用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV的英文水準足以應付K2時轉考CCKG的要求嗎 ...
樓主: alovea
go

KV的英文水準足以應付K2時轉考CCKG的要求嗎 [複製鏈接]

回復 alovea 的帖子

唔係一定要net 先教得好英文, net都有佢o既弱點, 就係佢母語唔係廣東話, 佢唔知道本地學生有咩"外語音素" 要加強訓練, 同樣地, 就算教音標/拚音本地老師未必比唔上, net 自己係唔駛學母語拚音/發音, (正如本地人唔駛學廣東話拚音一樣), 而家反而要佢地教, 有好多o野恐怕佢地自己都未必解釋得清。
kv唔請net 其實我覺得係有point o既, 真係未必有需要, 況且就算d 學校有請net, 幾多個由幾多人分, 時間有幾多 ? 我相信家長自己在外打補針可能仲有效

仲有喎樓主, 讀小學唔係剩係靠英文, 仲有中數要考慮

加上考cckg 時可能只係返左3幾個月k1, 如本身小朋友冇咁上下程度, 我相信冇乜幾多間幼稚園可能o係3個月內點石成金啩?

kufubaby  agree, fair comment  發表於 13-8-17 23:17

醒目開學勳章 貢獻勳章

cckg面試時,小朋友只係响K1讀咗3幾個月,大家覺得靠得住嘛?!

twolilmonkeys  Good point, lots of parents don't realise this.  發表於 13-8-17 15:06
恐龍家

CCKG 是用英文面試, 不是考中數, KV 的英文程度好不好不用說了, 你可自己打去 KV 問清楚每堂英文課有多久, 教的內容是什麼, 再詢問下 SC, KM, 樂基..你便會一清二楚了!!

掉返轉諗,有邊間kg的課程設計包應付到cckg的面試,我不是指單單eng 方面,還有可能會問到的內容和怎麼樣回答的凖則,坊間有不少cckg 的面試班,唔通讀左都一定入到?

有Kv offer 的家長第一樣要考慮是kv 可幫到你d乜(是否你想要的),第二是子女能否跟到課程。

年頭跟囝囝去CCKG interview,發現去interview的學生及家長,大論大人或小朋友由頭到腳都是一線名牌,有些媽媽拿著的手袋分分鐘是普通人家好幾個月收入。個人覺得學校本質改變,尤其見到家長們看到校監步入學校的一幕,這間學校就算收了也要考慮清楚俾唔俾囝囝讀!

回覆:KV的英文水準足以應付K2時轉考CCKG的要求嗎

CCKG wont care which KG your kid was from, they only need smart kids to speak and understand good English in order to go thru the interview process as required. There are kids from St Cat, KV, Boxhill, Anfield, KBCK, David Exodus, Vic etc.

引用:cckg面試時,小朋友只係响K1讀咗3幾個月,

原帖由 小曳人 於 13-08-15 發表
cckg面試時,小朋友只係响K1讀咗3幾個月,大家覺得靠得住嘛?!
不能同意更多

shevachevy 發表於 13-8-15 10:55

唔係一定要net 先教得好英文, net都有佢o既弱點, 就係佢母語唔係廣東話, 佢唔知道本地 ...

哈, 我既睇法就剛剛同你相反....當年報幼稚園, 寧願俾貴少少學費, 都一定要有net, 唔係因為覺得net教英文會好過本地老師, 而係貪佢地既英語口音, 希望小朋友從小聽慣外籍人士口音...口音呢家野...本地英文老師點教點學都俾唔到.....千奇唔好學我咁, 成口港式英文.....講入正題, 小朋友如母語係英語,對答反應正常... 入cckg無難度...即係家庭俾既英文語境最關鍵......任何一間幼稚園得果k1程度, 算罷啦......!!

純個人見解, 不喜勿插...

twolilmonkeys  Which accent are you after?  發表於 13-8-18 00:56
summato  認同, 我報有Net既學校, 都係想小朋友既口音好d, 等同你請一個普通人教通普話一樣.  發表於 13-8-16 14:07

回復 KittyMelody1 的帖子

我諗口音與否係方法問題, 就算net 都有分o黎自邊度o既 net, 有 d scottish/australian net 坦白講一樣有口音問題
我唔係否定net o既作用, 我覺得佢o既作用主要係令小朋友o係一個慣常中文語境o既情況下唔怕(而且係局住要)用英語同人溝通, 而且net 通常比較生鬼, 上堂氣氛好。我只係話net 都唔係一定係必要, 有o既當然ok, 家長又開心, 但冇o既話都唔係好大問題, 學英文都有好多方法

babyaabb 發表於 13-8-15 14:47
CCKG wont care which KG your kid was from, they only need smart kids to speak and understand good En ...

Is there any kids from LH?  Thank you.

回覆:輕鬆媽咪 的帖子

以我聽聞就比教少LT

維幼英文程度又點呢?

阿女已經讀左一年KV,so far佢都讀得好開心,佢係一個好動嘅小朋友,阿女d英文雖然唔係native,但聽,講,讀,寫都冇問題!當初我同老公揀KV都係想佢中數強d,因為中文難學d...我地都知英文都好重要,但始終冇一間學校係完美,所以要作出取捨...而KV嘅教學理念同我地想要嘅好接近!所以英文我地比佢上d興趣班!而我又係ftm,在家會教下佢,屋企又有賓姐姐,所以英文尚可以!

回覆:Amymichelle 的帖子

多謝你回復我!其實,我放棄了SC, VSA, SOKA, 選了KV, 只希望...無選錯!沒有所謂「好」的學校,只有適合的,但坦白,我不知何為適合!唉

alovea 發表於 13-8-16 13:57
多謝你回復我!其實,我放棄了SC, VSA, SOKA, 選了KV, 只希望...無選錯!沒有所謂「好」的學校,只有適合的 ...

點解放棄其他3個offers揀KV?

回覆:Angie_Law 的帖子

係?但真係好多KV fans呀!點解揀KV, 因為好多人都覺得train得小朋友train得好,所以揀根德。但之後又覺得自己個仔都係屬於文靜專心型,又驚響KV會令佢更唔敢出聲!

alovea 發表於 13-8-16 16:37
係?但真係好多KV fans呀!點解揀KV, 因為好多人都覺得train得小朋友train得好,所以揀根德。但之後又覺得 ...
揀左就唔好諗咁多,kv比唔到你嘅野,就盡量找其他方法幫你小孩。太文靜的,可帶他出多些街,在他面前和陌生人多些交說,初初可由簡單的一起買mcdonalds 做起,慢慢他就會學左你。

當然如真覺得不合,就短痛好過長痛。

alovea 發表於 13-8-16 16:37
係?但真係好多KV fans呀!點解揀KV, 因為好多人都覺得train得小朋友train得好,所以揀根德。但之後又覺得 ...

話時話, kv 係咪無普通話學? 定主流班無得學? 我女同我姪女一樣係k2, 我女已經識用普通話講好多生字同句子, 我姪女連普通話係乜都唔知, 一d都唔識講......所以, 感覺KV學語言方面真係痳痳

好難明你會捨SC, 取KV.....

i got a little confused here; if cckg admit all the kids from the rich family, then why it's such a successful kindergarten with soo many fans? i think it's just because rich families spend more in their kids education, which contributes to their kids' talents, or am i wrong?

回覆:KittyMelody1 的帖子

我都好難明白自己!唉

‹ 上一主題|下一主題