用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問觀塘藍田區邊間小學較好呢?
樓主: Pigchunma
go

請問觀塘藍田區邊間小學較好呢? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+AngelaAnnie+於+13-10-12+發

原帖由 wtap 於 13-10-14 發表
最好是藍循, 今年5分都入到呀!....如果你唔怕個仔女比老師打到骨折

引用:Quote:原帖由+wtap+於+13-10-14+發表最好是

原帖由 AngelaAnnie 於 13-10-29 發表
最好是藍循, 今年5分都入到呀!....如果你唔怕個仔女比老師打到骨折

...
一定可以練得一身好武功!

引用:Quote:原帖由+wtap+於+13-10-14+發表最好是

原帖由 AngelaAnnie 於 13-10-29 發表

...
點解咁講?發生咩事?

For studying at 藍循, children should be taught with "kung-fu" first

Thanks. 估唔到宜家仲有呢D老師.

bobbob  留意吓新聞其實年中都有唔少類似個案  發表於 13-10-30 11:03

引用:Quote:ha8mo+發表於+13-10-30+10:04+http:/

原帖由 sundae525 於 13-10-30 發表
Thanks. 估唔到宜家仲有呢D老師.
在此事之前, 我都覺得藍循已變質, 只著重比賽丶奬項丶成績,校長要威,但忽略了對小孩子基本的愛;所以我自行收生沒有報他,大抽獎亦將不時首選.

醒目開學勳章 王國長老

引用:德田兆強不但中學派位好,奥數成績不俗旳,

原帖由 Feimum 於 13-10-14 發表
德田兆強不但中學派位好,奥數成績不俗旳,很多比賽都有很多獎。學校本身有英文,數學拔尖,又有奥數校隊, ...
朋友個仔讀過,有需要搵社工,發現社工=訓導主任。如果小朋友需要呢方面支援就要考慮

想問 基法 係咪油塘好過觀塘果間, 兩間有咩唔同 ?

回覆:請問觀塘藍田區邊間小學較好呢?

其實每區的地區名校都好谷,為保住區內龍頭位,每天十樣八樣家課,每星期中、英文默書各—次。還有甚麽project, 乜比賽要練習,參加等。六年少林寺式訓練,也包括父母啦。

回覆:請問觀塘藍田區邊間小學較好呢?

唔知有冇家長可分享吓對聖若瑟英文小學的評價? 與上述學校有得比較嗎?
感謝!

AngelaAnnie 發表於 13-10-30 22:42
在此事之前, 我都覺得藍循已變質, 只著重比賽丶奬項丶成績,校長要威,但忽略了對小孩子基本的愛;所以我自 ...

呢間「學校」叩門要三條一,當正自己係皇帝女唔憂嫁!講得俗d就係「扮上菜」。

我真的不知呢間「學校」憑什麼要同學仔甲一都要將全港名校放棄唔抽而擺佢首位。。。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

AAAFamily 發表於 13-11-7 10:16
唔知有冇家長可分享吓對聖若瑟英文小學的評價? 與上述學校有得比較嗎?
感謝!

...

我幾個仔都係約瑟仔,其中二佬今年更入左九龍區某傳統英中男校,所以我對
SJACPS的教學真的十分滿意!

另外前一陣子我細仔的幼稚園攪左個「小一重聚日」,真中有位「靠」哥哥入
左某藍田山上好谷的基督教學校的同學仔,同埋佢讀四年班的哥哥返左去幼稚
園。令人吃驚的係呢位哥哥竟然話我仔本 My Pal 2 好深!

似乎呢間「山上名校」學生的程度都頗參差,拔尖有成之餘,只可惜補底不足!

ha8mo  小強始終係位處公屋堆中的津校,好難將佢同你公子的私校比  發表於 13-11-23 15:04
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:AAAFamily+發表於+13-11-7+10:16+唔

原帖由 奥脫福 於 13-11-07 發表
我幾個仔都係約瑟仔,其中二佬今年更入左九龍區某傳統英中男校,所以我對
SJACPS的教學真的十分滿意 ...
可唔可以講作講緊嘅係新校定舊校?

回復 griffinma 的帖子

我之前有考慮過秀明道官小,原因之一係有聯繫官中,但週圍收風之下,覺得都係麻麻地。。。分別問過一高年級及一低年級家長,因為人地仲讀緊,所以我唔寫d case出黎,另外亦有問過做老師的朋友意見,總括黎講係d老師問題。。。睇完一輪學校及收風後,我自行報左比較近家既油基法,但最後因有直資收了,故放棄了自行及抽奬。
當然,唔好聽一個人既說話,自己再努力收多d風啦。

引用:For+studying+at+藍循,+children+should+be

原帖由 kenwong888 於 13-10-30 發表
For studying at 藍循, children should be taught with "kung-fu" first

引用:其實每區的地區名校都好谷,為保住區內龍頭

原帖由 fmhk_jj 於 13-11-07 發表
其實每區的地區名校都好谷,為保住區內龍頭位,每天十樣八樣家課,每星期中、英文默書各—次。還有甚麽proj ...
非常同意

‹ 上一主題|下一主題