用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 張祝珊英文中學交流區
樓主: davia
go

張祝珊英文中學交流區 [複製鏈接]

囡囡好媽媽 發表於 14-12-21 02:37
回覆 laiping 的帖子

老師姐,你地泥地前輩真係好值得後輩敬仰。前2年仲系阮校長年代,有次assembl ...
很多謝囡囡好媽媽和其他的回覆~坦白講, 張祝珊真是太"深入人心"了! 我囡囡現在小五, 要呈分, 揀學校, 所以睇下, 初初有朋友叫我諗張祝珊, 我說太"谷"我囡囡"頂唔順"; 而太"刻板"的學校生活我囡囡都唔得!
但睇完你們的回覆, 令我可以計劃下年一定要帶囡囡去"簡介會"!
謝謝!

Don't worry!Be happy![/color purple]

chingbb 發表於 14-12-24 14:36
很多謝囡囡好媽媽和其他的回覆~坦白講, 張祝珊真是太"深入人心"了! 我囡囡現在小五, 要呈分, 揀學校, 所以 ...
小心D先,那位家長所說張記多姿多彩的學校生活,細心睇真D,其實只是一些中學生的校內小玩意,完全不是現今各大百年老校實行/推行緊的全人發展,對學生的個人全面發展沒有多大的幫助,頂多只是解解悶罷了,所以張記只是換湯不換藥,「谷」的方廚其實並冇變過。我都是張記大梁時代畢業的。

我跟太太都係梁校長後期年代的畢業生,而家有小朋友黎緊小學,將來都會比佢揀張記。

我諗同梁校長的年代比,會放鬆左小小,但係將成績放響第一位, 到現在的區校長都唔會作出大改變。特別係而家DSE,同埋全級百幾人上大學,個成績同入大學率都變得十分透明。以前5個BAND,加上中六自校生都係頂尖學生, 基本上100﹪入U的招牌手到拿來,相反較差的學生的成績唔會好覺眼。呢幾年啱啱開始DSE,入U﹪在60﹣7X﹪上上落落(全港只得SPCC100﹪,其他名校都係50﹣70﹪),學校都好注意呢方面。我諗黎緊會緊D成績(呢排有同現職老師交流過)。

我會咁睇,NO PAIN NO GAIN,放響讀書的時間同心機一定唔會少, 輕輕鬆鬆又有好成績,萬中無一。CCSC俾到你會係一個良好的讀書風氣,一班良師益友,公開試的好成績,而中間你有個人的發揮,例如音樂,美術,呢D你自己要好好計劃一下,學校都好NEUTRAL,唔係要你讀死書,但係你要發展讀書以外的事情,就要主動一D。

Johnny@Klnbay  SPCC經Jupas入大學最高只有90.6%   發表於 15-1-12 17:01

回覆 囡囡好媽媽 的帖子

你也講得好仔細!講真,我細仔來緊升中,如果佢成績標青的話,我都會考慮張記!但真的要睇佢做化!今日响香港讀書仍然是成績行先,讀書風氣好的學校絕對係我們的首選!

想請教:1. 明年中一會開多少班? 4/5班?
2. 聽說自行收生就算成績好, 操行也要A- 或以上才會收, 如果小兒成績好但操行只得B+, 是否完全沒有機會?

醒目開學勳章

引用:Quote:chingbb+發表於+14-12-24+14:36+很多

原帖由 Daddle 於 14-12-24 發表
小心D先,那位家長所說張記多姿多彩的學校生活,細心睇真D,其實只是一些中學生的校內小玩意,完全不是現今 ...
是的,那些活動梁校長年代已經有了,無大改變

ET.UFO 發表於 15-1-5 07:17
是的,那些活動梁校長年代已經有了,無大改變
咁又唔係,梁校長年代,學會同課外活動真係有等如冇,到左阮校長年代,真係落力左多D響課外活動,而家到區校長就要再觀察下先, 不過骨子裡咁多年就一定成績要緊,“萬般皆下品 唯有讀書高”都仲排緊響樓梯。

我都想知 ( 2015-2016 年度) 中一會開多少班? 4/5班?

