用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 young scientist好嗎?請訂的家長分享一下.謝 ...
go

young scientist好嗎?請訂的家長分享一下.謝 [複製鏈接]

7    0    0    0

如小朋友對這些科學上既野有興趣係幾好既,冇興趣就唔好side錢~

This book with 4 levels, for Aged 6 to aged 13 (P1 to F3).
If selected suitable level for kid,
this book is Ok and motivated for science.

my girl is 6.5 yrs old.  she asked me to subscribe when she saw it in book fair.  Now, she reads this magazine everyday and feels very happy.  the content is attractive and useful.  also arouse kid's interest to Science.  However, I dunno where to order is cheaper as we order in the booth.

回覆:young scientist好嗎?請訂的家長分享一下.謝

yschou18 發表於 13-8-8 09:06
young scientist好嗎?請訂的家長分享一下.謝

你的孩子之前看過嗎?有興趣嗎?

我大女小學時對此雜誌興趣不大,我無訂,後來有朋友將一年的舊雜誌送給我們,大女有看,但看完便算,反應不熱烈,二女跟住看,卻看出興趣來,校內有位老師很有心,將她自己的私伙舊雜誌放在課室讓同學自由借來看,二女又看完。

有一次,朋友聚會,有樽飲品開唔到蓋,二女說可以將樽倒放在熱水中,樽蓋便開到,我有點意外,她說是young scientist教。我準備訂給她,但因外遊錯過了今年書展,學校每年都有order form,唯有到時再訂。

這本雜誌我在住所附近的公共圖書館找不到,不知中圖有無?

sampapa 發表於 13-8-8 13:08
This book with 4 levels, for Aged 6 to aged 13 (P1 to F3).
If selected suitable level for kid,
this ...

可否提供代理的聯絡電話及地址?

我小朋友是英小P1上P2, 我幫佢訂左中文(為主)的, Level 3, 可以學下中文, 佢好有興趣睇.

回覆:young scientist好嗎?請訂的家長分享一下.謝

這是第四級

這是第三級

回覆:MC1128 的帖子

香港有3間公司做代理,這是其中一間。

MC1128  thanks!  發表於 13-8-8 23:20

回覆:young scientist好嗎

Very good 我個囡super like, 會每本睇幾次

回覆:Chowying 的帖子

除了這書外,在年多多前出了一套是叫"嘩!我懂了」的科普雜誌,每星期以活頁紙形式出版,方便家長收藏的。
亦是一套不錯適合中文小學生看的科學雜誌。

HaYi  my son love this too since kinder ..!  發表於 13-8-9 20:46

引用:我小朋友是英小P1上P2,+我幫佢訂左中文(為

原帖由 HaYi 於 13-08-08 發表
我小朋友是英小P1上P2, 我幫佢訂左中文(為主)的, Level 3, 可以學下中文, 佢好有興趣睇.  ...
Level 3 啲concept 對小二小三來說深唔深?

HaYi  L2 我睇過好似太淺,  L3 內容唔深, 英文就係佢地P1左右的水平, 因我仔中文一般, 所以俾佢睇下希望因內容得意去學多些中文..  發表於 13-8-9 20:48

引用:Quote:原帖由+HaYi+於+13-08-08+發表我小朋

原帖由 Isaacmommy 於 13-08-09 發表
Level 3 啲concept 對小二小三來說深唔深?
我訂英文版,我覺得唔同level 唔係concept 深淺,而是用字深淺及文字說明部分多字少字。就算唔明背後理論,當漫畫冷知識知多些也是好的。因我兩個仔(小六,中一)好喜歡,Level 2, 3  4 都有訂。

引用:Quote:原帖由+Isaacmommy+於+13-08-09+發表

原帖由 fion6406 於 13-08-09 發表
我訂英文版,我覺得唔同level 唔係concept 深淺,而是用字深淺及文字說明部分多字少字。就算唔明背後理論, ...
Thanks. 多數會先訂level 2。
YS website 聲明他們與Science Adventure 是不同出版社,而YS 只有level 1 to 3.

引用:Quote:原帖由+fion6406+於+13-08-09+發表我

YS website 聲明他們與Science Adventure 是不同出版社,而YS 只有level 1 to ...
係喎,咁我係訂science adventure , young scientist 是在書展訂時的贈品

fion6406 發表於 13-8-9 20:12
係喎,咁我係訂science adventure , young scientist 是在書展訂時的贈品

我其實訂左幾本, 由小小科學家, YOUNG SCIENTIST同SCIENT ADVENTURE 都有訂, 因為亞仔好鐘意。 我覺得男仔會對SCIENCE 有興趣D。

我覺得真係要睇小朋友有冇興趣, 我個仔一期可以睇完又睇。如果初小, 應該YOUNG SCIENTIST容易理解同易D引起佢地興趣.

回覆:霖霖B媽咪 的帖子

你地訂幾$

引用:Quote:原帖由+fion6406+於+13-08-09+發表我

YS website 聲明他們與Science Adventure 是不同出版社,而YS 只有level 1 to ...
你在網上訂young scientist 幾錢?我記得幾年前我嘗試在新加坡官網訂,但原來他們不設international order, 自此,我就每年都在書展訂。後來(大概是上年)訂開的代理又轉賣 science adventure, 有level 4 的,我都無留意,原來是另一本雜誌。

‹ 上一主題|下一主題