用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 簡直不知所謂的“亞太xxxx協會”,請選擇朗誦比賽時小心 ...
go

簡直不知所謂的“亞太xxxx協會”,請選擇朗誦比賽時小心 [複製鏈接]

同個囡大大小小都參加咗四次到普通話比賽,今日參加的這個比賽好令我都是覺得浪費,安排比賽好亂,加上賽果是好令人質疑,因有些得獎的小朋友好似是認識的,其實本人覺得拿不到獎不是最重要,而是當你的小朋友問你怎解其它小朋友表現一般都可以有獎時,而她表演好過其它人冇時,我都不知可怎答,我只可安慰她下次再做好些,我不敢講是不是內定,我只希望些舉辦機構可以以小朋友的出發而舉辦,不好咁現實,令些有童真的小朋友而感受到這社會的可怕!

4    0    0    0

無辦法,就算大型比賽都係咁,評判好主觀。

有d評判鍾意誇張d的聲線、動作,有d又話咁樣吾好。咪話細路,大人都吾知點教。

joradnan    發表於 13-11-13 04:11

回覆:Jane1983 的帖子

這個我明白,但今次裁判真令我O嘴,因些優異獎是不好講高低音,連咬字都不準,大會又肯給分紙人看真令我不思直解!

Jane1983    發表於 13-8-12 09:48

回覆:簡直不知所謂的“亞太xxxx協會”,請選擇朗誦比賽時小心

We faced similar case today at a Mandarin speech competition organised by 高 x 生。I think that 3 winners out of 4 did not perform so well. Whereas there are kids which I think are much better didnt have prize. I am not the judge, this is my opinion only.
My friend went to another session today, have similar thoughts.

回覆:babyaabb 的帖子

其實好多比賽也是黑幕的!當給小朋友吸收經驗和訓練自信心!

babyaabb 發表於 13-8-11 23:41
We faced similar case today at a Mandarin speech competition organised by 高 x 生。I think that 3 wi ...
我昨天也帶小朋友參加了同一個比賽,賽果也是叫我O嘴,我的小朋友第一個表演,他表演得時聲音洪亮,充滿自信,表情十足,動作可愛,咬字清晰,發音標淮,節奏明快,表演大方,獲得了滿場的熱烈掌聲,個人覺得他表演出眾已經贏了比賽,又是什麼獎都沒有。對比其他小朋友我不知那方面比不上,結論就是再也不會參加這種沒水平的比賽。
我相信沒有內定吧,因為拿冠軍的小朋友是同一位老師教的。不過是輸了出場次序吧,老師告訴我排第一出場的有八成都不會高分,不過沒想到會差這麼遠。

回覆:簡直不知所謂的“亞太xxxx協會”,請選擇朗誦比賽時小心

My kid was the first one out too. He didnt perform so well, not loud enough as there is.no microphone. I knew that he would not get any prize, I dont mind, this is good experience.
Just that the ones who got prizes are those running out to and from the front, voice not clear and speaking out without feeling.
Anyway, I knew all these competitions are commercial.

回覆:ha8mo 的帖子

應該是同一個!其實,公不公平真是好主觀,因為一個裁判老師話事,參加這些比賽我都預咗不公平,但未見過一個咁差的,因連評分紙都不給人,結果如果小小我都冇話可說。我講出來希望大家家長幫小朋友報名時不好再報這個機構,同時亦對這個社會的問題感到無奈!

醒目開學勳章 王國長老

我女都叫玩過好多朗誦比賽, 不嬲都知呢d野好主觀, 輸左唔好喊
但前排我姑仔同我個一個case, 我真正O咀了
我唔記得個機構叫咩名, 只知在銅鑼灣上堂, 我姑仔個女跟同學仔去, 唸住學普通話, 學左2堂定3堂, 老師話不如玩比賽, 姑仔答我覺得未ready wor, 老師話無問題架一定有獎, 因為佢係評審
好, 咁抱著可能多張cert第2時考小學, 即管又玩下

比賽當日, 老師明知小妹妹未ready一個人上台, 就安排同另一女仔一齊上(勁呢! 聽過咁比賽未), 另一女仔就ok, 小妹妹就high左全場跳黎跳去+自轉(曳到我姑仔事後認真問我過度活躍邊度有得check), 鐘意就搭2咀咁, 我姑仔自己都覺得無面

最後小妹妹係無獎的, 但就拎到張91分既優良分紙

做馬做成咁我都係第一次聽

Charlotte_mom 發表於 13-8-12 23:34
我女都叫玩過好多朗誦比賽, 不嬲都知呢d野好主觀, 輸左唔好喊
但前排我姑仔同我個一個case, 我真正O咀了
我 ...
其實我都唔係第一次帶小朋友參加,上次又係第一個出場,又係唔知比果D表演一般的小朋友贏,已經係英華書院比賽果個。今次已經選擇無贊助的比賽,結果都係黑店。想請教那個比賽無咁黑呢

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+13-8-12+23:34

原帖由 decarlo 於 13-08-13 發表
其實我都唔係第一次帶小朋友參加,上次又係第一個出場,又係唔知比果D表演一般的小朋友贏,已經係英華書院 ...
呢D performing art既野,一定係主觀。不過講公信力,校際較有認受性

jt09 發表於 13-8-11 19:54
同個囡大大小小都參加咗四次到普通話比賽,今日參加的這個比賽好令我都是覺得浪費,安排比賽好亂,加上賽果 ...

我都好認同你的講法。現在外面的朗誦比賽實在太多,我們家長根本不識分,我也帶孩子參加過幾次朗誦比賽,眼見自己的孩子比拿獎的孩子高出一截,可是就是拿不了獎。兒子每次都問為什麼又是獎牌,不是獎盃,我的心都好痛。他真是按照老師的要求,做得好好。教朗誦的老師也很無奈。安慰我們說,能拿獎固然最好,但是遇到這些不公平、有古怪的比賽,大家都沒有辦法。而且有些評委極不負責,又沒有經驗可言,根本都不能理解傷害這些童真是多麼殘忍!但是現時香港真正公正,而又非常之專業的評委又有幾個呢?!:(

decarlo 發表於 13-8-12 10:25
我昨天也帶小朋友參加了同一個比賽,賽果也是叫我O嘴,我的小朋友第一個表演,他表演得時聲音洪亮,充滿自 ...

我也帶孩子參加了這個高*生咩咩中心的朗誦比賽,賽果同樣令人氣憤。我還找評委理論,結果組織者說,尊重評委的評判,評委說下次注意點,儘量公正一點。什麼東東啊。找些不夠經驗的評委來傷害孩子們。是不是專業的機構,都來舉辦這些朗誦比賽,只為了賺家長們的錢,香港再這樣下去就真是完蛋!

真想知點樣可以搵到比較公正的比賽?
雖然話獎項其次,但輸要輸得心服。 有時評判嘅主觀真係太唔客觀!

其實每個評判可能給小朋友的分數都不同,所以最好三個評判,拿大家的平均分,當然不是個個比賽做到因要給錢請評判。

好難公平!所以不會參加這種比賽!

回復 babyaabb 的帖子

It is normal to have no microphone.
‹ 上一主題|下一主題