用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 鋼琴幾耐調一次音?
go

鋼琴幾耐調一次音? [複製鏈接]

兩個囝夾埋一星期彈十個鐘左右, 剛調完三個月,阿囝聽到琴走音。我部琴係U1, 調音師傅建議我買部再好D既琴。大囝準備考6級,佢話囝囝練的歌,U1唔係幾捱到,兩三個月又會再走音。叫我買部大琴,穩定性會好些。

是否真係咁?

cpcog  My piano would be tuned twice a year. U1 can be used till AT or LT!  發表於 13-8-16 22:00
   2    0    0    1
for every one criticism, three positives must be given.

才六級、U1我用到LT吧!
20年以上舊的U3用到FT。
用得多、半年一次己十分足夠,
你那邊如何、再換一定是三角琴、有地方不用考慮!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回復 bebebe12345 的帖子

哦,咁我唯有密D調音啦!細囝話走音,我都忍住。連大囝都聽到,就真的要調了。呢度調一次差不多HKD700~~~

aeiou_drm  700 一次,好貴o窩。 是否 U1貴 D o架?  我部是YU, 剛調完,八褂問 C-fu (TL的), Freelance 調約HKD400.  (我不是作介紹的)  發表於 13-8-19 22:57
bebebe12345  如果是某幾條,就先維修好(或換零件)那幾條、當年我每天幾個輪住用!  發表於 13-8-9 13:10
for every one criticism, three positives must be given.

一年兩次

回覆:鋼琴幾耐調一次音?

我是一位演奏級miss
一般我會一年叫學生調音一次(每年五月左右)因為過完潮濕天氣 (潮濕天氣 要開抽濕機)
如果果年學生考試 我都建議再調多次

我依家仲係用緊廿幾年前  呀媽買比我部琴
我考完演奏級時有諗過換琴,當時問過兩位導c 意見,佢地都異口同聲說:有實力既 鋼琴的質素 是沒有什麼影響! 除非 屋企有位放三角琴,再買直身琴 根本沒大分別

多謝你們的意見! 其實師傅是建議一年調一次的。琴並不是走音走得厲害,只是音不準罷了。囝囝練琴彈chord時,告訴我音不準。我本來打算不理會,但兩位用家都說聽,我到就緊張他們耳仔去找師傅調琴。師傅解釋說換三角琴就不會那麼快聽到音不準。三角琴?哈哈!有耐都未輪到我囝。

現在明白是我太緊張。

一年兩次.

引用:兩個囝夾埋一星期彈十個鐘左右,+剛調完三

原帖由 lillymarie 於 13-08-09 發表
兩個囝夾埋一星期彈十個鐘左右, 剛調完三個月,阿囝聽到琴走音。我部琴係U1, 調音師傅建議我買部再好D既 ...
tune 琴師傅說, 越新既琴可能需要調音更密, 反而舊琴穩定性好些。普遍一年調一至兩次就夠。
而越高身既琴因為音箱大, 音色當然好一點, 他說如不是和別的樂器夾, 走少少音是影響不大的。
還有很多因素影響琴音, 擺放位置也其一影響, 他說有客人專登將個琴放在一間房裡, 長期開冷氣去保護個琴等等...

其實你有沒有問過師傅,走音的差幾多 Hz?

小藍莓 發表於 13-9-23 14:17
tune 琴師傅說, 越新既琴可能需要調音更密, 反而舊琴穩定性好些。普遍一年調一至兩次就夠。
而越高身既琴因 ...
多謝你的分享呀!

cowmoon 發表於 13-9-23 14:40
其實你有沒有問過師傅,走音的差幾多 Hz?
我又無諗過問差幾多Hz喎。其實係彈chord時聽到唔準,所以應該少過一個semi-tone. 師傅話音係有不準。不過,下次佢地唔出聲我都唔會提早調音了。

回復 lillymarie 的帖子

你下次問下個師傅呀,等你知道囝囝隻耳仔有幾靈。
其實 tune 開 violin,只是差好少都聽得出有分別。我既新鋼琴第一次 tune,個師傅話佢會調高 2 Hz,等個琴走左少少都不致於太 flat。

回復 cowmoon 的帖子

好!下次問問師傅 :)
‹ 上一主題|下一主題