用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問觀塘藍田區邊間小學較好呢?
樓主: Pigchunma
go

請問觀塘藍田區邊間小學較好呢? [複製鏈接]

回覆:請問觀塘藍田區邊間小學較好呢?

每年德、平李兆强平均有40一50的男生入聖言。聖言中一有150個學位。(有錯請更正)

我藍田大,聖言理科畢業。
我一定唔會俾細路讀兆強,除左細過,喺鄰居聽番黎既親身經歷(如鬧個學生冇用,快啲轉校)

最重要係,我同舊同學有個觀察,以聖言理科黎講(當年兩班理科三班文科,而聖言一向理科強過文科好多)兆強生係唔少入聖言,但可以中六留番低既係0

唔止我嗰屆,前前後後一兩年都係,兆強生入聖言數目同中六可以留低既完全不成比例。

醒目開學勳章

fmhk_jj 發表於 13-9-4 13:10
每年德、平李兆强平均有40一50的男生入聖言。聖言中一有150個學位。(有錯請更正)

...

每年德、平李兆强平均有40一50的男生入聖言??????
入德、平李兆强個網看自,就知有幾多個人入到.

聖言中一開5班(34-36人/班)共170-180人.

回復 sorman 的帖子

咁你藍田大又讀邊間
同埋點解有咁情況呢?我理解係小強比較死讀書,對理科生不利?

觀塘基法都好或者油塘基法

引用:回復+sorman+的帖子 咁你藍田大又讀邊間同

原帖由 小兔~阿比 於 13-09-04 發表

咁你藍田大又讀邊間
我係已經執左既培成大既。

你問我點解會咁?當年係用學能測驗派位,我估佢間學校只係死命谷學能測驗,出黎成績「好」但可能本身班學生根本去唔到嗰個程度,入到中學就分辨到出黎。

當然,今天係靠呈分試同師兄中一既AT 去分banding,已徹底唔同左。

不過咁,對我黎講印象唔好就唔好。我之前仲住藍田,都冇諗過會俾阿仔讀兆強。

家下因家庭原因搬左去tko 了

引用:回復+sorman+的帖子 咁你藍田大又讀邊間同

原帖由 小兔~阿比 於 13-09-04 發表

咁你藍田大又讀邊間
小兔亞比,你返循,返成点?

其實五寶都好谷,特別循道中國語文科用普通話教,以及你可參考每間學校升中派派位結果,知道是他們多派邊間中學有少許联係,是否日後心儀中學!

谷- 意思是會功課上多,學習進度方面定時有評估,等等

我都贊成唔一定係熱門學校先好

我果個都係叩入德田兆強,單獨面試成個幾鐘,小朋友大人都有壓力,連分班試都成考成個中,返學第3日已要背書了

Sorman 自稱為聖言畢業,又引用舊同學等論證,但後來何解又要用這些字來結論呢,上文提到「我估、聽說、印象」,讓人產生很多疑問?
如清楚內情可否多作詳細講解?
首先聖言當年(未知那年)既然主供理科,為何要有三班文兩班理?
其二聖言若是收生為理科強項為主,而升讀中六的學生又不是兆強為主,近幾年仍然收納近五十個兆強學生又是甚麼理由?
其三是既沒有在兆強讀過書,亦沒有孩子在該校就讀,用那樣方法可把校內事情了解到如己見,而產生印象呢?
難明!

ashleykenneth 呢個星期仲係蜜月期早放又少功課 老師又日日whatsapp 備忘十分有愛   問阿囡話返學開心 聽佢講坐位唔係排排坐 感覺唔死板 中文係普通話教 阿囡未話有咩問題  見數學書都仲係淺  我唸黎緊先開始受考驗 不過暫時都覺得很好

引用:ashleykenneth+呢個星期仲係蜜月期早放又少

原帖由 小兔~阿比 於 13-09-07 發表
ashleykenneth 呢個星期仲係蜜月期早放又少功課 老師又日日whatsapp 備忘十分有愛   問阿囡話返學 ...
個老師咁好嘅?會whatsapp備忘我個仔就遇著個惡老師教英文,所以對返學一般般!

引用:Sorman+自稱為聖言畢業,又引用舊同學等論

原帖由 wsk7777 於 13-09-07 發表
Sorman 自稱為聖言畢業,又引用舊同學等論證,但後來何解又要用這些字來結論呢,上文提到「我估、聽說、印 ...
我家下3x , 9x 年喺聖言過,當時聖言一向都係二理三文,你可以自己查清楚,呢樣一直到我學畢業時期先轉三理二文。

又,我對上個回應一直係表達個人觀感,所以我一直都話自己即使仍住匯景都一定唔會揀兆強。呢一樣絕對同個人觀感有關。

成個評論,唯一一個基於事實描述係:當年好多兆強生入聖言,以最終中六理科仍留低既一個兆強都冇。

呢個觀察係我同舊同學綜合出黎、對上對落一兩年都近似(即唔係0就只係1、2)

由頭到尾我只講出觀察、而我一直強調係「當年」

我從冇講過「因以上理由,勸大家唔好揀兆強」唔該你自己睇清楚。

你地㨂唔揀同我無關,反正我家下95網。

9x年代藍田正在經歷拆遷及重建的洗禮!

引用:Quote:fmhk_jj+發表於+13-9-4+13:10+每年德

原帖由 winglongyan 於 13-09-04 發表
每年德、平李兆强平均有40一50的男生入聖言??????
入德、平李兆强個網看自,就知有幾多個人入到.
近年可能跌至20一30人入聖言。當年我囝囝由李兆强入聖言,真的有四十幾五十位男生入聖言。可能光陰不再,校長都換了幾次。

只係兆強D學生選多了區外頂級名校,所以小左入聖言!並非光陰不再。但都係最多入聖言既學校。

我的小朋友叩門入到德田李小強,校長interview時問小朋友,如果有十樣功課你會點?

十樣或十五樣功課都是一樣,取決於父母的思維教授,若家長認為是容易及平常之事,孩子亦會漸漸習以為常,過一、兩年可以自己放學後在短時間內完成功課。若父母都感到吃力,小朋友亦認為是苦差事,漸漸會逃避功課,根基就建不好。採用前者的心態,孩子的家課在小三、四年級就不用父母貼身照顧,到了中學也可以自我輕鬆處理家課。
過得了少林寺的十八銅人巷,出來的小孩在頂級名校仍然可以輕鬆學習。
若父母認為自己的孩子是次等資質,去接受頂級的功課,那就是"谷"!
相反若父母認為自己的孩子是一等資質,面對頂級的功課,那就是"恩賜"!
選擇德兆的,不要再說那些功課谷了。希望大家都能帶給孩子們一些正能量,快樂與輕鬆地渡過這幾年的小學生活!

chimlo    發表於 13-10-17 12:52
‹ 上一主題|下一主題