用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: cmtam10
go

叩門入優中 [複製鏈接]

cmtam10 發表於 13-8-9 22:20
回復 中天英 的帖子

我們住港島東區,小兒讀普通的小學叫 北角衞理小學(AM)。最初港島有兩間直資收了他, ...
北角衞理係一間好好嘅小學。
St Paul Boys 係百年名校喎,係咪港大對面果間?

阿仔點解唔鍾意?

中天英 發表於 13-8-10 03:07
我都記得數學老師講會教3個chapter.
不過去問大仔,佢話教左2個chapter.
問清楚喇,Math係chapter 1-3.
原來英文都教左頭三個chapter(New Headway)

引用:回復+中天英+的帖子 我們住港島東區,小兒

原帖由 cmtam10 於 13-08-09 發表
回復 中天英 的帖子

我們住港島東區,小兒讀普通的小學叫 北角衞理小學(AM)。最初港島有兩間直資收了他, ...
如果唔介意分享,我也好想知道點解仔仔唔鍾意St Paul's Boy同埋考優才的經歷。

回復 中天英 的帖子

對,是港大對面個間。其實三月第一輪招生時 St Paul's Boy 已經收了仔仔。但佢話 interview 時負責考中文的老師的態度不好 (his exact wording "態度很吋")所以佢對間學校冇好感唔想讀。我當然覺得可惜,但在佢來講 St. Paul Boy's 只是一間中學,很幼稚的他,心中並沒有傳統名校這回事,幾經掙扎我最後都冇迫佢 Accept St. Paul's Boy的 offer。因為未來要讀書的是他不是我。至於為何要 choose GT College。因為阿仔是一個理科人,他對 Maths & Science 都有濃厚的興趣,而 GT College 在這方面又好似幾好教得不會太死版。所以便叩了 GT College。

cmtam10 發表於 13-8-10 22:18
回復 中天英 的帖子

對,是港大對面個間。其實三月第一輪招生時 St Paul's Boy 已經收了仔仔。但佢話 inte ...
傳統名校以往靠收生質素好,先至成曰見報;而家學生選擇多左,收生質素已經冇保證,但係好多傳統名校嘅教學模式\老師心態依然故我,導至好多依d傅統名校日走下坡。
優才除左響DSE嘅理科攞倒好好成績,另外響數學\物理奧林匹克、恆隆數學獎等都有好嘅表現,相信你嘅決定唔會錯。

cmtam10 發表於 13-8-10 22:18
回復 中天英 的帖子

對,是港大對面個間。其實三月第一輪招生時 St Paul's Boy 已經收了仔仔。但佢話 inte ...
你去睇下今期「親子王」喇,裏面有報導優才響數理方面的情況。

NeoMom  可以EMAIL給我看看嗎?THANKS  發表於 13-8-12 09:17

回復 中天英 的帖子

我都有睇,這兩兄弟佷叻,他們的父母和學校老師都很悉心哉陪呢!

hinmo 發表於 13-8-12 00:00
回復 中天英 的帖子

我都有睇,這兩兄弟佷叻,他們的父母和學校老師都很悉心哉陪呢! ...
我兩個仔同佢地都同場較量過兩、三次,都係我兩個仔嬴喎。
不過較量嘅係圍棋。
‹ 上一主題|下一主題