用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 指點迷津
go

指點迷津 [複製鏈接]

請各位家長給點意見:如果已知道小朋友沒有特別音樂天賦,在考完皇家試8級後,是繼續學下去好,還是轉學第2外語好?我不想浪費小朋友的時間。謝!
   0    0    0    0

簽名被屏蔽

回復 bigfoothk 的帖子

靠勤練。其實我是指天賦不是特別高,有點。現在靠勤練來彌補,考8級難度不是很大,只是考慮到將來能否吃音樂飯,但再向上學可能困難越來越大,怕將來花了時間卻達不到預期效果而浪費時間,而時間卻沒的返轉頭。

引用:無音樂天賦,+都可將勤補拙如果對音樂有興趣

原帖由 woodst 於 13-08-06 發表
無音樂天賦, 都可將勤補拙
如果對音樂有興趣, 為何不繼續學?
不過中學又真係幾忙, 有時溫習時間都唔夠, 何 ...
其實中學點樣忙法?功課多?學校課外活動多?我現在完全唔敢同阿仔報其他課外活動,但阿仔就呻呢個暑假好悶……

woodst  功課及project多  發表於 13-8-6 12:12

簽名被屏蔽

睇下小朋友有沒有興趣, 如果有, 考埋演奏級才放下, 反正都花了咁多年時間, 就當是個終極目標.
學音樂, 學得好, 一生受用.  如學到一定水準, 即使有好多年放下了, 人到中年, 如想pickup番(作為興趣, 作為舒緩生活壓力, 或教導自己的下一代) 都不難.

like_travel  well said  發表於 13-8-7 19:01

要睇興趣呀! 如果小朋友有興趣, 冇咩天分都可以學得好好!
但冇興趣就唔好哂錢哂時間喇
5** mathstutor

回復 Meikin 的帖子

小朋友不太喜歡,但也不很抗拒.最頭痛的是放下又不知道學什麽好,而現在9月升中一,11月應該能完成8級,心中沒底的是不知道在中三結束前能否完成演奏級,怕耽誤她2年最緊要的時間。現在需要規劃6年的中學生活。

978212  我想問你小朋友學咗幾年先過8級?當初學樂器既目的係咩乜?是否為了升中?  發表於 13-8-8 18:13

回復 cychan39 的帖子

睇吓小朋友有冇興趣, 9月才升中一,  雖說中學生活比較忙, 但亦雖要平衡, 中學也應該有管絃樂團可以參加, 也可認識另一些同學及師姐...有話題也有得著. 所以既然小朋友不抗拒, 也換了裝備, 個人覺得應該繼續學下去, 唔覺係浪費小朋友的時間, 音樂會終身受用的. 如果到中二中三時覺得吃力, 再諗.

cychan39    發表於 13-8-6 16:44

同孩子傾吓, 若暫未有其他樂器/活動想學, 升中後keep住小提i琴 (即使是兩星期上一課)也不錯, 目標是演奏級, 但不要set死時限, 中三未到水準, 之後考也可以, 不考也可以, 或者試下考, 無論合格或不合格都算又得.  其實除作為興趣外, 學習和練習音樂的過程也可以有很多得着(例如如何分配時間, 解決問題, 舒緩壓力等等)

小兒也有學小提i琴, 升中後只考了5級, 平日功課忙, 一週練習時間很少, 進度是慢, 但值得, 希望中五可以完成8級.  

回復978212  我想問你小朋友學咗幾年先過8級?當初學樂器既目的係咩乜?是否為了升中?

阿囡學了4年到達8級.當初是不知學什麽課外活動,見到音統招生,所以就去報名,結果被錄取了.

音統冇可能4年達8級吧,冇估錯既話應該出邊有學吧。真心問句自己是否為了升中,如果係目的巳達,佢既興趣又不大,可以考慮暫停。在我自己睇來音樂係需要慢慢浸,我自己非常抗拒有的老師專教考級歌其他唔教,好似學音樂就係為了考級。

cychan39  現在就是不知停咗後在中學可以學點咩?  發表於 13-8-9 13:58
cychan39  係音統學一年基礎,再跟私家學  發表於 13-8-9 13:55

中學既學業比小學繁重,活動也會更豐富,你唔使安排佢學咩乜,佢大個了,佢有興趣既乜自然會同你提出。呢個階段既興趣非常緊要。

cychan39    發表於 13-8-9 19:19
‹ 上一主題|下一主題