用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 返半日S位問題
go

返半日S位問題

我很想帶囝囝去做4個月另類治療,現在返緊全日S位。我好想每日返上半日,同學校可以點樣請假?

回覆:返半日S位問題

是否一定要e生紙?我又擔心冇左個學位

回復 BBQUEENBB 的帖子

你做4個月啫,又吾係長期。下午都係訓教加一節課,我覺得OK,學校都係為小朋友好,都想小朋友可以及早改善。而且你又出錢又出力帶小朋友去做治療,學校無理由拒絕你。

S位用好多政府資源,仲有好多人排緊隊,社署對返學日數有要求,如果返得不足可以叫你退學, 請先同中心主任討論

引用:我很想帶囝囝去做4個月另類治療,現在返緊

原帖由 BBQUEENBB 於 13-08-12 發表
我很想帶囝囝去做4個月另類治療,現在返緊全日S位。我好想每日返上半日,同學校可以點樣請假?

...
主任會話S位受政府資助,返半日,仲要長達四個月,會被人話濫用政府資源,學校要交代。

回覆:methy 的帖子

咁可以點做呢!我可以講咩籍口令學校可以配合?

引用:咁可以點做呢!我可以講咩籍口令學校可以配

何須籍口?同小朋友做治療正常不過。如果學校不容許5天,可否一星期只做3天,2天治療?如果真係吾得,同治療師夾放學後做。

回覆:Capricorn2521 的帖子

因我去睇中e,只得下午有時間做治療,個療程必須日日做4個月,我很想試試!不想錯過任何一個幫到囝囝的機會,可惜因不是e院認可的,擔心學校唔比請假,又驚冇埋個S位

但我聽過政府s位的,半日幼稚園,半日s位,不過間s位好遠,冇咩人揀(排到2012年9月)

引用:但我聽過政府s位的,半日幼稚園,半日s位,

原帖由 onsiu21 於 13-08-12 發表
但我聽過政府s位的,半日幼稚園,半日s位,不過間s位好遠,冇咩人揀(排到2012年9月)

...
我曾經想咁安排,但S位主任表明唔可以咁做。

引用:咁可以點做呢!我可以講咩籍口令學校可以配

即管將你想小朋友嘗試其他治療方法既想法,同學校講,睇下有無辦法,互相配合到。

引用:因我去睇中e,只得下午有時間做治療,個療

因我去睇中e,只得下午有時間做治療,個療程必須日日做4個月,我很想試試!不想錯過任何一個幫到囝囝的機會 ...
我明白,比著我有時間,有金錢都吾会放过其他治療方法。

同s位講話去讀下午班幼稚園一定話吾得,但話去訓練、治療,情況吾同。

再吾係,講住2個月先,再看情況。可能2個月後你都吾会想继續做。要继續先再講。

回覆:BBQUEENBB 的帖子

無須籍囗,九成九唔得!正如之前啲媽咪所講,主任要交數(上學日數),另外督學也會check的。

轉去讀半日私人S位,再去做另類療法。

crystal媽咪  一離開S位, 就無晒政府服務,以後就樣樣自費,好金的.  發表於 13-8-13 10:59

回復 onsiu21 的帖子

我直情係見過好多個,下午去咗治療或讀下午班。有D三日,有D五日。

間間S位吾同,最重要係學校點樣處理。

因為我知道有呢個可能性,所以一定同樓主分享。

引用:回復+onsiu21+的帖子 我直情係見過好多個

原帖由 Capricorn2521 於 13-08-13 發表
回復 onsiu21 的帖子

我直情係見過好多個,下午去咗治療或讀下午班。有D三日,有D五日。
呢個情況係宜家發生!?定好耐之前?
主任話幾年前好多家長咁做,於是社署執返正,大部分學校都唔會比小朋友返半日。

回覆:methy 的帖子

我仔仔個舊同學話我知,他今年入政府s位,有個同班同學,老師話他可出返正常,個媽不放心,就半日s位,另半日去有i位的幼稚園,

回覆:onsiu21 的帖子

但個家長有同學校講過,先試3日半日,ok就5日半日,再ok就轉出去i位

回復 methy 的帖子

係上年

你個間咩機構,我都覺可能機構唔同,唔同處理方法,我朋友仔比返半日的是協x