用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 4歲了,仲做緊言語治療,都唔知幾時追得上?唉 ...
go

[聽/語障] 4歲了,仲做緊言語治療,都唔知幾時追得上?唉

我仔仔都差不多4歲啦,同樣係發音及言語遲左一年。係協康上左半年言語治療,開始講一些句子,但8月份開始改返全日制幼稚園,因為唔想佢成日對住個工人姐姐,講埋d唔咸唔淡的廣東話。現在要停協康言語治療,時間要改,未排得到新時間。於是我到處搵新的中心做,要從適應新治療師。今天去公園玩,周圍4歲的小朋友都唔同佢玩,因為佢未能與同齡小朋友溝通,點解?再大d,其他小朋友會笑我仔仔,咁點解?我怕我仔會變得好自卑今天,我真的很氣餒

回覆:Linghongabc 的帖子

打錯,係治療了差不多一年啦

別灰心, 我仔同你仔一樣四歲, 上個月搵私人言語治療師做了評估, 也是同樣係發音及言語遲左一年, 現在暑假密集式training, 進步當中, 雖然冇你小朋友train咁耐, 只係一個月, 其實屋企人也要為他多加練習.

做治療只是最多1小時, 最好都是你找一些他有興趣的玩具, 題目, 同佢多講, 多玩, 去到邊, 都形容吓周圍的事物, 有時問吓佢, 叫佢答, 一路玩又可以獎小許零食, 等佢有興趣繼續玩一下去,

加油,加油。我仔仔之前都系做咗一年半先差唔多追返正常發展唧小朋友。不過我就唔系協康度做唧。 最主要治療師好,返屋企跟住做家居訓練。堅持住!

回覆:bluefox140 的帖子

你哋的治療師會唔會係中心借玩具俾你們回家做?我想請你們係家居點做訓練?係用玩具定實物?我平日要返工,早出晚歸,好少在家經常訓練。各位媽咪,可否分亨下你們的訓練心得?謝謝

Linghongabc 發表於 13-8-14 11:22
你哋的治療師會唔會係中心借玩具俾你們回家做?我想請你們係家居點做訓練?係用玩具定實物?我平日要返工, ...
我位言語治療師有用玩具幫我仔做training, 每次玩具也不同, 自己亦利用言語治療師給我仔的material, 例如圖畫, 幫阿仔練習,

回復 Linghongabc 的帖子

治療師應該每次都有訓練要家長和小朋友練習的, 不要期望一星期一堂有好好的效果, 家長都好重要的, 你一定要抽時間同仔仔做訓練的. 否則會浪費金錢的. 我都明時間係有限, 每晚抽10分鐘先啦.

加油啦. 我仔仔由20個月上st 到而家7月8個月都仲上緊呀. 係有進步的,不過都仲有落後呀.

我個仔今年五歲,上年先開始講野,加油。

引用:我仔仔都差不多4歲啦,同樣係發音及言語遲

原帖由 Linghongabc 於 13-08-12 發表
我仔仔都差不多4歲啦,同樣係發音及言語遲左一年。係協康上左半年言語治療,開始講一些句子,但8月份開始改 ...
其實我少來呢個topic ! 我想鼓勵下大家!我同樣過來人!
大仔未够2歲單字都冇眼神超差!無交流、無回應、無表達!
之後立即去政府排期同一時間在私人開中心上所需堂!每日帶住他周圍上合適訓練!到3歲半排到政庥早期!一些私人仍繼續!大仔是全班!放學已5點!但每日放學仍會上各式各樣訓練!我們作為父母已辛苦、但眼見兒子疲倦我們更心痛!如是這到今天已5歲半9月K3,現為考直資小學而繼續努力!報了7間考了3間已知2間結果是waiting!
我想同大家分享!首先別怪自己!更別看少自己孩子能力!我大仔由百無、到今日雖不叻仔!但他能有清𥇦的表達、有求問精神、有不怕累精神、有乖巧性格等!上帝總會為孩子預備一些別人無的!但作為父母一定要清楚他們現所需給預合適訓練孩子去幫忙他!找一間合適孩子學校而非合適父母學校!加油

係呀! 要搵到一個技巧好,方法好的治療師訓練小朋友是非常重要, 否則花錢又花呀囝的時間, 試過幾個就知邊個教得好, 點樣先叫技巧好, 呀囝一兩堂都已經睇到進步。另外我地自己都要跟住治療師的方法, 努力同呀囝在家做訓練, 就一定見到進步好大。 大家努力, 別放棄, 只要願意付出努力去教, 一定見到成果。

回復 Linghongabc 的帖子

有時候我覺得有些訓練目標set得有點兒「脫離現實」,例如指令理解,你諗吓日常生活有幾可有人叫你「擺紅色杯喺黃色碟度」? 開始講句子係好現象,不如你試埋教佢講一啲句子令佢可以同人地小朋友一齊玩啦,有時佢哋想同人玩又唔知道點表達,所以我會教一啲句子,例如: 「不如我地一齊玩」、「猜贏玩先」、「我想同你交換」、「你可唔可以幫我呀?」等等,令佢有啲成功感先,唔洗下吓咁死板學「擺X喺Y度」嗰啲指令理解嘅 慢慢逐樣教,總會有進步啦!!

其實對語言比較弱的小朋友,一句話好容易變成咒語。
所以我們會將句子慢慢加長⋯
1:擺
2:擺杯
3:擺杯係碟度
4:擺紅色杯係碟度
5:擺紅色杯係黃色碟度
6:擺紅色碗係黄色枱度

令佢明白句式!首先名詞,動詞,名十動詞,敘述句,問句,抽象詞,要佢完全明白詞彙,才由簡單句子,慢慢擴張。

好過以為樣樣都是咒語。應變唔到。

快4歲了,你就快會看到好大的變化!

與其諗幾時追得上,反而讚歎今天的小小進步,明天繼續加油!

4至6歲是言語治癒有顯著見效的兩年,我知道你現在要有人打氣,俾心機,加油!

回覆:4歲了,仲做緊言語治療,都唔知幾時追得上?唉

多謝各位媽咪的分享,我受益良多。我照呢d方法多與小朋友在日常生活中講,佢好似吸收得不錯。講多咗好多句子,只係有小小句子結構問題,所以我好感恩呀!來緊,我會教佢運用"我"、"你"。加油呀各位媽咪

留意治療師的技巧, 我仔記性強, 當治療師翻炒題目, 阿仔已可將答案背出來.

搵一個有技巧(有系統教法)的言語治療師, 加上家居訓練, 才有進步.  否則, 浪費了金錢和時間.