用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 忍唔住要出post
go

[聽/語障] 忍唔住要出post [複製鏈接]

我囡接近2歲, 說話發展比較慢, 所以定時都會入黎睇下jm的分享及坊間資源。一向都見到有會員話自己用緊的上門ST(言語治療師) / 特殊幼兒工作員好好,可以PM佢拎ST資料~ 明白每個論壇都有呢D人,但問題係呢D ST係咪真係幫到我們的小朋友呢?

ST係一個專業,有註冊制度;而且上門ST收費唔平;而小朋友接受訓練的質素及黃金時間係非常重要;你們請個上門補習老師幫小學生溫功課都係一百、幾十蚊一小時,補得唔好咪最多考試成績唔好。但對於發展慢左的小朋友就好唔同,如果小朋友學左套唔岩的方法,甚至嚇怕左做訓練就大件事!!!

我唔係否定全部上門的治療師都係唔好,但為左唔好浪費左小朋友的進步空間、家長的$$$及心機,建議大家要好「精明」選擇真係適合小朋友的服務;以下呢D係我搵服務的心得

(1) 唔會搵上門,(如果JM真係要搵上門,請要求治療師出示相關大學畢業的證書,以防冒認)
(2) 找專門協助學前小朋友的非政府機構,如協X, 耀X, 香港基督教XXX....呢D起碼有機構做BACK UP~ 呢D私家隊都要排好耐,尤其等星期六服務,盡早填表排隊
(3) 可能排(2) 會有一段時間,可以試下港大、中大 ST服務
(4) 真係唔想等既,就選擇一D口裨好的私人中心
(5) 重視父母在家的訓練,始終治療都係一至兩星期一堂,要屋企配合

總之一句,我們幫小朋友係要有方法,真係要好小心咁搵「岩」既服務幫自己小朋友~~~

共勉之~~~~~

0    0    1    0

回覆:忍唔住要出post

Kaj 會員你好, 唔知你小朋友接受左上門st服務, 進展如何呢?  

睇番好幾過post , 都唔覺你分享下自己小朋友的情況及進展; 反而"好積極"咁介紹自己用緊的st 有幾好, 請有需要的媽媽pm!! 你的"好意"我不需要了!!謝謝

回覆:wedding.2010 的帖子

引用:Kaj+會員你好,+唔知你小朋友接受左上門st

原帖由 wedding.2010 於 13-08-07 發表
Kaj 會員你好, 唔知你小朋友接受左上門st服務, 進展如何呢?  
我都係在這裡揾可上門言語治療師,當然唔係Kaj這會員介紹,第一次見面做評估時,這言語治療師也有提供相關學歷和工作証明比我睇,我好似interview 佢咁,我小朋友四歲,評估後有發音不清及表達遲緩一年,趁這暑假期間一輪密集式訓練(一星期兩次,每次45分鐘), 我小朋友明顯說話有進步,當然做媽,媽的我也要為他勤加練習,固此打算開學後keep住一星期一次training. 我唔可以講我仔進步神速,可以回復四歲小朋友水平,但見佢願意跟言語治療師合作,至少夾到唔抗拒,我已經好欣慰。聲明我唔係打手!只是分享我自己經驗!

回覆:忍唔住要出post

唔會找上門,因為言語治療師都需要有一定的工具協助,在屋企好難有。

引用:唔會找上門,因為言語治療師都需要有一定的

原帖由 tracybut 於 13-08-17 發表
唔會找上門,因為言語治療師都需要有一定的工具協助,在屋企好難有。

...
我用緊嘅治療師每次都帶唔同嘅道具,玩具,圖畫來為我囝囝做訓練,治療師亦教我日常生活點樣訓練囝囝。

引用:我囡接近2歲,+說話發展比較慢,+所以定時都

原帖由 wedding.2010 於 13-08-07 發表
我囡接近2歲, 說話發展比較慢, 所以定時都會入黎睇下jm的分享及坊間資源。一向都見到有會員話自己用緊的上 ...
同意你所講!呢度好多人搵食!大家真係要好小心!同埋希望啲人俾少少良心!唔好利用我地的無助!

‹ 上一主題|下一主題