經驗媽媽俾d意見!

6    0    0    0

醒目開學勳章

報咗,有offer 先煩都未遲

講真....龍校競爭咁大....報左先...考到先再諗吧....但小一競爭更大...所以而家好多家長都要龍校,我女D同學當然都有考龍校幼稚園...當中有人成功有人失敗....亦有人考到St Catherine...根德園最後都留LH....LH既教材我自己都好鐘意...K2仲有免費面試班上....但我都係選擇了轉校....

回覆:如果N班讀LH, K1好吾好再報龍校呢?

已有LH,定好多....報左冇壓力之下in下,有offer再慢慢挑選...
有不錯的pN讀緊,心情會輕鬆好多...
想起舊年我周圍頻撲,間間都陪跑真係心都實曬!!

回覆:kerkermui 的帖子

請問邊間龍校已經開始接受2014/15 k1報名?謝謝指教

Cherry你也替女兒轉龍校嗎?

回覆:cherryiiiii 的帖子

轉校之後,啊女習慣嗎?會吾會吾開心?

回覆:FB_baby 的帖子

我淨係知祟真今個月底接受報名!

我諗我果間唔可以叫全龍校...因為唔包升,只是大機會升,至於習唔習慣?唔知呀?都未開學...呵呵

留意祟真都唔包升....佢幼稚園生都升唔晒..仲會收外校生....所以都唔清楚祟幼收幾多成上祟小?

回覆:loverbear 的帖子

梗係報喇,入咗龍校,個心會定好多!我個囡囡原本 KM 升 K1,也有 LH (E-PTH) K1 offer,都選擇咗轉龍校!

sysy474  轉龍校, Which one ar ? Thank you so much !  發表於 13-8-17 03:22

咁邊間龍校開始收?我知民生大概十一月到。

引用:我淨係知祟真今個月底接受報名! +

原帖由 loverbear 於 13-08-14 發表
我淨係知祟真今個月底接受報名!
崇真好唔好呢?我阿囡讀緊LH,崇真星期四有簡介會,諗緊去唔去好!如果崇真麻麻哋,我就唔浪費時間去簡介會

引用:留意祟真都唔包升....佢幼稚園生都升唔晒..

原帖由 cherryiiiii 於 13-08-14 發表
留意祟真都唔包升....佢幼稚園生都升唔晒..仲會收外校生....所以都唔清楚祟幼收幾多成上祟小? ...
網頁寫70%俾幼稚園學生升上小學喎

回復 alhkwok 的帖子

我上年有去簡介會,會後大批家長問校長及主任幾多祟幼未學生升到上祟小,佢地都話答唔到,今年最新係點,我就唔知啦

引用:Quote:原帖由+loverbear+於+13-08-14+發表

原帖由 alhkwok 於 13-08-21 發表
崇真好唔好呢?我阿囡讀緊LH,崇真星期四有簡介會,諗緊去唔去好!如果崇真麻麻哋,我就唔浪費時間去簡介會 ...
我上年有去崇真面試,覺得學校較舊和安排混亂,感覺吾太好,也不打算讀崇真,所以放棄 咗offer,今年暑假參加左崇真對外攪的暑期班,安排好混亂,有人等一小時校車才到,而且校車出現三人坐兩坐位
另外,來年崇幼國際班冇學卷下,絕對吾會選崇真。

我囝囝都係今年讀LH既N班,而家都係心大心細好唔好幫佢報龍校.因為都驚到時小一面對更大壓力.

我去左祟真簡介會,覺得環境較傳統,感覺上沒LH咁活動教學 ,係吾係一般龍校都較嚴肅呢?祟真仲好多蚊添

引用:我去左祟真簡介會,覺得環境較傳統,感覺上

原帖由 loverbear 於 13-08-24 發表
我去左祟真簡介會,覺得環境較傳統,感覺上沒LH咁活動教學 ,係吾係一般龍校都較嚴肅呢?祟真仲好多蚊添m ...
我都有去簡介會,呢間學校好傳統,又見阿囡讀得好開心(雖然只開學兩個星期),學校d教材同通告都好有系統,如果崇真收,真係唔想轉校
不過學費都係我考慮因素之一,我仲有個細仔,如果兩個都讀私校,再同佢哋報課外活動,驚有財政壓力!

‹ 上一主題|下一主題