用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 學游水
go

學游水 [複製鏈接]

請問個仔就來四歲、帶巨學游水巨好抗拒.就算落水一陣就上返上岸.吾肯聽教練講.系咪由得巨先呢?定大D先學?thx

1    0    0    0

我大仔之前都係0甘 , 第一次帶佢去 swimming pool (當時未夠兩歲) , 佢運我都唔比落水
今個 summer , 又帶佢去 swimming pool , 依嘩鬼叫 , 我仲以為睇緊 prison break , 因為佢想爬牆走.....
之後我用左一個鐘 , 慢慢 "tum" 佢去池邊 , 小小小小水0甘滴去佢身 , 再慢慢比佢濕腳 , 濕身 , 玩0下玩具 , 鴨仔水槍之類 , 佢輕鬆左後就問佢上唔上船仔水抱....就係0甘佢肯落水 , 10日內仲要我同佢游左 4 次 , 仲要水抱/手抽都唔
用, 要我"夫"住佢踢水
(佢下個月先 3 歲)

引用:我大仔之前都係0甘+,+第一次帶佢去+swimmin

原帖由 gattermond 於 13-08-07 發表
我大仔之前都係0甘 , 第一次帶佢去 swimming pool (當時未夠兩歲) , 佢運我都唔比落水
今個 summer , 又帶 ...
甘你系親子游嗎?我系未帶過個仔去玩水、今次報左試堂、巨又吾聽教練話.剩系玩教練放系岸邊D浮板、反正一直話吾中意游.點好吖?系未自己帶個仔一齊落水玩等巨無甘驚水先.

回覆:學游水

回復 小霆霆 的帖子

我由浴缸比佢玩上鏈鴨仔 (你可 try try 不同玩具 , 試到佢有反應)...先帶埋玩具引佢落水 , 但落水後亦要準備一兩種佢未見過0既玩意 (我就用船仔水抱引發佢好奇) , D 小朋友貪新鮮老豆姓乜都唔記得 ga la , 仲遑會識鷺
記住要有耐性

我囝快3.5歲, 上月開始學, 掛住玩教練d玩具, 我想佢手腳協調, 聽指令, 無諗住學到咩泳式,  年紀太小 教練1:2

聽我個教練講:

(1)一般四歲孩子才聽得明指令, 四歲前學而又期望學得識, 比較難.

(2) 家長要在平日洗澡時, 訓練孩子不怕被花灑照頭淋, 否則, 個頭掂到些少水就大叫大跳, 好難學得識.

我個教練教了十幾年喇, 咩類型的小朋友都見過!

個人覺得除非小朋友水性好,又唔怕水,對游水有天份, 否則唔洗咁快學.  我個大女就係反面教材, 哂左好多時間同錢之後, 我決定遲D比細仔學.

今個暑假佢剛5歲半, 只係係三歲時上過BB班半年, 肯將頭放入水, 可踼幾腳, 但就一定要帶手袖. 呢次暑假我先正式搵個教練比佢,一對一, 三星期學左12堂, 基本上已可游蛙式, 當然氣仲要練, 姿勢都仲改緊, 但叫做可自己游啦.

小霆霆 發表於 13-8-7 00:58
請問個仔就來四歲、帶巨學游水巨好抗拒.就算落水一陣就上返上岸.吾肯聽教練講.系咪由得巨先呢?定大D先學?t ...

我個女5個月大已帶佢去泳池用嬰兒水泡游水, 現在20個月大, 已可以
自己用充氣手袖自己在水中踢水, 她從來唔怕水, 而且仲非常喜歡呢!
個人認為, 越早比嬰兒下水越好, 佢會好快適應得到架....

回復 raymondshum84 的帖子

Would you tell me which swimming pool do you go? private clubhouse or the gov one.I'm concerned if there are too much fluoride, other chemical.
Or I'm just worried too much.

引用:回復+raymondshum84+的帖子 Would+you+tel

原帖由 joejue 於 13-08-16 發表

Would you tell me which swimming pool do you go? private clubhouse or the ...
暫時只去過屋苑的會所泳池游水,可能唔係太多人,心理上會好些,但學游水總會有些小水飲到,我覺得應該唔怕囉

thanks for you reply.
‹ 上一主題|下一主題