用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 請問有冇人8Jun註冊咗,但現在決定唔入讀呀? ...
go

請問有冇人8Jun註冊咗,但現在決定唔入讀呀? [複製鏈接]

請問有冇人8Jun註冊咗,但現在決定唔入讀呀?因本人大囡在培僑就讀,但細佬還在後補中,想知有冇人放位?如果你們決定放棄培僑的位,請盡量通知學校,因為今年真是超收好多,如果你們能通知學校,讓學校能盡快掌握正式入學時的人數,那我們這班苦等中的家長才可以多一個機會!請體諒我心急的心情,謝謝!
   0    0    0    0

回覆:natng 的帖子

支持!!
請家長如決定了,盡快通知學校,謝謝!

回復 eggmay 的帖子

多謝你的支持!

昨天剛放了位,祝大家好運.

回復 mouseandcat 的帖子

多謝你的回應!衷心多謝!不論我的小孩能否從中得益,真心多謝你!

我也衷心多謝你, 因為我細仔也是哥哥在培僑讀而又係在後補中的弟弟

大家不用客氣. 培僑是所好學校,我亦相信温校長,會帶領培僑搞得更加好,只不過前天剛有所我覚得較适合我兒子的学校 call waiting, 故我做完註册立刻放位。
我之前知道有許多人明明已经揀好, 但因交了留位学费,故意不放位,作出損人不利己的行为. 我自己將心比己,亦希望各小朋友能入讀心儀的学校.其实,任何小朋友無論獲得幾多個 offers 都好, 最後都只可入讀一間学校, 对有些人的自私行为, 真的覚得好無奈.

祝大家好運!

最佳身教行為!

今天剛放了位,祝大家好運.

I am really unwilling to give up PK as I like it very much, but my husband like the other school which call waiting last week.

多謝!

引用:請問有冇人8Jun註冊咗,但現在決定唔入讀呀

原帖由 natng 於 13-08-10 發表
請問有冇人8Jun註冊咗,但現在決定唔入讀呀?因本人大囡在培僑就讀,但細佬還在後補中,想知有冇人放位?如 ...
有兄姐在讀的,收到call waiting 未?

回復 nc2000 的帖子

無呀! 打去問都話無位

引用:回復+nc2000+的帖子 無呀!+打去問都話無位

原帖由 BBMHM 於 13-08-23 發表

無呀! 打去問都話無位
今年培僑真係超收咁嚴重?明明有人放位都話冇位?!

係囉!我都有一個大問號; 另一間同區的直資都聽唔見同一情況, 相反人地仲繼績call waiting list.... 好唔明!

現實要我接受, 但內心唔想放棄!!!!!

回覆:nc2000 的帖子

聽講以註冊人數計,每班超收8-10人,所以唔放夠3,40個位,都未必會開始通知備取生。

引用:聽講以註冊人數計,每班超收8-10人,所以唔

原帖由 ctcheung 於 13-08-23 發表
聽講以註冊人數計,每班超收8-10人,所以唔放夠3,40個位,都未必會開始通知備取生。

...
究竟一班有幾多人?

引用:回復+nc2000+的帖子 係囉!我都有一個大問

原帖由 BBMHM 於 13-08-23 發表

係囉!我都有一個大問號; 另一間同區的直資都聽唔見同一情況, 相反人地仲繼績call wait ...
Me2王xx直資係咁call wait list, 同校有1x人收call!

引用:聽講以註冊人數計,每班超收8-10人,所以唔

原帖由 ctcheung 於 13-08-23 發表

...
每班成40人又真係唔多ok!

nc2000 發表於 13-8-23 12:33
每班成40人又真係唔多ok!
所以盡管有人放位, 學校都唔CALL WAITING, 因為要減低返超收的情況, 不至於開學時要成40人一班那麼恐佈。
‹ 上一主題|下一主題