多謝各位留言。
梁校長年代系點,我真係唔知。而家女女從阮校長時代轉入歐校長時代,感覺紀律方面更加嚴厲,比如遲到要計black mark一次,并要降低操行分,好得人驚。其他變化就好少。
至於有前輩話個人的多元化發展,系張記新生是要強制性參與一人一才藝計劃,報讀有關才藝課程,從樂器到運動到藝術,任君選擇。上左f2就冇規限。校內的社團眾多,小女在f1-f2期間就參加了什麼中文辯論隊,演講隊,合唱團,中樂團,籃球隊、紅十字會,還有射箭,書法班,奧數班等等,都是校內舉辦的。每晚不到天黑見不到人影,好在學校基本沒有功課,也讓她有盡展所長的時間和空間。經過一年洗練,上了f3我為女女削減了這些多元化發展的項目,保留主要的運動和音樂各一項。
學校西樂、中樂、合唱、藝術等團體一應具有,不過並不是學校的強項。學校比較注重體育賽事,田徑隊十分厲害,訓練也跟到足。
至於有前輩提到的“谷”,一個連功課都少有的學校,谷字又如何體現呢?近年已有不少家長向學校反映,功課太少,學業太鬆散,學校都跟家長溝通,要比學生更多時間空間。而我亦因工作關係接觸好多他校中學生,都是趕功課日日趕到半夜12點冇得瞓,我就不免覺得好彩,至少女女有足夠時間睡眠,保證健康成長。
最令我滿意的是他們的測驗、考試制度。學校預留了大量的時間給學生自主學習。測驗歷時二個月,在授課期間進行,平均一星期測2課;考試也要大半個月,考之前有長假,期末是返半天,考試基本一日一課,有大量時間溫書,學生並不辛苦,而對知識的掌握也更加充分。但其他學校都是一個星期或二個星期搞定,一天考幾課,學生都是挨通宵去應付考試,相比來說,張記這個制度是最令我滿意的。

回覆 avislai 的帖子

明年應該是開5班,我自己計算的,具體還是上學校網址去看看學校公告比較穩陣。自行收生,如果你小朋友有全級前三名,就有希望。因我女入讀的那屆,自行收的幾乎都是全級頭三。多數都是統一派位睇彩數。

也不要把張記想象得太厲害,自從新高中制以後,張記的生源質素也在下降,學校是要被強制收錄問題學生的。以我所知,兩極分化的現象也頗嚴重,叻的學生叻到飛起,差的學生留級復讀比比皆是。
現時社會貧富差距增大,而張記是一間平民化學校,家境好的學生會被窮到窿的學生仇視、排擠也時有發生,加之現時問題學生頗多,聽我小女講,上屆dse剛畢業的就有一個癲佬,成日唔讀書系網上蝦低form小朋友,上堂就瞓覺,老師都拿佢冇辦法。聽講而家某年級的問題學生特別多,而跨年級拍拖也很多。

十分感謝妳的分享,我細仔今年中一,絕對贊成你所說測驗及考試制度,同學有充足時間去準備考試。另外,活動及比賽多的是,以我所知,高中同學有機會參予年宵。請問你那年級學生問題特別多?

囡囡好媽媽 發表於 15-1-10 18:49
也不要把張記想象得太厲害,自從新高中制以後,張記的生源質素也在下降,學校是要被強制收錄問題學生的。以 ...

我對張紀也有一些認識,就我所知談一下吧。
1.特殊學生是自己考入去的,確是BAND 1學生。

2.學生的貧富差距確不少。但小女認識的富學生,都很低調,也如其他同學一樣叫外賣,吃快餐。如果有被排擠的情況,相信是個別學生的人際相處技巧有問題,而非因家境。

3.學校每年都會向學生發出問卷,調查他們的情緒與壓力狀況,方便老師跟進輔導。如某年級問題較多(如中三),下學年(中四)會安排雙班主任,加強輔導工作。通常中三年紀較反叛,中四未適應高中課程,多在這兩級有雙班主任。

”跨年級拍拖也很多“
哈哈,呢個好似唔係咩問題。咁多年都有。同FORM又好,忘年都好, 好多都開花結果,都唔係咩壞事。

也不要把張記想象得太厲害,自從新高中制以後,張記的生源質素也在下降,學校是要被強制收錄問題學生的。以 ...
HI! 囡囡好媽媽 and all,
今年CCS 45周年校慶, 會不會有OPEN DAY?
上次的中一簡介會錯過了, 所以希望有儘快可以去參觀下, 不用等今年尾!!

Don't worry!Be happy![/color purple]

chingbb 發表於 15-1-16 10:56
HI! 囡囡好媽媽 and all,
今年CCS 45周年校慶, 會不會有OPEN DAY?
上次的中一簡介會錯過了, 所以希望有儘快 ...
[size=14.3999996185303px]45周年校慶活動已於上學年圓滿結束。

謝謝您的回覆. 因小兒成績只是全級頭十, 加上班主任說張記少參加科學比賽和很嚴很谷, 勸我選其他中學, 所以仍心大心細!

avislai 發表於 15-1-16 23:22

謝謝您的回覆. 因小兒成績只是全級頭十, 加上班主任說張記少參加科學比賽和很嚴很 ...
張記有參加電腦、數學和生物科比賽,也得過獎。論嚴論谷,東區大把搏上位的學校犀利過張記。

中西區普通小學全級第九,奧數一等獎有沒有機會?

avislai 發表於 15-1-18 14:29
中西區普通小學全級第九,奧數一等獎有沒有機會?
You may see the following link for reference:

http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=890144&do=blog&id=52462
‹ 上一主題|下一主題