用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 返學水樽
go

返學水樽 [複製鏈接]

小一生用咩水樽好?要飲管嗎?使唔使俾條帶佢孭住?

2    0    0    0

唔好用有飲管果 d 勒, 咪比人見到好肉酸架, 如果佢有小息袋, 你可以比個冇帶佢既, 就算有帶都可以放入小息袋, 因為小息袋放埋野食, 同埋小朋友唔係好習慣有小息, 一響鐘要拎哂野離開房室, 如果係, 可以教佢野食野飲都放哂去小息袋, 一響鐘拎起小息袋就走人, 個人意見 .....

good idea.thx

引用:唔好用有飲管果+d+勒,+咪比人見到好肉酸架,

原帖由 Wincy0729 於 13-08-07 發表
唔好用有飲管果 d 勒, 咪比人見到好肉酸架, 如果佢有小息袋, 你可以比個冇帶佢既, 就算有帶都可以放入小息 ...
想請問宜家D小學小息係未唔可以留係課室架?

回復 Cathy.Leung 的帖子

第一第二個小息多數都唔比架, 係食完飯果個小息先係課室架咋 ....

回復 cheung_wp 的帖子

唔好用有飲管果 d 勒, 咪比人見到好肉酸架, 如果佢有小息袋, 你可以比個冇帶佢既, 就算有帶都可以放入小息 ...

回覆:返學水樽

請閖小息時書包係咪留係課室呢?會否轉班房?

回復 Ashleykenneth 的帖子

小息咩都留返係課室, 只係拎個小息袋便可 ....

有冇人知邊度有水樽帶買呢?

ferrari2007  賣水樽嘅舖頭通常都有水樽帶賣,尤其係卡通款水樽店舖  發表於 13-9-15 17:11

其實唔同學校有唔同情況及要求,我仔嗰間係第一個小息在課室,第二個小息要落操場,通常我仔會在第一個小息食晒帶返學的小食,第二個小息只孭個水樽落操場,因為第二個小息距離午膳較近,剛食飽都唔使再食野,之後放學返屋企才食少少野。另外我覺得用飲管水樽未必一定俾人笑,起碼方便d,我仔班好多同學都係用有飲管水樽,同埋有時有d小朋友用擰蓋水樽飲完水無好好扭實個水樽,好易會倒瀉水,攪到d野濕晒就麻煩,我又聽過有小朋友飲水時俾其他同學唔小心撞到,成樽水倒落個身濕晒,所以一定要教識佢點樣用水樽,如果小朋友handle到,用咩水樽無所謂,最緊要小朋友自己鍾意。

nieualma  一樣做法  發表於 13-9-17 15:55

我個仔用有飲筒水樽, 因為個設計係個蓋關實先見唔到飲筒,
唔怕漏水, 佢之前用扭蓋扭唔實, 漏過幾次

其實有幾肉酸?:;pppp:成人飲氣水未又係用飲管

nieualma  又係喎  發表於 13-9-17 15:56

醒目開學勳章

我仔仔學校都好多人帶有飲管的,包括我仔,因為怕他閂唔緊個蓋流水

我仔用無飲管樽,清洗好方便

引用:我仔用無飲管樽,清洗好方便

原帖由 ferrari2007 於 13-09-15 發表
我仔用無飲管樽,清洗好方便
Agree, 教多幾次小朋友就識扭實蓋。飲管內清洗唔到,其實藏好多細菌。

lazyqueen80 發表於 13-9-15 17:21
Agree, 教多幾次小朋友就識扭實蓋。飲管內清洗唔到,其實藏好多細菌。
係呀, 飲左水一離開口,  D 口水又流返落枝飲管內, 細菌就會越黎越多, 我個仔 K2 開始, 已經冇用有飲管既水樽, 教佢用冇飲管既水樽好易架咋, 一次唔得咪兩次, 兩次唔得咪三次囉, 而家佢飲野好少用飲管, 最叻就係亞仔連汽水都唔飲一啖, 用飲管真係少之又少 ....

唔用飲管喇!連細果個2歲B原本用開飲管,用用下都唔用,因條管發晒毛唔用好過用,暫用奶樽出街用(只限飲水),其餘飲品就已識就咁用普通樽口飲。

sanrio水樽飲管有得替換, 一發霉就換嗰條新飲管。我都想換嗰無飲管俾阿女用,但前幾日聽佢講某某同學仔扭唔實樽蓋,結果啲書濕晒......睇嚟都要慢慢train

我仔氣管敏感,用保温有袋有帶水瓶!冬天一定有暖水飲!

我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg
‹ 上一主題|下一主題