用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 約克 VS 聖若望, 邊間好些呢?
go

約克 VS 聖若望, 邊間好些呢? [複製鏈接]

我個女早前收到約克offer 8/2014 的蒙特梭尼K1 am班, 現又收到
聖若望offer 12/2013(女剛兩歲大)的pre-nursery pm班, 請問大家認為
邊間的教學方針及子女成績會好些呢?
   15    0    0    0

My son born@ 22 Dec 2012, also apply York PN, but they said PN start interview on this end of year.....your daugther got their K1 la??What your daugther born date?

回覆:約克 VS 聖若望, 邊間好些呢

引用:我個女早前收到約克offer+8/2014+的蒙特梭

原帖由 raymondshum84 於 13-08-06 發表
我個女早前收到約克offer 8/2014 的蒙特梭尼K1 am班, 現又收到
聖若望offer 12/2013(女剛兩歲大)的pre-nurs ...
我囝囝上年都同你囡囡一樣,有SJC同York既offer,最後我揀左SJC,因為SJC係全英文上堂,同埋有全日班,而且學校好著重學術方面,將來升小學會無咁辛苦,我囝囝讀左SJC之後,自理能力好左好多,同埋好鐘意返學,所以我會推薦SJC

引用:Quote:原帖由+raymondshum84+於+13-08-06+

原帖由 happypapa@2012 於 13-08-06 發表
我囝囝上年都同你囡囡一樣,有SJC同York既offer,最後我揀左SJC,因為SJC係全英文上堂,同埋有全日班,而且 ...
多謝你的意見!

引用:My+son+born@+22+Dec+2012,+also+apply+Yor

原帖由 Ice6 於 13-08-06 發表
My son born@ 22 Dec 2012, also apply York PN, but they said PN start interview on this end of year:t ...
我女女剛剛早妳仔仔一年

引用:聖若望好好多 +

原帖由 lamhy328 於 13-08-06 發表
聖若望好好多
多謝哂意見

答單一問,york 份報名表好多野問,你地係咪全部答到?例如去邊個圖書館?

回覆:cocobb2012 的帖子

Coco , I got the same question too. Any experienced mama can share?

回覆:cocobb2012 的帖子

囝囝明天入讀YORK PN班。上年報名時係有答所有問題和交一張生活相。

請問兩間的interview用中文還是用英文見?

引用:請問兩間的interview用中文還是用英文見?

原帖由 sophieL 於 13-08-07 發表
SJC K1 interview是全英文的,小朋友自己入去in,不過之後我問返囝囝interview內容,佢話玩玩具,唱歌,認下英文字母同顏色,最後仲有個sticker送比佢,氹到囝囝好開心

至於SJC PN既interview,聽其他家長講都係全英文,不過家長可以入埋去,至於interview內容就唔清楚

引用:答單一問,york+份報名表好多野問,你地係

原帖由 cocobb2012 於 13-08-07 發表
答單一問,york 份報名表好多野問,你地係咪全部答到?例如去邊個圖書館?

...
我們上年都有全部填哂些問題,但似乎和面試的問題沒有任何關連

我們面試時,同時有四個老師,三個外藉,一個中國人,同時入四個小朋友分別見,全是英文問

很多謝你們的答覆.很擔心因英文唔叻.

回覆:lamhy328 的帖子

York PN 有240個位,唔係報名就收。我認識的有PN waiting 或 reject都有。

好多小朋友係有再下一年的K1 offer,即係冇PN offer。原因應該因為K1有800個位,成30班,學校唔想父母K1又再申請過。

PN位就得240個   報名有3000人以上   點解係報名就收呢

raymondshum84 發表於 13-8-6 17:04
聖若望offer 12/2013(女剛兩歲大)的pre-nurs ...
既然一間係今年PN offer, 另一間係明年K1 offer,
咁點解唔先讀 PN, 讀完上學期我諗你應該知道SJC係咪你杯茶,
到時再考慮轉唔轉去York咪仲好!?  
‹ 上一主題|下一主題