用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍灣 - 浸信宣道會呂明才小學
go

九龍灣 - 浸信宣道會呂明才小學 [複製鏈接]

請問有沒有該校的家長可以分享一下?

我對這間學校很感興趣!請問︰

1. 功課多嗎?
2. 課程深嗎?
3. 校風如何?
4. 老師有沒有愛心?

區內算不算是熱門小學?15分難入嗎?

0    0    0    0

回覆:cat20 的帖子

Up

請問有無人可以分享下呢?

46網最熱門應是柏德同九龍灣聖若翰,呂明才也很受三彩區歡迎,所以我相信要揀第一志願才有機。讀緊嘅朋友話此校老師有愛心,互動教學,功課壓力不大,都算是區內受歡迎學校。

回復 karen55407 的帖子

karen55407 :
謝謝你的回覆啊

我不是48/46校網,相信更難

回覆:九龍灣 - 浸信宣道會呂明才小學

唔知課程深唔深? 多唔多新移民呢?

嗄!不是這個網,何解target此校?我個人覺得46網好差

回覆:karen55407 的帖子

我所屬校網是95(西貢區)

不過因為我住的地方其實一點也不近西貢及將軍澳,是比較近彩虹,九龍灣,所以想第一階段自行收生及第二階段的甲部,試填比較近我家的學校!

在網上見到這間呂明才校舍很新,但在網上就很少找到關於此校的討論,所以才開 post 問問大家,想知道更多這間學校的口卑

課程就無聽過話深,我諗三彩區都唔少新移民,我都有唔少街坊讀,佢哋都係要求唔高嘅家長,想小朋友讀得輕鬆啲,所以揀呢間

回覆:karen55407 的帖子

哦…明白了!謝謝你!
希望不久將來有簡介會,可以了解更多這所學校啦

Thank you so much

Openday已經過左,未必再有簡介會

回覆:stefi 的帖子

係啦……我打過去問,佢話9月未必有簡介會的,叫我留意網頁!

我仔去年11月自行分配成功派到呢間學校(20分), 我揀的原因是因為基督教學校(與我地相同宗教信仰), 近家, 校風好好, 老師, 工友, 文職書記同工都好好人, 好有愛心, 有朋友仔讀緊小2, 話好開心, 有朋友教小學, 亦讚學校好好, 放心讀, 仔女的畫畫老師(是小學教師)的同學係度教數學及體育(女老師), 亦讚學校好好, 亞仔的同學爸爸在教統局做, 亦讚呢間學校, 所以我揀了, 不過因為亞仔有私校收了, 所以會讀私校, 大家放心揀呢間學校啦

karen55407    發表於 13-8-12 22:43

回覆:longyiu 的帖子

你好…… 謝謝你的回覆!
柏德是天主教學校,所以暫不考慮了

回覆:JHsbb 的帖子

首先謝謝你的回覆

真係咁好?請問你舊年有沒有參觀過此校呢?感覺如何? 功課多嗎? 課程會唔會好淺呢?

另外…… 可唔可以透露你為左邊間私校而放棄這間呂明才呢?(純粹8掛)

cat20 發表於 13-8-12 23:52
首先謝謝你的回覆

真係咁好?請問你舊年有沒有參觀過此校呢?感覺如何? 功課多嗎? 課程會唔會好 ...

搬校第1年已參觀過了, 學校好大好新, 校長亦好後生, 喜歡校長對小朋友關心, 唔想小朋友回家太多功課, 佢話用正常速度做功課, 回家唔駛1個鐘係做得晒的, 同埋小朋友放假應該做回自己喜歡的事, 要有親子時間, 小朋友都係人, 係兒童, 玩係正常, 唔可以因為要做功課溫書令到小朋友無晒自己興趣.....不過校長都話要家長接受, 因為係津校, 有D野係一定要跟教統局指引, 同埋每星期都要評估, 仲係好多評估.......課程比名校淺囉.......

我仔讀CCS(啟基學校, 在界限街, 行花市的花墟隔離), CCS出晒名開心愉快學習, 課程淺, 校長超級有愛心, 校長講明, 大讀緊, 細的必收, 我仲有個妹妹, 所以揀呢間O岩晒我地, 因為我地喜歡開心愉快學習, 同埋基本上係學校已經做好晒功課, 返家無功課做的, 1年2小測, 2總測, 無考試, 無名次, 學校幫小朋友建立自信心呢一點係出晒名, 小朋友可以每晚8點瞓覺(現讀生的家長都係咁講), 學校請9個EE係學校煮飯, 3個月內不會撞餐單, 每星期2日食紅米飯, 1日西餐, 2日正常白飯, 餐餐有湯, 甜品, 水果....好餸過自己煮...我仔返學校訂校服時, 運個校服公司的嬸嬸同我講, 呢間學校好好的, 每位老師, 工友等等都好有愛心, 考到呢間學校真係有福, 個個小朋友食到肥肥白白返屋企.....幾個畢業生回校分享話最MISS學校餐飯.........

回復 JHsbb 的帖子

JHsbb

謝謝你的詳盡解答!令我對這間呂明才小學認識加深了,看來這間小學也挺適合我女兒,但....最後作出決擇前,希望能有機會參觀這間學校啦....

謝謝你的寶貴意見!也祝你小朋友在啟基學校學習愉快!主恩豐足!

我48網,不知20分應報46網浸信宣道呂明才小學,還是48網油顯……那間易自行收生呢?

回覆:huenfromgod 的帖子

兩間都大機會

‹ 上一主題|下一主題